Tuesday, July 30, 2013

Rezervatia Stejarilor Seculari de la Breite


La 4 km de Sighisoara, pe drumul catre Medias - DN14, in punctul Hula Danes, pe partea stanga, este un drum forestier, care urca spre Rezervatia Breite. Drumul forestier strabate padurea  deasa si dupa un parcurs de 2 km, se deschide privirii un platou insorit: goruni, fagi si stejari falnici sau ingenunchiati de secole, ghinde, musuroaie de furnici, cupa oii (campanula patula),insecta croitor(cerambyx cerdo), te primesc in liniste si soare. Trunchiurile groase cazute( 3-5 abori se rup anual) sunt colonizate de ciuperci si insecte. La marginea padurii se afla cel mai batran stejar din rezervație, cu circumferința de peste 7.1 m și o vârstă estimată de peste 700 de ani. 
Este un loc superb si daca aveti drum in zona merita cu siguranta vizitat.






























Mirelun

9 comments:

  1. Minunatie! Alte cuvinte sunt de prisos. Cat de mici sunteti pe langa Domnul din spatele vostru.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Noi mici si el tacut! Daca ar putea spune ce a vazut...

      Delete
  2. Sighisoara,ca Sighisoara,toate faine,dar pentru mine prea mult zgomot,insa in rezervatie este super relaxare.
    Ce stiu unii sa isi pastreze padurile,noi avem o padure faina de stejari de o vechime considerabila,dar nimeni nu o protejeaza si pe alocuri am vazut cum au inceput sa o decimeze,este trist.
    Apropo de stejari,asta toamna am adus frunze din padure,majoritar stejari ,bineinteles ghinde ,cu ele am acoperit plantele in solar peste iarna si ce sa vezi intr-un colt unde am pus castraveti si au iesit galbenele ,printre ele au rasarit 3 stejari,sper sa creasca bine ca sa ii plantez.
    Fotografia cu voi si stejarul este superba,iti dai seama ce batran este ca voi doi nici nu il puteati cuprinde
    Numai bine!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mihaela, ai dreptate, am vazut si trunchiuri chinuite, arse sau zdrelite cu inscrisuri. Multumesc, ma bucur ca ti-au placut ! Numai bine si tie!

      Delete
  3. Foarte frumos in rezervatie, subscriu la ceea ce zice Mihaela. La Sighisoara am fost dar n-am descoperit si rezervatia, ei bine, pe atunci nu ma atragea orice floare, copac, frunza....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aurelia, o poti vizita oricand, este un loc deosebit. Am vazut imagini din alt anotimp, primavara.

      Delete
  4. Ce noroc extraordinar sa-ntalnesti asa ceva, nici nu stiam ca exista un stejar atat de batran in Romania. Fotografiile sunt fantastice...!
    Am si eu un stejar in Parcul Kiseleff, e al tuturor dar eu il consider al meu... L-am numit Solomon. Sunt absolut sigura ca ne cunoaste pe toti .... :)

    Am salvat cateva dintre fotografii.

    ReplyDelete
    Replies
    1. CAMI, am stat prea putin timp in rezervatie, dar cu siguranta ne vom intoarce. Am ajuns abia la jumatatea Padurii. MA bucur ca ti-au placut pozele...

      Delete