Friday, October 4, 2013

Madam din Bruxelles

Varza de Bruxelles
Inalta, zvelta, cu frunze coafate cu volum si tulpina costumata cu verze minione, nituite printre frunze. 

Rasadurile verzei de Bruxelles (Brassica Oleracea Gemmifera) le-am  plantat in solul acoperit cu carton si paie, ca sa aibe umezeala la radacini si buruienile sa nu le deranjeze.
Asezate intre praz si tufa mare de smochin, au avut si soare si umbra. 
Hrana de inceput a fost bogata in azot (macerat de gainat si de urzica), apoi dupa ce frunzele s-au infoiat, le-am stropit cu apa de cenusa si alte macerate cu continut bogat in potasiu. 
Ca sa creasca mai cu spor, am desprins primele verze formate la baza tulpinii, si frunzele de jos, si le-am udat zdravan.
Bine gustata de musculita alba, melci si purici negri de pamant, care i-au cautat frunzele toata vara, am testat insecticidul Brandusei fiert sau macerat si castroanele galbene,  ce au ademenit de zor daunatoarele.

Gratinate, sotate, in supe cu unt, smantani si parmezane, cu piper si nucsoara, miniverzele sunt un cadou de toamna rece, delicioase de gustat. Am pus si o reteta de supa aromata.












  










Supa de varza mini
50g.unt, 400g.varza de Bruxelles, 1 fir de praz, 1 telina mica, 1 cartof, 2l. supa de carne (pasare sau vita), 250ml. lapte, 4 oua, 100ml. smanatana,
10g. nucsoara macinata, sare, piper;
Se iau 6 verzisoare si se fierb in apa clocotita cu sare timp de 10 minute. Se scot si se racesc sub jet de apa rece ca sa nu se inmoaie. Se vor folosi pentru ornat.
Se topeste untul intr-o cratita mai inalta, se adauga prazul taiat fin, telina taiata felii de 5 mm. grosime si restul de varza de Bruxelles. Se soteaza 5-6 minute fara sa se rumeneasca. Se condimenteaza cu sare, piper si nucsoara. Se adauga cartoful taiat felii, supa de carne, laptele si 2 cani cu apa si se fierb toate ingredientele timp de 45 minute, pana ce verzele sunt foarte moi.
Se scot legumele din cratita, se pun in blender pentru a se obtine un pireu fin. Se pune pireul inapoi in cratita. Separat, se amesteca smantana cu galbenusurile si se incorporeaza in pireul de legume. Se pune cratita pe foc si se lasa sa clocoteasca cca. 3 minute. Se adauga si verzele fierte separate ca sa se incalzeasca si se serveste imediat. 

Mirelun

9 comments:

  1. Anul viitor o sa pun si eu ca prea bine arata si-n gradina si-n castron:))) Mestera mare esti!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Seminte ai?! :))
      Foarte bun insecticidul bio Brandusa, dupa ce pleaca zanele albe, incep sa creasca frunzele...
      Am folosit si castroanele galbene, cate unul la fiecare varza , pentru puricii negrii sunt adevarate capcane.
      Felicitari si bine ai revenit!

      Delete
    2. Pai astept seminte de la tine, in primavara o sa avem mult de lucru la cate minunatii am strans:)) Intrebare pusa de Cosmin: auzi, Mirela avea niste castroane galbene in gradina, ce este cu ele? , noi de ce nu avem in gradina??? raspunsul meu a venit prompt : pentru ca sunt toate la gaini:))))) Felicitari tie pentru toate lucrurile minunate pe care le faci!

      Delete
  2. Ar fi cazul sa fac rasaduri ... in comert nu se gasesc. De mult imi doresc sa cultiv verzisoarele astea delicioase :) Merci pentru impuls !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Creste lent...dar merita asteptarea si grija. Gustul verzisoarelor de gradina este altfel.
      Cu placere Dani:)

      Delete
  3. Dumnezeule, poti sa mori si sa reinvii jdemii de ori, soro! Ai mila, sau, cu alte cuvinte: HEVMĂRSIII !!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Am pus si niste mangold acrisor pe deasupra...:)
      Pofteste in foisor, la o supa calda!!

      Delete