Sunday, January 27, 2013

Soiuri


--> Soiurile de rosii cultivate anul trecut, au fost multe si variate, asa cum face un incepator, dornic sa caute si sa obtina gustul, savoarea si prospetimea acestor legume.O surpriza am avut-o de la soiul de rosii negre si soiul Kumato. La rosiile negre pulpa este consistenta , cu seminte putine si textura si culoarea pare a fi a unei carni crude. De cand le-am plantat, am vazut o deosebire fata de alte soiuri, sunt semideterminate, floarea este mare si necesita mai multa apa decat alte tomate. Fructul devine rosu maroniu si este mare. Interesant de aflat despre incrucisarea din care a rezultat acest soi .


Saturday, January 19, 2013

Cetatea

Am citit programul excursiei intocmit de prietenul nostru pasionat de istorie si abia asteptam sa pornim la drum. Prietena mea Oana, m-a privit uimita si dornica de amanunte : ''Pleci la Sarmisegetuza ?! Sunt multi cei chemati acolo!" mi-a spus ea .
Am stabilit detaliile legate de drum : "Voi o sa veniti pe Drumul romanilor " ne-a spus prietenul nostru, zambind sugubat si ne intalnim la Deva ".
Am pornit dimineata si prima oprire a fost la Novaci - Ranca, pentru identificarea traseului. Nori pe cer, dar si soare, o temperatura placuta pentru o astfel de calatorie .

Asfalt nou si  localitatea Ranca ramane in urma.



Tuesday, January 15, 2013

Insula


Am ajuns la destinatie seara, soarele se pregatea sa apuna, si  cum am pus piciorul pe tarm, am simtit  mirosul de pin si rozmarin care plutea in aer. Am mai sesizat ceva, ca un susur sustinut, un cor enorm de cosasi , care cantau  ziua si care ne-au insotit  tot timpul vacantei, neobositi.


Am fost intampinati la sosire, si ni s-a comunicat ca in seara aceea , are loc un concert de jazz si sa nu cumva sa intarziem la masa .
Relaxant si promitator...si program de voie !!

Baiatul a infascat o bicicleta si a plecat sa exploreze Insula.
Eu am cautat repede rochia, sandalele ...Pai nici nu au trecut 15 minute ca planurile s-au schimbat :
"Trebuie sa veniti repede cu mine !" s-a intors baiatul respirand precipitat si ne-a luat pe sus foarte hotarat si iata ce am descoperit, tinand drumul de langa tarm :

Sunday, January 13, 2013

Parul


In spatele gradinii noastre se afla un pomisor mic si cu ramurele scurte.
In seara in care am facut cunostiinta cu gradina el arata ca in imaginea de mai jos, il vedeti, cel galbui din dreapta. Ca in povestea cu Cenusareasa, nu mi-a atras atentia absolut deloc, de fapt atunci nici nu stiam ce pom este si  nici sa deosebesc pomii dupa frunze. 
Doamna care stie cum sa taie pomii, ca sa le fie bine si sa fructifice, ne-a spus, dupa ce a facut un tur al gradinii : "Uite un pom adevarat !" 
M-am gandit toata iarna trecuta de ce o fii spus asta , ca doar mai erau si alti pomi in gradina, mari si frumosi, mai inalti si cu coroane bogate .


Capsuneii

 Am plantat anul trecut, in luna Aprilie , cativa stoloni de capsuni pe o portiune micuta, asa ca pentru incepatori . In zona respectiva, in spatele gradinii langa padure, fostul propietar avusese capsuni, dar pentru ca ei nu au mai fost ingrijiti, aproape se salbaticisera. Faceau flori dar nu mai fructificau, asa ca m-am gandit sa reinnoim plantatia. Am primit de la o cunostiinta capsuneii si i-am plantat . Au facut flori destul  de repede si fructele au aparut rapid .


Saturday, January 12, 2013

Smochinul


Smochinul se afla in zona insorita a gradinii, astfel incat, in orice moment al zilei el este expus razelor de soare. Am citit despre smochin ca  ideala este amplasarea langa un perete, un perete zugravit in alb, orientat spre sud, care sa reflecte soarele, marindu-i efectul asupra plantei. 
La baza tufei, unde a fost taiat pe parcursul anilor, exista niste noduli mari , urme ale ranilor cicatrizate .
Iarna trecuta am facut tot ce trebuia ca sa-l protejam de iarna geroasa, dar temperaturile fiind foarte scazute, ramurile au inghetat. In primavara au inceput sa creasca din nou niste coarde groase, cu frunze de un verde foarte viu , palmate si rotunjite, iar smochinele au aparut ca niste bobite de mazare. 
A crescut mai des si mai ramnificat decat in toamna trecuta, inainte de inghet. Fructele coapte sunt verzi galbui si foarte dulci si zemoase. Am gustat din fructele lui zemoase cu placere si ma gandeam la calugarul Hypa, care purta cu el cateva smochine, ce ii potoleau foamea si setea, plecat fiind la Alexandria, pentru a-si aprofunda studiile de medicina .


