Thursday, February 13, 2014

Phlox

Svetlana si gradina copilariei

BUJORUL ȘI MAZĂREA

V-aţi gândit, vreodată, să mijlociți un rendez-vous, un tête-à-tête, un five o'clock la Coana Mița intre D-l Bujor si D-ra Mazăre? Eu am făcut-o, și nu mi-a părut rău deloc.
Cândva, în copilărie, am văzut rezultatul unei astfel de îmbinări și m-am gândit că n-ar fi rău să le aranjez, și la mine în grădină, o astfel de întrevedere mai mult, sau mai puțin tainică.
Cuprinsul moșiei mele măsoară, anevoie, vreo 340 m², și cum nu aș renunța, în ruptul capului, la prietenii și prietenele mele perene, încerc mereu fel de fel de combinații, idei, planuri năstrușnice, dar benefice și potrivite cu ce au ei/ele de trebuință.
Prin urmare, mi-am plantat lalele printre căpșuni, fasole la poale de pomi fructiferi, castraveți și bob printre zmeur, coacăzi și agriși. Am văzut că se înțeleg și se bucură de vecinătatea reciprocă și mi-am adus aminte de copilărie și de grădina gazdei la care trăgeam toată vara, într-un sătuc de pe lângă St. Petersburg.
Bunica Nastia, cum ii spuneau toți copiii, avea ciudatul, pentru ”vlăstarul de asfalt”, obicei să înveșmânteze bujorii cu mazăre și Sângele Voinicului (Latyrus).

Mi-au trebuit niște ani să mă dumiresc că mazărea nu este o tufă imensă cu frunze lătărețe și flori mari, îmbătător parfumate, pe care timpul le transformă în teci gustoase sau flori mărunte, înmiresmate. Tot ea, bunica Nastia, m-a lămurit, când deja puteam a mă dumiri, că este o ivire cât se poate de firească. El, bujorul, ocrotește răsadurile plăpânde de mazăre de la poalele lui, stând pavăză în fața văpăii soarelui sau a hămeselii păsărilor obraznice. Apoi, pe măsură ce mazărea prinde puteri, inundă cu flori tufa primitoare, care și-a terminat menirea. Florile bujorului trec in neființă, la compost, lăsând tulpinile verzi și puternice, sprijin pentru năvalnica mazăre.

Si acum, haideți să vedem concret, fără poezie, cum stau lucrurile.
Mulți dintre noi știm ca mazărea este una dintre culturile rezistente la frig. Semințele ei pot germina și la 1-4°C, chiar dacă, temperatura ideală de zămislire, stă undeva pe la 16-18°C. Răsadurile rezistă până la -6°C, da, da, minus 6°C, creșterea și dezvoltarea ei intensificându-se spre 15-20°C.
Eu zic că sunt suficiente rezoane ca să trecem la semănat mazăre din luna lui Prier (aprilie) până la sfârșit de Florar (mai) și chiar până în mijloc de Cireșar (iunie).
La vremea îndepărtării florilor de bujor, vlăguite, lujerii mazării ajung să aibă vreo 10-20 cm lungime, având nevoie de reazem, pe care, bujorul va binevoi să-l ofere.
Mazărea o putem semăna pe unul sau doua (distanta intre rânduri 10-15 cm) rânduri circulare sau în semicerc. Distanța dintre boabe poate fi de o palma, daca semănăm pe doua rânduri și chiar 2 cm, dacă semănăm pe un rând. Prea des? Nicidecum. In cazul semănării pe un singur rând, rădăcina pivotantă va forma rădăcinile adiacente, în acest caz, pe laturile rândului, neavând nicio opreliște.
Am mai aflat eu, cum că, și mazărea și bujorul au aceleași trebuințe, dacă ne gândim la regimul de umiditate al solului și aerului; apoi, amândoi sunt rezistenți la perioade scurte de jariște și nu suportă băltirea.
Lujerii cruzi, bogați și plini de boboci florali înveșmântează cochet tufa de bujor, ținându-i răcoare deopotrivă în zilele toride.
Apoi vine si vremea ca mazărea să se retragă din peisaj și o face taman la timp, când bujorul începe a lucra la zămislirea noilor muguri florali, așa că, spațiul de dezvoltare ai acestora va fi slobod.
Și, ca plăcutul să fie îmbinat cu utilul, tulpinile de mazăre trecute și veștede nu le vom smulge, cum s-ar bănui, ci le vom tunde, la nivelul solului, lăsând rădăcinile pe care sălășuiesc nodozități care cuprind bacterii fixatoare de azot (si care asimilează azotul din aer) să ducă lucrarea la bun sfârșit- anume să asigure necesarul de azot și substanțe hrănitoare, bujorului. Vom lăsa pe loc și veștejeala sățioasă, adevărată listă de bucate, in calitate de păturică ocrotitoare.
Dacă nu considerați potrivită cultivarea mazării verzi se poate opta pentru Sângele Voinicului/ Borceag (Lathyrus odoratus), zorele, thumbergia. Tabloul va fi desăvârșit!





