Saturday, April 27, 2013

Jurnalul Tomatelor

Astazi am plantat in gradina rasadurile de tomate, au mai ramas insa cateva mai micute, de care am sa ma ocup saptamana viitoare, le las sa se mai odihneasca in foisor.
Am inserat cercelul de cupru in tulpina, acum cateva zile, si le-am lasat afara ca sa se obisnuiasca cu temperatura, soarele, vantul si padurea.

In gropile mocirlite bine, am adaugat o ligurita de cenusa de lemn si o mana de urzica tocata.
Apoi am asezat amazoanele acestea, cu picioarele la racoare, langa ele  sunt deja crescute busuioc, usturoi, cimbru.  Lipsesc craitele, pe care le aducem saptamana viitoare.
Le vom lasa  sa se obisnuiasca cu solul, si deja am pregatit butoiul cu macerat de papadie, urzica si ceai de coada calului uscat.




Pentru rasadurile inalte, puteti folosi metoda de plantare utilizata in film de catre Doug si descrisa de Svetlana pe HG, metoda Maslov
 

Am adus aproape si cartoanele cu lipici ca sa vedem cine  vine la cina. Tuta Absoluta, afidele?

Primele rosioare semanate din seminte, dupa stimulare si stratificare, au trecut cu bine de tunel si acum au inceput sa se inalte binisor. Sunt patru soiuri semanate astfel, doua romanesti si doua timpurii. Sa vedem cum vor rodi si daca vor fii mai rezistente decat suratele lor binecrescute din balcon.


Puteti urmari detalii despre carnire, polenizare si copilire si sustinerea nedeterminatelor, si doar daca aveti putin ragaz.:)
VA puteti alege din filmele publicate in ultimile saptamani,http://www.geofflawton.com ce va intereseaza
Aceasta este tomata crescuta din semintele unei rosii, primite de la un coleg, a carui familie din Fagaras, creste  rosii mari, dintr-un soi vechi de familie. Eu am pus samanta in pahar si am adaugat pamant, fara repicare.
Mai am inca mici, soiurile Black Truffle, Black Ethiopian, Aunt Ruby's Green, Green Sausages si Evergreen, Mortgage Lifter, Jersey Devil si Yellow Giant . Sunt seminte pe care le-am primit mai tarziu si le-am semanat la inceputul lunii Aprilie. 




Altceva? Busuiocul de la Mihaela, a rasarit in patul inaltat si in Gradina Zapacita a lui Svet. Loboda tine pasul si ea si a rasarit din semintele de anul trecut frumoasa Godetia. Liliacul umbreste frumos mirositor foisorul si la struguri a sosit un vizitator, mic...

Nu in ultimul rand, trandafirul Paul'S Scarlet este imbobocit, pentru voi, care ati robotit azi prin gradini.







Mirelun 

16 comments:

  1. La anu' o sa incerc si eu doua randuri de rosii semanate afara.
    Sunt curioasa
    As incerca si anul asta, dar nu mai am loc :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. O sa incerc si eu, cu mai multe seminte. Gata, ai terminat?:)

      Delete
    2. Nici pe departe
      Zici ca s-au inmultit :))

      Delete
  2. Mirelun, iti doresc plante frumoase si sanatoase in continuare, si mai ales fara musafiri nepoftiti. Imi place ca ai pus o poza clara cu cercelusul de cupru...eu am plantat in solar rosioarele in urma cu 2 saptamani. Au stagnat o vreme, acum au pornit si ele la drum. Nu am pus cercelusul de cupru pentru ca tulpina era cam subtirica. Ar merge sa le pun saptamana viitoare cercelusul de cupru? Ca parca s-au mai intremat si ele. Azi am plantat si eu niste ardei, iute, dulce, capia...as mai fi asteptat macar o saptamana pana sa ii plantez, dar nu le mai mergea bine in casuta lor cea veche.
    Abia astept sa vad toate soiurile de rosioare despre care ai pomenit. Si asa cum ne-ai obisnuit abia astept sa aflu care e mai gustoasa + alte detalii :)
    Odihna placuta (dupa o zi placuta de gradinarit).

    ReplyDelete
    Replies
    1. De ardei iute am uitat, o sa iau niste rasad.
      Poti sa incerci cu un fir subtire, la cateva exemplare. Mi-au mai spus si alti prieteni ca au pus firul dupa plantare.Sa razui emailul,am uitat sa spun in postare.
      Revin cu detalii despre soiurile enumerate.
      Sa ne spui cum merge cu instalatia de udare+paie.
      Spor la treaba draga Proverbitta!

