Saturday, January 12, 2013

Smochinul


Smochinul se afla in zona insorita a gradinii, astfel incat, in orice moment al zilei el este expus razelor de soare. Am citit despre smochin ca  ideala este amplasarea langa un perete, un perete zugravit in alb, orientat spre sud, care sa reflecte soarele, marindu-i efectul asupra plantei. 
La baza tufei, unde a fost taiat pe parcursul anilor, exista niste noduli mari , urme ale ranilor cicatrizate .
Iarna trecuta am facut tot ce trebuia ca sa-l protejam de iarna geroasa, dar temperaturile fiind foarte scazute, ramurile au inghetat. In primavara au inceput sa creasca din nou niste coarde groase, cu frunze de un verde foarte viu , palmate si rotunjite, iar smochinele au aparut ca niste bobite de mazare. 
A crescut mai des si mai ramnificat decat in toamna trecuta, inainte de inghet. Fructele coapte sunt verzi galbui si foarte dulci si zemoase. Am gustat din fructele lui zemoase cu placere si ma gandeam la calugarul Hypa, care purta cu el cateva smochine, ce ii potoleau foamea si setea, plecat fiind la Alexandria, pentru a-si aprofunda studiile de medicina .






3 comments:

  1. Sa incerci smochinele alaturi de branza. E o combinatie grozava :)

    ReplyDelete
  2. Am vătut tufe de smokin în Brăila, în parc! Erau multe, cu mulţi puieţi, ceea ce m-a făcut să cred că nu erau înveliţi iarna, cum am văzut eu cândva, în copilărie, la un vecin. Am smuls un lăstar şi l-am dus la Sudiţi, unde a rodit în anul următor. Uimirea mea mai mare este că am văzut şi aici, în Cugir, smokin în faţa unui magazin şi l-am urmărit, nu are haine de iarnă!
    Al tău cum petrece sezonul rece?

    ReplyDelete