Monday, October 14, 2013

Tomatillo



Physalis Philadelphica 
Fruct rotund cu gust dulce - acrisor, infasurat intr-o camasa creponata. 
Cand fructul se desparte de invelis, o miere dulce ramane in palma, daca fructul este copt.

Am cultivat-o ca pe celelalte plante din familia Solanacee: din seminte am facut rasaduri si in luna Mai le-am transplantat in gradina, intr-un loc cu soare puternic dar si in loc semiumbrit, langa uriasul cais. Aici s-a inaltat, s-a ramnificat si a rodit foarte abundent.

Planta a fost izolata, nu a avut alte surate pe langa ea, i-au fost vecine tomatele si un asternut de trifoi si craite. A fost plantata pe o parcela din gradina unde a fost cultivata salata rosie de primavara.

Florile sale galbene, intinse de crinoline, se transforma intr-un abajur mic, iar cand fructul este gata de recoltat, camasa se descheie la nasturi si fructul burtos apare, colorat in verde, violet, galben sau rosu, dupa caz.


Pentru hrana plantei am folosit aceleasi macerate care au hranit toata gradina: din tataneasa, coada calului, urzica, cenusa si loboda. Planta necesita sustinere, deoarece creste inalta si se ramnifica. 

Spre deosebire de Physalis Peruviana, batranica cu fruct mic, dulce si foarte aromat, fructul de tomatillo este mare, ferm, iar gustul sau este mai aproape de tomata.
Vedeta a sosului Salsa, tomatillo, alaturi de ceapa alba, coriandru, ardei iute si zeama de lime, este un deliciu. Fructele de tomatillo si ardeii iuti se coc in cuptor 5-6 minute, timp in care bucataria se aromeaza uimitor de bine, apoi ardeii se curata de seminte, se pun in blender impreuna cu tomatillos coapte si se adauga restul: ceapa, coriandrul tocat si zeama de lamaie.
Am incercat sosul salsa, garnitura langa cartofi, gulie si bob, coapte la cuptor, in unt si aromate cu nucsoara si piper.



















Mirelun

12 comments:

  1. după teleenciclopedia și discovery urmează blogul tău în ordinea "noutăților interesante"!

    ReplyDelete
    Replies
    1. :))
      intrerupem transmisiunea in direct, revenim la primavara.

      Delete
  2. Hehehe, ne miscam in in pasi de Salsa! taram-ta-tam..tam! :D :D :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. :)
      ti-am pregatit pantofii de dans, asteptam si un tango...

      Delete
  3. uuuuuuf! da” cu papiloasele mele gustative ce ai avut?!

    ReplyDelete
  4. Si uite asa s-a mai declansat o furtuna in gura mea...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai silvia ,era si timpul... sa ne arati retele tale!

      Delete
  5. Apetisant! cum ai procedat cand le-ai recoltat semintele? Am oprit si eu cateva seminte, le-am pus la uscat si aseara cand am vrut sa le pun intr-un plic de hartie ce crezi? erau foarte lipicioase... nu stiu ce trebuia sa le fac.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semintele le-am tinut cateva ore acoperite de putina apa calduta si detergent de vase. apoi se clatesc si se usuca intr-un loc cald, aerisit.
      Le obisnuiesti cu stimularea, curatarea, calirea, ca sa ai plante sanatoase si dornice sa rodeasca timp indelungat :)

      Delete
  6. Nu stiu cum se face ca mereu intru la tine pe blog la ore cand deja ma roade ceva prin stomac si eu dau numai de bunatati care imi fac cu ochiul.
    Totul arata traznet,mai ales sosul,cred ca a fost super gustos.
    Acum ma duc sa vad ce gustarica imi fac,oricum nu va fi la nivelul din fotografiile tale...
    Numai bine!

    ReplyDelete
    Replies
    1. :))
      Mihaela te-as invita la masa , dar esti departe...
      Tie iti este dor de foisor... si de Brandusa! Sosul este foarte bun, proaspat si aromat.

      Delete