Wednesday, October 22, 2014

Eviva España


  Toată vara s-a înfoiat, șerpuind cu lujerele ei ușor violacee, și s-a ascuns între alte vițe. I-am căutat mereu cu privirea frunzele cu trei lobi, nerăbdătoare să  văd faldurile florii de steag spaniol. M-am gândit chiar că nu mai înflorește anul acesta.
  Dar iat-o! Ole! Mina Lobata! Cum s-a răcorit afară, florile i s-au aprins ca niște păsărele electrice. În culori cu nuanțe de alb, galben si roșu, petalele cu formă de păstăi își etalează profilul pe cerul grădinii mele.









  Verdele frunzelor capătă din ce în ce mai mult nuanțele bronzului vechi. Susie agreează vremea rece și strălucirile petalelor captează privirea, e ca o lumină intermitentă prin valul de frunze. 







  Temperaturile scad, roșiile acum au un gust deosebit, dar culorile și formele sunt altele.


  Brandywine black, cu frunza normală, închide sezonul, am recoltat ultimele trei fructe. I-am apreciat productivitatea, longevitatea și calitatea fructului.
  



  Vintage Wine, creație a lui Tom Wagner, așa a început sezonul, cu fructe mari, timpurii, rod foarte bogat care m-a impresionat prin aspect.





      Se bucură de protecția serei și oferă încă roade mari, multicolore.



  Răsfățații grădinii, mari, catifelați, grei, încărcați de parfum, luminoși de parcă sunt lampadare în parc, trandafirii își fac semne și se întorc spre mine, surâzători. Le întorc zâmbetul, bucuroasă că ne scăldăm încă în lumina soarelui. Vor urma multe zile de amintiri până când ne vom revedea.








Mirelun

-->

6 comments:

  1. Eviva... postarea!
    Flori, tomate, flori... Este un rezumat al anului, nu? Mie așa îmi pare!
    Și este un rezumat frumos!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mulțumesc, eviva!
      Mă gândesc la un rezumat, cu bune și rele.
      Mulțumesc pentru ajutor!

      Delete
  2. Ma intreb cum mai are forta sa falfaie espagna sub elzapada?! :(
    in rest, repet: cum vrei, doamna Luna, sa comentez cand raman fara grai?! Ha??! Rezumatul poate fi mai detaliat, va rog? Asa-mi place cum le zici tu din frunza si petala, ca nu ma mai satur!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Un prieten bun a remarcat norii de pe cerul Steagului spaniol și a preconizat sosirea zăpezii. O să-l felicit pentru prognoza realistă.
      O zi frumoasă Svet!

      Delete
  3. Frumoasa Mina Lobata, pacat ca infloreste cam tarziu. Ai incercat cumva sa pui semintele la incoltit si sa transplantezi in gradina? Eu am incercat; am avut rasaduri bunicele, dar transplantarea a fost un chin, sunt asa fragile si le-am distrus aproape pe toate. Data viitoare voi pune semintele la incoltit direct intr-o jardiniera si asa le voi pune undeva in gradina. Cum e toamna pe la tine? Imbratisari si urari de bine!

    ReplyDelete
  4. Bună dimineața Dana. Și eu am făcut răsad, am constat că este fragil și s-a dezvoltat cu întârziere. Am să incerc anul viitor să schimb locul de plantare. Îți mulțumesc pentru sfat, am să incerc și eu să semăn în jardinieră. Este o floare foarte frumoasă care m-a impresionat prin eleganță și culori. Acum e o toamnă friguroasă, a nins acum două săptămâni și de atunci nopțile sunt reci, chiar dacă soarele strălucește de-a lungul zilei. Aștept cu nerăbdare sa-mi arăți alte flori! Te îmbrățișez și eu!

    ReplyDelete