Thursday, January 9, 2014

Paul Robeson
Paul Robeson - Bunatate pe muzica de jazz 

"Mireluna, Paul Robeson asta, o fi el venit din Americă, dar sa știi, ca madam rosie e tot o rusoaica!:D :D :D :D

Da, asa cum auzi, in fine, cum vezi.Acest soi este originar din...SIBERIA!!!, adus in America de o rusoaica (Marina Danilenko), crescătoare/producătoare de semințe de roșii heirloom.

De ce au denumit-o după ilustrul cântăreț, actor, avocat (Columbian University!!),activist si luptător pentru drepturile omului si, mai ales ale oamenilor de culoare?

Pentru ca PR a fost foarte iubit si apreciat de rusi si ca om, si in calitatea lui de cântăreț. El însuși afirma ca URSS este țara in care se simte cel mai in largul sau. Nu era comunist (nu făcea parte din niciun partid comunist), dar vederile sale erau de stânga, mai bine zis, socialiste. Chiar a fost decorat de însuși Stalin cu distincția ”Premiul International In Onoarea Consolidării Pacii intre Popoare”. Si, ca doua fapte interesante, si ca o reconfirmare a afecțiunii rușilor fata de el, in Rusia exista, cred ca pana acum, o prăjitura care se numește ”Cârlionții lui Paul Robeson”, iar in Abhazia, pe drumul spre lacul Ritza, exista o stânca, un mare bolovănoi, pe care PR l-ar fi folosit drept scena in periplul sau prin Rusia sovietica, trecând prin aceste locuri. De atunci, cataroiul poarta numele de ”Stanca lui Paul Robeson”. Interesant, nu?

Despre soi ce pot sa spun?! Eu deja l-am savurat si ceea ce voi spune acum este 99,9% adevarat.

Este un soi rezistent la frig, fructifica si se dezvolta si in condiții de temperaturi mici.Este o Indet, semi timpurie, are nevoie de 70-85 de zile. Este o roșie ”neagra”tip beefsteak, rotunda, ușor aplatizata, de culoare brun-roșie cu ”umeri” verde-brun si , care ajunge la 10cm in diametru. Fructele sunt foarte aromate, zemoase cu un gust special, exotic, de pământ reavăn. Pulpa este de un rosu profund, savuroasa, cu destul de puține semințe, cărnoasa. Spectaculos (pe bune!)Mie, chiar mi s-a părut, ca si Black Thula, ca este foarte ușor sărat. Absolut demențial!!!!Echilibru perfect dulceață/aciditate.
Sunt curioasa cum s-a dezvoltat in condițiile (mult mai aspre decât la tine) moșiei mele. O sa revin cu amănuntele ref la robesonul Brebu ;) :)"
Phlox


Vasile Dumitru  saxofon:


vă place Brahms sau populară?
vă place muzica ușoară?
sau poate una populară?
chiar de ciudat o să vă pară
eu iubesc... jazzul din cămară!Mirelun

5 comments:

 1. că iubesc jazzul - nu-i pricină!
  dar vreau să fac o țâr lumină!
  pentru așa o bunătate
  vreau în... Siberia, măi frate! :)

  ReplyDelete
 2. Si ca sa fac un pic de haz
  De Siberianul delicios,
  Ascuns in partituri de jazz,
  O sa marturisesc, politicos, fara perdeaua trasa,
  Ca mi-ar placea sa-l am pe Paul la masa
  Sub forma unor fugi bine tocate
  De la Johann Sebastian Bach furate

  ReplyDelete
 3. Toata lumea indragostita de acesta rosie cu sange rusesc si tata de adoptie. Frumos si interesant. Weekend placut.

  ReplyDelete
  Replies
  1. De va place brunetelul,
   Va trimitem pachetelul...

   Delete
  2. Acum nu stiu ce sa zic
   Cred ca ma intereseaza un pic.

   Delete