Monday, August 11, 2014

Lungul drum de la răsad la supă


  Toate culorile și aromele se adună într-o farfurie în care sunt concentrate bunătățile grădinii. Supa pregătită aici, în mijlocul grădinii, este un adevărat premiu pentru mine. Lungul timp petrecut între răsaduri, devenite apoi fire de roșii, fructele verzi și apoi minunatele tomate, este răsplătit acum de această masă minunată. Supa cremă de roșii este preferata mea.  



  Tomate cerry adunate, dulci, cu forme și culori pastelate, variate, sunt ca niște jucării pe masă. Se evidențiază ca gust și dulceață tomatele verzi mai mari decât cerry obișnuite, cu formă alungită dar și bombată. Sunt, după tomatele Sungold, cele mai gustoase.
  Mare parte din roșiile cerry sunt din colecția Antuzei.



Cerry verde

Cerry "degetele Antuzei"



Big Orange
  
  Parcă soarele se joacă de-a ascunsa în grădina mea și s-a tupilat printre tulpinile verzi. Tomata Big Orange, crescută afară, a  rodit fructe mai multe și mai mari față de aceleași soi cultivat în solar.




Dulcea de Făgaraș
    La o pensiune din localitatea Vad, aproape de Șinca Veche, am servit niște tomate foarte dulci, cărnoase, de culoare roz. Gazda mi-a oferit două fructe pentru semințe. Sunt bucuroasă acum să le culeg din grădina mea.  


  "Verișoarele" cu gust și ținută deosebită, pozând ca în vitrina unei cofetării, de la stânga la dreapta: Brandy Wine Black RL, Purple Calabash, Noire de Crimee, Paul Robeson.





Yellow Stuffer
  Deși arată ca un gogoșar este tomata care așteaptă să fie umplută.

Country Taste 

 Reistomate - Tomata călătorului

Cherokee Green

 Ponderosa Sel. Silano(tipo Belmonte) - L'Ortolano

Piersică Roz

Nici nu știu ce să scriu despre aceste roșii atât de deosebite, atât de catifelate, cu gust de fructe și dulceață deosebită. Le admir și atât.





Wapsipinicon Peach














Platycodon grandiflorus - Floarea Balon





Amaranthus Caudatus

Pepene verde cu miez galben - Janosek

  Nici un fruct nu simbolizează mai bine vara ca pepenele. Iar când e pepene cu miez galben, primit de la Mihaela, vara e mai gustoasă.




Corason - Sommelite


Mirelun


--> -->

24 comments:

  1. Mireluna, dar cele din poza a 3 a, lunguiete, " negre" cu dungi verzi cum se numesc?
    Ori ti-am mai zis ca esti regina tomatelor?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bună dimineața Vasi!
      Mi-ai mai spus că sunt regina roșiilor:)) mi-ar plăcea să-mi mai spui !
      Tomata de care vorbești este soiul Chocolate Stripes.

      Delete
  2. Replies
    1. Mulțumesc pentru apreciere Simona !
      Aș vrea să fiu eu stăpâna, dar de fapt ele mă conduc pe mine :))

      Delete
  3. da, se potriveste "Regina Tomatelor". Aici la tine am vazut cele mai neobisnuite si frumoase soiuri de rosii. Si dupa cum se vede si gustoase!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mă bucură mult aprecierea ta ! Îmi place să am o grădină cât mai colorată.
      Ieri am găsit o frumoasă gladiolă înflorită si m-am bucurat mult. O adaug în postare.
      O zi frumoasă îți urez Dana !

      Delete
  4. Replies
    1. Mulțumesc !
      Aprecierea dumneavoastră mă onorează. o zi spornică !

      Delete
  5. Sustin ce zice Vasi si ceilalti ,vrei,nu vrei,te incoronam regina tomatelor,
    Este o incantare sa vezi asa forme,asa culori.
    Cand ma gandesc ca pana acum 4 ani stiam ca tomatele sunt doar rosii si ceva galben,ceva rotund mai mic ,ori mai grasane si ceva lunguiet,dar cand am inceput sa caut informatii despre tomate am ramas uimita cate forme si culori sunt,apoi prin experientele proprii le-am si degustat si ramai uimit ce diferente sunt .
    Anul trecut cand am vazut-o pe Evergreen la tine si mi-ai dat sa gust,am fost impresionata de culoare si gust,dar acum am devenit fan al acestei tomate si ce este fain,sotul meu care este mai conservator ,tomata trebuie sa fie mare si rosie,acum a inceput si el sa vada ca si alte soiuri sunt extraordinare.
    Ce ma bucur ca tu ai reusit sa ai pepene verde cu miez galben,eu am pierdut startul anul asta,sper la anu.
    Te rog,vreau seminte de cherry verzi si degetele Antuzei,arata grozav.
    Acum ma apuc si eu sa le strecor in borcane.
    Numai bine!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Îți mulțumesc pentru susținere Mihaela :)
      Am ajuns aici împreună, mica și frumoasa comunitate de grădinari m-a ajutat prin sprijin și sursă de inspirație.
      Dorința ta va fi îndeplinită, numai bine!

