Topinamburul (Helianthus Tuberosus)
Am plantat tuberculii la sfarsitul lunii Martie, in sir lung, pe langa gard, printre urzici. Dintr-un tubercul au crescut pana la 5 tulpini, cilindrice, lemnoase la baza solului. In luna August, bobocii erau catarati pe tulpinile picioroange de peste 3 metri, cu frunze dese, alungite si aspre. Cand au inflorit, s-a umplut gradina de culoarea si caldura buchetelor galbene, apoi tulpina s-a aplecat catre rasarit si incet, florile s-au stins.
Dupa ce s-au uscat florile, am taiat tulpinile la 40-50 cm de sol, la sfatul Armeriei:
Am cautat la radacina plantei si am gasit formati, prinsi de radacini, tuberculii cu forma neregulata, cu gust dulce, de nuca si aluna.
Alb cremos si crocant, topinamburul este foarte gustos in salate. L-am incercat si rumenit la cuptor, cu frunze de dafin si piper, e grozav!
Alb cremos si crocant, topinamburul este foarte gustos in salate. L-am incercat si rumenit la cuptor, cu frunze de dafin si piper, e grozav!
Tulpinile plantei, bogate in seleniu (ca si cele de Floarea Soarelui) le-am lasat la uscat, si am sa folosesc cenusa lor pentru tratarea tulpinilor pomilor, arbustilor fructiferi si in primavara, pentru hrana rasadurilor.
Sunt grozavi tuberculii,vad ca ai ceva productie,iar florile sunt o pata de culoare in toamna.
ReplyDeleteNoroc cu vecinu care a plantat cativa pe langa gard acum cativa ani,iar acum toti au migrat la mine in gradina.
Anul trecut am avut cateva kg,au fost grozavi in loc de cartofi.
Sa faci o tocanita in combinatie cu sfecla rosie sa vezi ce faina iese.
Numai bine!
Ii scot pe rand, tocana dupa tocana...:)
DeleteSunt buni, cei mai buni !
O zi buna,
încep să mă gândesc serios la debranșarea de la tv...
ReplyDeleteam aici discovery!!!
poți posta o dovadă că aceste imagini sunt din România??? :))
:))
Deletesigur ca pot !! stai pe loc !
au inmugurit pomii, vine vara?! :o
Si eu am pus cateva ghivece in balcon, tufa n-a crescut mai mult de 1,5 m si nici nu a inflorit. Inca nu i-am scos, astept sa vad daca au produs ceva.
ReplyDelete:0 in ghiveci nu am incercat , o sa incerc in paie.
Delete