Sunday, September 3, 2017

Pomodoro da serbo



       Tomatele coapte sunt culese și păstrate (da serbo) pentru câteva luni de la recoltare. Ciorchinii   roșiilor sunt legați cu un fir pentru a forma ghirlande (nzerte), apoi sunt agățati și păstrați în locuri uscate și bine ventilate. Soiurile Piennollo del Vesuvio, GiaGiù, Gialletto Brindisino, Pomodorino D'Ischia, Borgo Cellano, originare din Italia, sunt varietăți de tomate ale căror fructe se păstrează proaspete timp îndelungat după recoltare.  
         


                   
Pomodorino D'Ischia, Borgo Cellano, Piennollo del Vesuvio, GiaGiù, Gialletto Brindisino

         Piennolo del Vesuvio are fructul rotund, de culoare roșie, moțat, cărnos, cu gust acrișor. Pe un ciorchine sunt între opt și zece fructe.  







GiaGiù.
         Înrudit cu Piennolo, GiaGiù are coaja mai subțire și gust mult mai dulce. Numele atribuit provine de la o fată pe nume Giulia al cărei bunic, grădinar, a descoperit în cultură acest soi, rezultat în urma unei hibridizări naturale.






          Interesant cum la aceste soiuri fructele maturate din primii ciorchini așteptă coacerea celorlate, până târziu în toamnă, fără a se altera.


Gialletto Brindisino.
              Culoarea soiului este deosebită, nu-ți poți muta privirea, este un roz-gălbui sidefat. În luna iulie fructele au o nuanță de galben, apoi aceasta se modifică pe măsură ce fructul se maturează. Fructele sunt foarte cărnoase, au gust dulce-acrișor, cu foarte puțină zeamă. 










Borgo Cellano,
are fructul prelung, cu o coajă lucioasă și pulpă densă. Gustul este clasic, de tomată tradițională.





Pomodorino D'Ischia.
           Planta este foarte rezistentă și expansivă, ciorchinii sunt lungi și foarte numeroși. Fructele sunt foarte cărnoase, cu semințe mari, dar puține. 







Să aveți o zi bună în grădină!!
Mirela



-->

7 comments:

  1. Buna seara, o minunatie de tomate asa cum ne-ai obisnuit si un element de noutate referitor la modul de pastrare, multumesc pentru informatii.
    Sa aveti o toamna minunata, cu spor in toate si recolta bogata.

    ReplyDelete
  2. Foarte interesanta observatia cu surorile rosioare care se asteapta una pe alta sa se coaca, fara sa se strice. Inca ceva...care dintre soiurile de mai sus are coaja mai subtire?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Soiul GiaGiu are coaja mai subțire și este mai dulce la gust. Spor la treabă!

      Delete
  3. Ce frumuseți de roșii, ce minunății de plante... Așa se păstrează roșiile pentru cine locuiește la casă, pentru cei ce stau la bloc e doar un vis!
    Toate arată nemaipomenit, dar eu am rămas cu privirea pe vrejul de GiaGiu, ce frumoase sunt perlele "moțate" galbene pe decorul verde!
    Felicitări!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Decorul verde este tomatillosul-preferatul albinelor, dar mai ales al bondarilor.
      Dwarfii și roșiile de ghiveci, dacă au lumină rodesc și la bloc.

      Delete
    2. Tomatillos-ul a făcut furori printre vecinii grădinii mele! Eu spun cu tărie că este cea mai gustoasă roșie pe care am mâncat-o vreodată!
      Am cultivat și eu Piennolo (oare de la cine am avut răsad? :) ). Este o roșie gustoasă, un soi productiv, iar fructul, așa moțat, este ușor... sexy! :)
      La anul voi experimenta și eu roșii în ghiveci!

      Delete