      Delete
  6. Chiar ca aici am vazut cele mai variate soiuri de rosii. Felicitari!!! Nu te-ai gandit sa faci un magazinas cu seminte? Stiu eu pe cineva care ar fi interesat sa cumpere :)
    Cu drag.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bună Roxana,
      Mulțumesc pentru cuvintele frumoase.
      Nu am timp pentru un magazin cu semințe dar îmi face plăcere să-i promovez pe ceilalți. Te rog dă-mi adresa ta de email și am sa te contactez.
      O zi bună !

      Delete
  7. Pur si simplu ma uimesti! Si nu este prima oara. Ai atatea soiuri de rosii de care nici macar nu am auzit! Cum faci rost de seminte? Unele macar sunt cumparate? Da-ne, te rog, o speranta ca putem avea si noi minunatii de-astea in gradinile noastre...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bună Iulia,
      În blog-rollul meu găsești magazine și persoane cu care am colaborat de-a lungul timpului. Rămâne să alegi tu ce dorești. Dacă vrei semințe de la mine contacteaza-mă te rog.

      Delete
  8. Bună ziua, Mirela!
    Grea "problemă" ridică această postare: care soiuri sunt mai gustoase, cele cu fructe mici sau cele cu fructe mari? Din imaginile postate eu le-aș vrea pe toate! :)
    Ca de obicei, fotografii splendide! Mă uimește culoarea gladiolei, așa ceva încă nu am văzut!
    Pepenele cu miez galben era o raritate în bostana copilăriei, îl mâncam ca pe un premiu, ca pe o "prăjitură" printre pepeni!
    Vedetele postării sunt roșiile piersică!
    Îți doresc o zi bună!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Miruna,
      Roșiile mari au un plus de savoare și de consistență a pulpei.
      Roșiile piersică sunt deosebite, unele sunt soiuri nedeterminate. Sunt rezistente și productive. Ți le recomand cu căldură.
      Am remarcat acum Ponderosa, cu fructe cărnoase, cu pulpă generoasă, cu gust dulce.
      Mai vorbim!

      Delete
  9. Dori,
    Tomata este cel mai greu de intetinut,poate de aceea fructul ei este atat de apreciat!
    Ti-am admirat colectia minunata de bijuterii-tomate ! Anul asta,dupa o primavara capricioasa,cu multe fructe avortate din cauza vremii, la mine, s-au revigorat la etajele superioare . In vapaia verii, creste pe furis howardul german,o frumusete .Uriasul Rozov Bylan m-a uluit prin vigoarea plantei ,savoarea si finetea fructului urias.Anna Russian delicata ,tot atat de apreciata.Nu in ultimul rand, Amanna Orange -la tine Big Orange-pe cat de productiva pe atat de gustoasa.Aceste sunt tomatele mele de top-toate pe primul loc in clasamentul meu.!.In albumul meu de poze vezi despre ce vorbesc!
    Cu drag,dO! Spor in dragostea ta-gradina!

    ReplyDelete
    Replies
    1. :) Dragă Do,
      Ai dreptate ca întodeauna, satisfacția este pe măsura muncii.
      Primăvara a durat până în Iulie inclusiv, poate de aceea supa imi este cu atât mai dragă.
      Howardul meu crește încă și este o frumusețe așa cum spui, Rozov m-a uimit și pe mine, este un uriaș... delicat! Pe Ana Russian și eu o iubesc, iar Big Orange e un nebun, m-a cucerit cu multitudinea de fructe.
      Un sezon greu, dar frumos.
      Cu simpatie Mi!
      Mulțumesc pentru urări , asemenea și vouă!

      Delete
  10. Do,
    Supa mea de tomate in aceasta vara a fost din rosii coapte, in cuptor,decojite,pasate,adaugat mujdei de usturoi, s-un fir de cimbru implantat pana se raceste,Incercati numai! Pofta buna!

    ReplyDelete
    Replies
    1. IUTICAAAAA!!! Stiu-stiu, am o colega olteanca, de la ea am aflat de minunea asta!!! Este o NEBUNIE!!!!
      Eu am facut rosiile pe gratar, daca tot eram la mosie, nu?!
      Saracii caini s-au ales toti cu cate una-doua caciuli! :D :D :D

      Delete
    2. Da, Mireluna, supa asa de buna n-am mai mancat demult! Din vremurile Costinestiului, unde mancam cea mai buna supa de rosii din Univers! Din rosii din gradina gazdei, mari cat un cap de copil, pline de aroma calda si sarata a marii. Uuuuuuf, ce timpuri!

      Delete
    3. Svet, și mie mi-a plăcut rețeta lui Do. Savuroasă și nu puteam să las să treacă vara fără să o gust.

      Delete
  11. Bonsoir susie ! J'adore votre blog , j'y adhére . Félicitations pour ces belles présentations . Cordialement .J@ck

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buon matin, Jack! Je vous remerci pour votre visite! J'aime ma jardine et je travaille avec beaucoup de plaisir, chaq jour! Avec amitie, Mirelun.

      Delete