Monday, January 1, 2018

Roșii de ghiveci la Valea Doftanei

         
        Tomatele dwarf - pitice sunt tomate a căror înălțime variază între 60 – 140 cm., cu frunze groase, rugoase, cu fructe de diverse dimensiuni și culori, unele ajungând la greutatea de 500 de grame. Gustul lor este dulce, fructat chiar și ușor sărat astfel încât fructele pot satisface toate gusturile. Paleta culorilor fructelor este amplă, poate fi verde(GWR), galbenă, neagră(purple&chocolate), roz, roșu, oranj, alb. Sunt ușor de crescut în containere pe terase, în grădini, în spații limitate.

          Am ales câteva soiuri, am stimulat semințele în aloe, am pus o sămânță în fiecare ghiveci, pentru a nu mai fi nevoie de repicare, am ales și ghivece mari, tot din motivul deranjului minim pentru ele, le-am semănat la un centimetru și jumătate în strat umed și le-am acoperit cu vermiculit. Am asigurat lumină din belșug, caldă și rece și… am așteptat. Temperatura a fost constantă, ziua cam douăzeci de grade, noaptea paisprezece-cincisprezece grade.

După 7 zile, un semn de întrebare?!

După câteva ore, "semnul" se îndreaptă spre lumină.

Acesta este un emoticon "de grădină", două brațe întinse.

Așa arată rădăcinile, la o lună de la semănare.

La șaizeci de zile de la semănarea tomatele dwarf au apărut primii boboci, lumina folosită au fost două neoane de 36 w cu lumină caldă, pe un raft.

*
             Răsadurile cultivate le-am dăruit colegilor și prietenilor. Am primit de la ei multe poze și m-am bucurat de entuziasmul cu care au fost crescute și mâncate. Colega mea Dani, le-a dus în vârf de deal, la Valea Doftanei, le-a mutat în ghivece mari și le-a lăsat în grija mamei și a soarelui. Dacă îmi amintesc bine răsadurile au călătorit la începutul lunii Mai și au fost transplantate chiar în acele zile. Dani era foarte emoționată, îi era teamă că nu le va putea obișnui cu aerul de munte. 
După ce au trecut câteva săptămâni fără vești, a prins curaj și mi-a spus: 
 "Ce să iți spun? Sunt nebune tare!:) Eu cred ca vom avea și rod. Ar fi o premieră pentru locul ăsta!"
Adevărat, dwarfii aveau flori, se înfoiaseră tare și parcă îmi făceau semn cu mâna. 
            Unul dintre soiuri, Cherokee Tiger Red DW, mi-a plăcut foarte mult: cu foliaj chartreuse și fructele roșii cu striuri galbene, cu un gust deosebit, tare, aspru. Fructele sunt rezistente la transport. Creație Bill Jeffers.           Vă salut Dani și Bunica și sper să ajung anul acesta să vă aduc răsadurile și să revăd minunata grădină cu margarete. 

La Mulți Ani!

 Magazin de semințe de roșii

Mirela

No comments:

Post a Comment