Soiul a fost păstrat în familia Antuzei Ursu, fiind cultivat ani la rând în grădina sa de lângă Botoșani. Antuza este biolog de profesie și pasionată de cultivarea florilor și legumelor. Din anul 2012 am cultivat și eu soiurile din semințele Antuzei, soiuri galbene, roze sau inimi și le-am botezat pe rând, după culoarea lor: Galbenele Antuzei, Rozele Antuzei și Roșii de Botoșani.
În 2014 i-am vizitat grădina și m-am bucurat să regăsesc multe soiuri de legume pe care i le-am trimis, cultivate cu dragoste, aveți aici postarea În grădina Antuzei.
Soiul are fructe mari, cărnoase, pe un ciorchine sunt între patru și șase fructe cu greutatea peste 300 de grame. Gustul este foarte bun, de roșie tradițională, iar culoarea este cea a caisei coapte.
Roșiile românești păstrate de familia Antuzei sunt cultivate acum cu bucurie de mulți grădinari, fiind apreciate pentru calitățile lor.
Na, să moară mofturoșii:
Roșiile nu sunt... roșii!!!
Roșii verzi și roșii albe,
Indigo, vărgate, salbe,
Mari cât capul, mici ca pruna,
Da' gustoaseeeee, numa-numa!
De nu credeți, cumpărați,
Cultivați și degustați!
Mirelun
Buna soro.Ai inceput expozitia cu un soi frumos, gustos si aratos.
ReplyDeleteSa aveti o vara frumoasa cu recolte bogate!
Salut Frate! Păi soiul îmi este drag și l-am plantat chiar la intrarea în solar, a fost sub ochii mei zi de zi! Sănătate și să ne vedem cât de curând!
Delete