Sunday, January 10, 2016

De încălzire

    
     Anul trecut am cultivat soiuri de tomate de ghiveci și le-am dăruit colegilor și prietenilor. Am primit de la ei multe poze și m-am bucurat de entuziasmul cu care au fost crescute și mâncate. Iată dovada. 


   Tomatele dwarf-pitice sunt tomate a căror înălțime variază între 60 - 140 cm, cu frunze groase, rugoase, cu fructe de diverse dimensiuni și culori, unele ajungând la greutatea de 500 de grame. Gustul lor este dulce, fructat chiar și ușor sărat astfel încât fructele pot satisface toate gusturile. Paleta culorilor fructelor este amplă, poate fi  verde(GWR), galbenă, neagră(purple&chocolate), roz, roșu, oranj, alb. Sunt ușor de crescut în containere pe terase, în grădini, în spații limitate. 
   Am ales câteva soiuri, am stimulat semințele în aloe, am pus o sămânță în fiecare ghiveci, pentru a nu mai fi nevoie de repicare, am ales și ghivece mari, tot din motivul deranjului minim pentru ele, le-am semănat la un centimetru și jumătate în strat umed și le-am acoperit cu vermiculit. Am asigurat lumină din belșug, caldă și rece și... am așteptat. Temperatura a fost constantă, ziua cam douăzeci de grade, noaptea paisprezece-cincisprezece grade.

După 7 zile, un semn de întrebare!?

După câteva ore, "semnul" se îndreaptă spre lumină.Acesta este un emoticon "de grădină", două brațe întinse.

Așa arată rădăcinile, la o lună de la semănare.
  
  Din balcon - în grădină, altă culoare de verde, altă lumină, alt aer, alt spațiu. Parcă plutește printre copaci chemarea grădinii.
Oaspetele special a semnalat schimbarea anului: să fie cu realizări!


Later edit:

La șaizeci de zile de la semănare tomatele dwarf au primii boboci. Lumina folosită în ultimele trei săptămâni au fost două neoane de 36 w cu lumină caldă, pe un raft. 

Mirela

-->

12 comments:

 1. Aaa! Ce pofta mi-ai facut! Ce-as vrea sa ma apuc de pus semintele la incoltit!

  Te pup si-ti urez numai bine in noul an!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Și eu! Multă sănătate și să vă fie bine!
   Piticele acestea te invită la "treabă" :). Au 43 de zile de la plantare, să vedem de ce au nevoie ca să rostească și un boboc...

   Delete
 2. A trebuit sa recitesc ca sa ma prind ca is de anul asta. Avem initial impresia ca e un fel de retrospectiva :) Asta da dragoste de tomate!!! sa ai plantute de 10 cm la 11 ianuarie...
  la cat mai multi boboci, zic!

  ReplyDelete
 3. Frumoase Mireluno!
  Peste putin timp bune de savurat si impartit cu prietenii.
  Pit Viper ai avut si anul trecut sau e prima oara?

  ReplyDelete
  Replies
  1. E prima încercare indoor. Nu am avut Pit Viper, e prima oară.
   Mulțumesc!

   Delete
 4. Va urez un an frumos cu recolte bogate!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mulțumesc asemenea Myky! să fie pentru toți un an bun!

   Delete
 5. Buna dimineata soro. Bag seama ca lipsa zapezii a determinat sosirea prematura a primaverii. Felicitari pentru rezultate si un an plin de impliniri si satisfactii sa aveti.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Bună dimineța! La Mulți Ani! vă doresc multă sănătate și multe bucurii!
   Să vedem ce fac mignonele:)
   Zăpada s-a topit în ploaie, o aștept pe următoarea.

   Delete
 6. Ce interesanta si buna idee de ghiveci cadou! Foarte frumoase plantutele tale! Si tulpina este asa de groasa si frumoasa, plantele arata atat de bine! Mi-e tare drag sa le privesc.
  Mult succesin in acest nou sezon, la care tu deja ai dat startul :) Imbratisari calde la multe - grade.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Am mai adăugat câteva poze, tomatele la 65 de zile de la semănare. Le-am trecut pe lumină caldă. Mulțumesc Roxana! spor și vouă!

   Delete