Monday, June 23, 2014

Susie și roșiile


  Îmi plac plantele cățărătoare, admir dorința lor de a se înălța spre lumină, spre cer! Firave, subțiri, grațioase, au suficientă energie pentru a se urca spre soare îmbrățișând tot ce este în preajmă. Apoi, din horbota de tulpini și frunze ne oferă frumusețea suavă, delicată și parfumată a florilor! În grădina mea am o colecție de asemenea plante. Cea mai dragă îmi este Susie cu ochii negri, care mi-a oferit bucuria înfloririi și mă grăbesc să o împărtășesc cu voi!





  Nu am avut suficient timp să mă ocup de grădina mea așa cum simt și cum aș fi vrut dar gândul meu a ajuns la tot ce am semănat și ele, florile și legumele,  s-au străduit să nu mă dezamăgescă.
  Roșiile mă întâmpină cu obrajii strălucitori și parcă le aud gânguritul! Sunt fericită și bucuroasă, mă plimb printre ele, le ating, le vorbesc și gândul meu  se îndreaptă spre persoana care m-a ajutat atât de mult, sfătuindu-mă, de departe, cum să ridic solarul, cum să-l organizez, cum să asigur plantelor căldura, apa și aerul, adică transpirația și respirația .
  Acum simt bucuria caldă a lucrului bine făcut și vă invit la o mică expoziție cu roșiile mele!


 1884


Hobby


Aunt Ruby's german green


Beauty King


Big red




 Cerise


Ciorchini românești


Inimă de bou - Som Elite


Inimă de bou - Les Doigts Verts


  Indian stripe


 Irish


 Lemon lime green


Malinovy Henryka 


 Old german




 Osu blue


 Paul Robeson


Perun


 Rozov Bylan


 Subarctic plenty


Country taste


 Tlacolula


 Țurțure roz




Vintage wine



Violet Jasper


 Dulcea de Făgăraș


Evergreen

Ne reîntâlnim la o salată făcută aici, în grădină!





Mirelun

-->

15 comments:

  1. Nu am numarat cate soiuri de rosii ai pus, dar sunt destule :). Si se vede ordine, frumos printre ele .Bravo, sa ti se coaca sanatoase!

    ReplyDelete
  2. Bună Mihaela,
    Am plantat roșiile în spațiul în care au fost crescute găinile de fostul proprietar. Au crescut foarte repede ajungându-le pe cele din seră. Au fructificat, primul etaj floral a fost la 25 de cm de sol.
    În seră un rând întreg de roșii a înflorit mai repede. Mi-au dat și un alt semn, aveau ramurile curbate. Am înteles că aveau nevoie de apă si am observat că sistemul de udare prin picurare era defect pe acel rând.
    Spor la treabă și ție Mihaela și mulțumesc frumos! Asemenea și ție!

    ReplyDelete
  3. Foarte elegantă floare!
    Roșiile... sunt cele mai viguroase plante văzute până acum! Și ce bogăție de rod, și ce diversitate! Și eu am semințe din soiurile pe care le văd aici dar am plantat anul acesta doar câteva și le merge foarte bine.
    Frunzele se apără de soare atunci când se răsucesc, asta înseamnă că de fapt au nevoie de apă și nu vor să o piardă prin transpirație!
    Spor la treabă și aștept imagini cu salata făcută acolo!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bună Miruna,
      Eu aștept să degust roșiile cultivate de tine.
      Numai bine!
      Mirela

      Delete
  4. Dumnezeule! Cate soiuri ai! De unde ai facut rost de atatea? Si ce mari sunt! Ptiu, sa nu ti le deochi!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bună Iulia,
      Am multe soiuri cumpărate de la mazinele de specialitate, am facut schimburi echitabile cu alți cultivatori de legume și am două prietene pe care le ademenesc cu crudități din gradina mea și ele imi aduc semințe din lumea largă:).
      Bine că mi-ai spus să le descânt.
      Toate cele bune îți doresc!

      Delete
  5. Foarte frumoase Mireluno! Si ce frunze verzi, si ce buna legare la rod... Brovo tie!
    Sa le cresti sanatoase si sa le aperi de netrebnica aia de omida fructelor ca acum ii place sa isi faca de cap - cand e gogonica mare si deja ne-am pus gandul la salata. Si ii ia taman doua-trei zile sa faca praf tot rodul deja legat daca nu ii venim noi de hac intai.
    Observ cu mirare ca ai "scapat" si hibrizii in gradina :) NUmai sa nu te lasi prea tare impresionata de cat sint de prolifici si rezistenti si sa renunti la soiuri.
    Abia astept sa vad cum arata Big Red cand s-o face mare ca acum e Big Green :))))). Din ce vad au legat deja mai bine de doua etaje asa ca da-i tare cu K ca e timpul lui (din surse Bio, nu trebuie sa mei mentionez).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dragă Iuli,
      Sunt frumoase roșiile pentru că am călit răsadurile după metoda ta, le-a fost și frig, le-a fost și sete:)
      Am cultivat și hibrizi pentru că sunt curioasă de dezvoltarea lor în seră.
      După molia fantastică alerg cu pliciul în fiecare seară. Glumesc, evident, știu că ii plac roșiile mari și zemoase, sunt cu ochii pe pețioluri.
      Roșiilor le pregătesc o supă, îți mulțumesc pentru sfaturi.
      Te aștept cu materialele pentru cultivarea pepenilor și rădacinoaselor.
      O zi bună!

      Delete
  6. Buna soro, felicitari pentru impresionanta colectie de soiuri si sa te bucuri de roade bogate, dulci si zemoase.
    Susie e deosebita, eu inca nu m-am bucurat de florile ei dar sper ca intr-un tarziu sa infloreasca( din 5 seminte au germinat 4). O zi frumoasa si o vara plina de roade bogate.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Toate răsadurile de flori au ponit mai târziu din cauza vremii. La unele am găsit rădăcina putrezită din cauza umezelii, la crizanteme.
      Va veni și în grădina ta perioada înfloririi :)
      O zi bună frate!

      Delete
  7. Wow! Rosii frumoase si multe, plante sanatoase si multa multa dragoste, asta vad eu in postarea ta. Spor sa ai Mirela si cat mai curand astept sa ne prezinti salatele!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sunt frumoase pentru că au primit ce au avut nevoie, adăpost si îngrijire. Probabil mă ajută si grădina care este amplasată intr-un loc favorabil.
      Mulțumesc Auraș!

      Delete
  8. Frumoasa floare - eleganta, rafinata, deosebita! Cand am vazut-o prima data (in poze) am avut impresia ca vorbeste cu mine. :) Rosiile sunt si ele o frumusete. Sa fie sanatoase si roditoare in continuare! Felicitari pentru gradina!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mihaela și eu o admir mult, este suavă, are culori calde și este grațioasă. Se dă în spectacol atunci când acoperă pergolele. Și dolichosul este foarte frumos, acum este în creștere.
      Bună dimineața!

      Delete
  9. La atata sudoare, incep sa se vada roadele. Le meriti, Mirelunatica mea!

    ReplyDelete