Wednesday, September 11, 2013

Tomatele Oachese


-->


Black Tula, Japanese Black Truffle, Black Ethiopian, Kumato, Paul Robeson sau  pe limba noastra tomatele tuciurii, Balaoachesele, Harap Bronzat sau Harap Tomat. 
Tomatele soiuri, inchise la culoare, care rodesc si se rasfata in gradina, admirate si gustate mai mult decat alte surate.  Sunt frumoasele sezonului, coapte , zemoase , caramel roscate cu umerii verzi si uniforma de toamna.

Plantate in solar sau in patul inaltat, pazite in plase de molia absoluta si de afide,  cu fir de cupru in tulpina, s-au adaptat perfect si in gradina noastra si inca ne rasfata cu roade dolofane, cu gust bun de rosii soiuri.  
Alte tomate, siamezate, cu tulpini unite, impreunate prin calus, au inflorit si au rodit bogat si de acum se coc. Le asteptam si pe ele. 

Aseara, am primit doua rosii piersica, pline de puf si atat de aromate si dulci cum nu am mai gustat pana acum ,ii multumesc pentru ele doamnei Antuza de la Botosani.
Ce mai avem : tomatilele pentru sosul salsa, de borcan si de gustat.









  
 










Mirelun

13 comments:

  1. Ce poate fi mai aducator de satisfaceri ale simturilor, decat ceea ce vad eu perindându-se pe ecran??!!! Uiti de oasele puse la incercare de atatea temenele in fata mariilor lor, de palmele si talpile usturoase de atata umblet printre randurile de bunatati, de bataturile si bodoganelile sotului harnic si saritor,altminteri, de arsurile sulitelor neiertatoare ale unui soare prea zelos. Uiti. Uiti cand te prinzi in iuresul horei SIMTURILOR: mireasma, atingere, fosnet de frunza coapta, si....imbucatura plina de tot ce nici macar nu ai visat ca se poate petrece: savoare, parfum, dulceata usor piscatoare, aroma, aroma si iar aroma, care mai de care mai...cum? Cum sa le denumim, cand nici macar nu stim cu ce sa le comparam????
    Uite de ce merita toata truda, necajeala cu tute si colorazi si afide, pe care, pana la urma tot le-ai dovedit, drumurile, grijile si toate celelalte. Vezi?! Mai zi ceva daca poti! hahahahaha!

    ReplyDelete
    Replies
    1. nu mai zic! mi-ai inchis gura, mi-ai deschis ochii si mai invatat numai lucruri bune,
      multumesc Phlox!

      Delete
  2. Felicitari! Sunteti foarte pasionata si plina de surprize placute atat in ce priveste diversitatea familiilor de plante, ca si a soiurilor. Este o munca enorma pentru a asocia si ingriji fiecare planta functie de nevoile specifice, munca de care, vad ca reusiti cu brio, sa va achitati. Respectele mele si o toamna bogata va doresc.

    ReplyDelete
    Replies
    1. VA multumesc frumos pentru apreciere! Mai avem inca multe de imbunatatit, la sol, la spatiile protejate, la vita de vie si la pomii batrani. Acum insamantez trifoiul in zonele intesate cu pir. Va multumesc cu aceasta ocazie pentru sfat!

      Delete
  3. Cum l-ai ochit pe verzuliul ala,culoarea lui este faina,dar ce dracii face prin gradina nu mai este asa fain.
    Oachesele sunt grozave,pe cateva le-am lasat prea mult la copt pana le-am prins spilul ca sunt coapte,sunt interesante in gradina ca pata de culoare si in castron .
    Numai bine!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Verzuliul mic este un extraterestru. Anul asta s-a cuibarit in bobocii crizantemelor vecinului. Uite-l, nu e si iata ca a aparut!! Vecinu' se intreba de ce nu le merge bine florilor sale si a gasit vinovatul, dar prea tarziu. eu l-am gasit intr-un ardei si o mazare. Prin plase nu trece molia, e singura care le tine piept, deocamdata...

      Delete
  4. Si eu iubesc tomatele " negre " si le voi cultiva si pe viitor, au forma, culoare, sunt zemoase si gustoase si isi merita un loc de onoare in gradina. Si patisonul este gingas si merge foarte bine in tocanita de pui :))
    Pupici!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Imi pare bine Vasi ca ti-a placut Paul Robeson, este o tomata gustoasa care isi merita pe deplin faima. Sanatate si o toamna bogata!

      Delete
  5. Replies
    1. gust de rosie si de fruct, fruct negru, strugure. cu multa zeama dulce! Vrei?!!

      Delete
  6. Niste oachese am avut si eu anul asta pentru prima data in gradina si nu am prea fost multumita de ele. Cand imi voi mai face timp de pozele lor, o sa povestesc si de ce si cum :).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Am luat acum doi ani, in toamna, seminte de rosii negre de la un cultivator din BAltatesti - Neamt. DAnsul recomanda cultivarea acestora in plin soare si cu apa multa la radacina. Nu a precizat nume de soi si spunea ca-l cultiva de cativa ani. In primavara am facut rasaduri si le-am plantat, au fost si foarte productive, dar si foarte bune. Am dat cateva rasaduri vecinilor si s-au mandrit si obisnuit cu ele. In toamna anului trecut l-am luat pe P Robeson, despre care am auzit numai de bine si l-am impartit cu Vasi si Svetlana. Acest soi am sa-l cultiv permanent, intre alte soiuri beefsteak: are gust deosebit, este prompt (in iunie are deja rosia mare)si inca mai are fructe si acum. Asta este experienta mea cu rosiile negre si doresc sa aflu si alte opinii, iti multumesc pentru comentariu:) Anul viitor as vrea sa-l compar cu Black Brandywine.

      Delete
    2. O sa incerc si eu pe P Robeson asta , daca il recomanzi asa hotarat:). Ca la mine rosiile negre au fost niste flescaituri :(.

      Delete