      Delete
    2. Revin cu detalii: 2 ani la rand am folosit sistemul de picurare + paie. A mers f bine in primul an. Ar fi mers poate si anul trecut. Dar fiind un an foarte ploios, a fost prea multa umezeala in solar. Solarul nu e foarte mare (50 mp), plante sunt destule, asa ca a aparut patarea cenusie la rosioare. Am avut rosii pana in octombrie, dar totusi combinatia an ploios + paie nu a fost prea buna anul acesta. Asa ca pentru sezonul 2015 am hotarat urmatoarele: nu mai punem paie, deschidem usile la solar dimineata devreme, si lasam ceva mai multa distanta intre plante. In plus as vrea sa le stropesc mai des cu urzica.

      Delete
  3. Cand, in sfarsit, voi fi venit si eu la tine, la mosie, nu cred ca vei mai putea sa ma dai afara din foisor! Acolo-mi voi face veacul!!! :) :) :) E minunaaaaaaaaaaat!
    Mir, nu vad lalele acelea grozave, care-mi incanta privirile din vaza ...Sau vine si randul lor la prezentari?! ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Parca vad ca o sa stai mai mult in gradina, decat in foisor:)
      Fac poze si lalelelor. Si lui Dolicos, aseara se infasura pudica cu frunzele.

      Delete
  4. Cat rasfat pe tomatele plantate! Probabil ca vei recolta si super eco-rosii :).Vreme buna le(va) urez , fara evenimente neplacute!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Multumesc mult Mihaela, sunt inarmate pana in dinti;) . Vroiam sa-ti scriu si sa-ti trimit si o poza, cred ca a iesit Phacelia de la tine, are o frunza dantelata-zimtata. A aparut si busuiocul rosu.

      Delete
  5. Eu nu am avut anul acesta noroc de vinete, de parca mi-ar fi facut " cu ciobu :))" iar ardeii iuti mi-au rasarit acum, si nu stiu daca mai au timp sa creasca : ( Imi plac mult capcanele galbene, deci sa-mi spui numele exact cum se numesc sa stiu ce sa caut.
    Pupici!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Capacanele le-am luat de la Hornbach, ajung acasa si ma uit cum se numesc.Te pup!

      Delete
  6. Sunt frumoase foc, eu am pus doar balegar in gropile lor dar cred ca o sa adaug si urzica si ou:) Sa le mearga bine si sa se faca mari si frumoase:) De unde ai luat banda galbena pentru insecte?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Multumesc mult Brandusa! Asemenea si tie, sa te bucuri de rosii toata vara!BAnda am luat-o de la Hornabach, au facut o reducere, stoc final, la plasa pentru pasari si benzile acestea pentru insecte. Posibil sa mai fie inca. Anul trecut am luat de MAtca, mai mari, un format A3.

      Delete
  7. Ce e cu cercelusul de cupru? Cum nu ma prea ocup de partea cu legumele ( doar cateva fire de rosii si castraveti), ma depasesc noutatile. Si ce frumoase si sanatoase sunt rasadurile!!! Despre partea cu semanatul semintelor de rosii direct in pamant, am avut cea mai mare surpriza sa vad rosii cherry crescute din semintele aruncate la nimereala sau din greseala. Au crescut in umbra casei, si in iarna canadiana si am avut si recolte. Incearca sa aduni buburuze in gradina, se hranesc cu mii de afide, cel putin numarul lor se micsoreaza... sau apa, sapun si ulei horticol. Deja ma agit cand ma gandesc cum mi-au napadit trandafirul anul trecut :(. Frumos in gradina ta, la mine abia acum se trezeste, si inca totul arata gri. O saptamana cu spor la toate!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cercelusul de cupru este o sarmulita de cupru, curatata de email si care se introduce transversal prin tulpina. Eu am gasit descrierea procedeului si beneficiile aici: http://hobbygradina.ro/2011/10/26/tainele-cultivarii-tomatelor-boli-si-tratamente-bio-45/ si am vrut sa incerc.
      Imi doresc cat mai multe buburuze in gradina :)O sa incerc cu amestecul de apa sapun si ulei. Afidele sunt campate in solarul vecinului Crizantema. Anul trecut a fost o invazie, am aratat aici: http://www.gradina-mirela.blogspot.ro/2013/01/tomatele-cu-cercei-de-cupru.html
      Urmaresc cum se trezeste gradina ta:) si abia astept sa o vad in vara! Am plantat si eu rasadurile de balsamine si clopoteii.

      Delete