Articol : Phlox
Poze : Mirelun



9 comments:

  1. să fiu eu primul care comentez? să mai aştept?
    de ce îmi aduc aminte de tata? ţăran, ars de soare "ca un drac", mereu obosit dar mereu gata de o glumă, începea ziua undeva în zori, la primul cântat al cocoşilor... se întorcea "de la câmp" odată cu primele stele... când avea timp şi de grădină? da, era ŞI grădinar, altoia trandafiri, pomi fructiferi, aveam cei mai ciudaţi pomi din sat, făceau prune şi corcoduşi sau agude şi caise, nici nu mai ştiu ce combinaţii uimeau în arşiţa verii... şi trandafirii, albi, galbeni, sângerii sau roz, urcaţi pe spaliere sau lujeri eleganţi...
    celelalte flori erau în custodia mamei, dar reţin aceeaşi abundenţă vegetală de aici!
    despre combinaţiile flori-legume citesc în premieră şi mi se pare incitant, în amintiri răsfoite pe "repede înapoi" găsesc fasolea semănată în porumb sau dovlecii de plăcintă căţăraţi pe garduri, pe şiri sau în pomi!
    note:
    -zece pentru pozele alb/negru;
    -zece pentru textul "poetic"; întrucât nu sunt tehnician legumicol nu dau calificativ la specialitate :) ;
    -zece pentru celelalte fotografii!

    Pentru duetul phlox-mirelun au dat alţii:
    http://www.youtube.com/watch?v=JYgzaNmI9vE

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dooamne cum stii a ciupili coarda sensibila! Ai citit in stele, ghioc, palmi colbuite ca este una dintre preferatele sufletului meu??!! E clar treaba de menestrel!
      Multumim, Veselie!

      Delete
    2. de ghicit a fost uşor, ia priveşte printre gene poza aia cu flori scuturate din curcubeu, nu ţi se pare că vezi baletul florilor?
      mie chiar mi se pare că aud bujorul (roşu în obraji de emoţie) şoptind spre mazărea cu uşoare urme de roz pe albul obrazului: dansaţi?

      Delete
    3. :)
      Mie mi-au placut palmele in culoarea gradinii, in culoarea frunzelor de rosii, grija lor pentru gaze si paianjenii de pamant. Mirarea lor in fata padurii, a cantecului de pasare. Palmele care mi-au aratat cum sa cresc rosiile.

      Delete
    4. Îmi oferi prilejul să spun tot, ceea ce e rarissim! Prilejul, eu oricum spun tot! :)
      Nu am spus cât de mult mi-a plăcut portretul fetiţei din poza de sus, din dreapta, câtă candoare, gingăşie, lumină şi căldură se pot întâlni într-o poză alb-negru! Să fiu iertat!
      Dar am căscat gura a admirare şi uimire, vâzând palme murdare în fotografia unei doamne!!! Incredibil! Evident am aplaudat naturaleţea, firescul şi omagiul indirect adus, dar tot am rămas mut de uimire!
      Dacă nu îmi ofereai prilejul să spun şi eu, aici, probabil aş fi scris pe o pancartă şi aş fi ieşit la defilare, ca să nu mor de inimă! :)

      Delete
  2. Foarte frumoasa poveste si de folos pentru toti gradinarii gradinari, nu gradinarii agricultori :))) Eu am 2 bujori mari si lati la care am sa aplic metoda. Deci eu pot sa seman in aprilie la baza bujorului da? Este buna intrepatrunderea momentelor de crestere?
    Pupici Phlox si Mireluna!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dori
      Surprinzatoare combinatie-bujor si mazare-insa fiind atat de bine argumentata,pare chiar naturala.
      Nu mi-as fi inchipuit niciodata ca acest duet sa fie posibil.
      Remarcam documentarea,pasiunea si talentul artistic,cu care ne-a obisnuit meticuloasa si harnicuta Svet!
      Poza alb-negru ne rascoleste amintirile copilariei.Si io am purtat spihoza!
      Multumim Svet! Multumim Mireluna ! O combinatie cel putin la fel de reusita!

      Delete
    2. Meritul este al Mirelunei, caci ale ei sunt instantaneele potrivite si gazduiala marinimoasa. Acu, daca toata lumea lauda eu sa ma las mai prejos??!! Parca nu merge...:D :D :D

      Delete
  3. Arta si poezie ca sa gradinaresti in "armonie (asta cred ca de la nea Vasile mi se trage).
    Dintre tufe de bujor si puzderie de flori de sangele voinicului, apar informatiile enciclopedice ale gradinaritului traditional, deosebit de utile si mai ales deosebit de benefice.
    Ma inclin in fata doamnei profesoare de gradinarit si a silitoarei ucenice si astept,ca un invatacel cuminte, cu creionul in mana, noi aventuri prin gradini numai de dansele stiute.
    Sa aveti o zi minunata, de bujori inmiresmata.
    Cu stima si respect,

    ReplyDelete