Tuesday, August 27, 2013

Mangoldul si sarmaua


Mangoldul l-am semanat in luna Mai, la o adancime de 4 cm, printre rucola, leustean si condurasi. Tot in aceeasi luna am plantat in patul inaltat cateva rasaduri de mangold primite de la Brandusa
Beta vulgaris cicla este o planta bienala, bogata in vitamine si saruri minerale.
Este intalnita si sub numele de chard, sfecla siciliana, sfecla spanac, kale romana si este cultivata pentru frunze si petiol. Frunzele plantei sunt verde intens, ondulate, carnoase, cu nervuri de culoare alba, rosie sau galbena, cresc repede si se desfac in evantaie uriase, stimulate de apa si soare. 
Mangoldul sau sfecla de petiol, are frunze placute la gust, fragede, putin acrisoare, cu aroma de sfecla si nuca. Se poate consuma proaspat, in salate cu zuchini si rucola, tras in tigaie si aromat cu hrean, sau, frunzele sale se pot folosi la invelirea sarmalutelor, pe care le puteti aroma cu bors si marar si sunt delicioase.










Mirelun

13 comments:

  1. Cum ma nimeresc mereu sa iti citesc postarile cu bunatati cand imi este foame,noroc ca mai am doua sarmalute de la tine si ceva ardei/dovlecei umpluti.
    Dupa gustul meu din toate invelitorile de sarmale in afara de varza,este cu mangold ,au iesit superrrr,dar au o deficienta totusi,sunt prea putine,se termina prea repede.
    Sa il pui si la uscat,ori pune in congelator ca sa mai faci o portie mai incolo.
    Mama soacra opareste putin frunzele de stevie/hrean le aseaza frumos una peste alta in pungi si la congelator cu ele.
    Cand le foloseste le scoate cu o zi mai devreme si apoi le transforma in sarmalute.
    Numai bine!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Am pus , nu mai pot fara el.
      este foarte gustos, moale, gros, catifelat. excelent invelis.
      O zi buna!

      Delete
  2. Grasuna si apetisanta planta. O sa caut si eu seminte pentru anul viitor.Sarmalele cred ca sunt delicioase( am mancat in foi de varza, vita de vie, frunze de hrean, stevie dar in mangold n-am mancat. O sa incerc.
    O seara linistita si o recolta bogata va doresc.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Frunza moale este usor de manevrat iar sarmalele sunt foarte gustoase. Frunza plantei creste mare in patul inaltat in care se descompune lemn si resturi vegetale. Va trimit cateva seminte daca imi dati adresa. VA multumesc pentru vizita!

      Delete
  3. Apetisante! am mancat sarmale cu foi de spanac, stevie, vita de vie, foarte bune toate. Mi-ai dat o idee pentru saptamana viitoare, sarmale in foi de vita. Un weekend placut!

    ReplyDelete
    Replies
    1. excelent , ma bucur ca l-am cultivat , creste bine si la umbra.
      weekend placut si tie Aurelia!

      Delete
    2. Mirelun, dar cum faci cu frunzele pentru sarmalute? Le oparesti inainte, cum spunea d-na Mihaela? Dar peste iarna ai pus la pastrare? Cum le-ai pus? Na, ca te-am acoperit cu intrebari. Pai la asa poze, asa intrebari. Cred ca o sa il incerc si eu. O primavara frumoasa si spornica!

      Delete
    3. Draga Roxana,
      daca vrei le oparesti daca vrei nu, se taie cu foarfeca bucati potrivite, frunza este moale ca o catifea.
      La gust nu se compara cu nimic nici cu stevia, nici cu vita, este altfel, mult mai bun. Te rog sa-l incerci. il pui in congelator, e perfect.
      Cu drag, daca ai nevoie intreaba-ma!

      Delete
    4. This comment has been removed by the author.

      Delete
    5. Mirelun, multumesc de raspuns. Acum am vazut ca tu ai primit rasadurile, pentru ca vroiam sa te intreb de unde ai cumparat semintele. Parca d-na Mihaela R. avea pe site-ul dansei ceva seminte de mangold de vanzare. Oricum, pana in Mai cand vad ca l-ai plantat tu, mai am ceva timp. O primavara frumoasa.

      Delete
    6. Buna seara Roxana, acum se gaseste mangold la toate magazinele de specialitate.
      Dar daca vrei pot sa-ti trimit, cu drag
      Mirela

      Delete
  4. Aceasta este mangold, nu rubarba?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mangold.
      Rubarba este o planta perena.Aveti aici o imagine cu planta rubarba la plantare http://gradina-mirela.blogspot.ro/2013/03/caisul-si-rubarba.html

      Delete