Ganduri de primavara

La ce ma gandesc in luna Ianuarie ?!!

Vreau sa revad florile din gradina: branduse, anemone de padure , lalele, primule.
As mai vrea sa vad si ce fac pomisorii cei mici: merii, perii, visinii, ciresii.
Cum s-or fi descurcat oare trandafirii ?
Florile de gutui si liliac ..
A! si nu in ultimul rand, stevia ! :))

Tomatele cu Cercei de Cupru


Inainte de a scoate rosiile la aer, le-am trecut prin tulpina un fir de cupru, pentru protectie impotriva manei . Firul de cupru se trece prin tulpina rosioarei transversal si apoi se lasa in jos spre pamant, ca in imaginile de mai jos.


Sunday, January 6, 2013

Metoda Maslov - 1


In luna Aprilie am scos rasadurile la aer, sa se obisnuiasca cu aerul de gradina si sa se caleasca.
Le-am pus cu grija intr-un loc ferit de vant, cu gene de soare si le-am lasat 10 zile aici. Vremea a fost frumoasa si ele, lunganele, au profitat si s-au colorat intr-un verde inchis. Imi amintesc chiar ca s-a intamplat un fenomen meteorologic ciudat, un nor de praf, de nisip,  din Sahara, care s-a plimbat prin zona tarii noastre si s-a depus peste tot. In ziua aceea, cand am ajuns la casuta, rosiile se prafuisera in galben roscat si am avut pentru o secunda temeri , ma gandeam la fainare si alte lucruri rele, dar nu, praful se scutura , era doar nisip galben depus pe frunze.



Saturday, January 5, 2013

Metoda Maslov - 2


M-am lasat greu convinsa in primavara sa copilesc rosiile, imi amintesc ca nu doream deloc sa fac aceasta operatie si am amanat cat am putut sa le desprind ramurelele crescute la subrat. Pana intr-o zi, cand am ajuns la gradina si am gasit o gramada de copili verzi, se intamplase deja... deci nu mai aveam ce sa fac.




Soarele si Tomatele

In luna Iulie,  temperaturile au depasit frecvent 35 de grade C .
Rosiile si ardeii din gradina au avut mult de suferit. Pe fructele expuse la soare s-a format o pata mare, alb-galbuie, tare si necoapta.



Friday, January 4, 2013

Vinetele si acidul boric


Am plantat rasadurile de vinete in loc insorit si langa fiecare cate un Condur al Doamnei, ca sa le fie companion. Au crescut frumos si au inflorit, iar eu ma uitam in fiecare zi ca sa surprind momentul transformarii rochitei  liliachii in biluta mica, lucioasa si neagra.





Copacul Feng Shui

      Cand am patruns prima data in curtea noastra m-a surprins vegetatia formata din tufisuri si arbusti, vita de vie si vita Mana Maicii Domnului, un dud si un copac cu trunchiul contorsionat pe care se incolacisera liane de hamei cu conuri mici de culoare verde. Era un amestec ciudat, fara cap si coada, care forma un intreg un fel de bolta tesuta. Am inceput sa ma uit mai atent si am vazut chiar si rugi de macesi prinsi in plasa aceasta. Se evidentiau insa clar,  niste conuri pufoase, rosu purpurii, cu forma unor flacari.


Thursday, January 3, 2013

Loboda si Morcovul


In luna Martie a anului trecut am primit de la o cunostiinta seminte de loboda.
"Le semeni ca pe grau! " mi-a spus el si mi-a placut mult, parca primisem o urare de belsug si recolta  bogata.  Loboda a rasarit repede si a crescut foarte frumos .

Wednesday, January 2, 2013

Patul inaltat si Cartita

Am citit despre straturile inaltate pe blogul permacultura.ro si am inceput sa ma gandesc la avantajele utilizarii acestora: straturile inaltate functioneaza ca un rezervor de umiditate datorita materialelor organice care sunt folosite la construirea lor; resturile vegetale folosite pentru aceste straturi vor functiona ca un ingrasamant natural de lunga durata si care vor elibera nutrienti in timp; aceste straturi elimina necesitatea sapatului pe masura ce plantele se dezvolta, avand loc un proces de compostare la fata locului; sunt o cale rapida de valorificare a resturilor vegetale din gospodarie .
Am inceput sa vorbesc despre acest proiect dar fiind inca devreme si multa zapada afara nu am ales un moment potrivit. Nu m-a luat nimeni in serios.
In luna Martie insa, lucrurile au inceput sa se clarifice: baietii s-au lasat convinsi si au sapat la o adancime de 60 cm, latime 120 cm si o lungime de... 12 metri. Am umplut cu resturi de lemn vechi, crengi, frunze si am pus la loc pamantul.