Friday, July 26, 2013

E timpuriul rosiilor

Rosii galbene, brune sau verzi, rosii rotunde  sau alungite. Toate ma cheama sa sa le gust. 
Oare sa le combin sau sa le separ?!
Crocante sau moi, dulci si zemoase, invartite in salata cu ulei, sau cu branza grasa si fenicul. Arome acre si dulci, vin si pleaca, acidulate si colorate. Nu mai stiu ce gust, dar stiu ca toate sunt bune. 
Robeson, Aunt Ruby, Mortgage Lifter, Evergreen, prunisoarele galbene sau soiul negru din Neamt si zemosul Green Sausage. 
De acum astept mai putin grabitele Yellow Giant, Black Ethiopian, Black Truffle, Jersey Devil, sau Costoluto plin de riduri.  
Ce vara si ce roade bune! 






















Mirelun

14 comments:

  1. Frumoase rosii! O incantare pentru ochi. Ale mele s-au manat si sunt vestede ca vai de ele. Rosiile care erau deja formate se inrosesc, nu e problema, dar altele nici c-o sa mai vad pana la sfarsitul sezonului! O sa-mi fie invatatura de minte: dupa ploaie, musai stropire cu bordeleza!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iulia, multumesc mult, ai o vorba buna intodeauna pentru mine!
      Dupa ploaie am stropit si eu cu diverse solutii, de teama patarilor cafenii. M-a ajutat mult si plasa de protectie care le-a pazit de grindina si vant. VAcanta frumoasa in continuare si felicitari pentru baiat!!!

      Delete
  2. Cate soiuri, cata diversitate cata frumusete si cred bun gust:))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Toate-s bune, e greu sa apreciezi asa dintr-o gustare.
      Brandusa, capacanele galbene pe care m-ai sfatuit sa le folosesc functioneaza, aduna de zor afide si musculite albe. Am sa le mentin in gradina pana in toamna, am vazut si plosnitele puturoase ratacite prin apa galbena. Multumesc mult pentru sfat!!!!

      Delete
  3. madamme, cu gradina lu matale io o sa uit cum se graieste in limba omeneasca! Iar m-ai lasat fara de el!. Grai, adicatalea

    ReplyDelete
    Replies
    1. Phlox, multumesc pentru seminte, ca le-ai impartit pe toate cu mine. Pai fara graiul tau nu ma descurc!

      Delete
  4. Minunate !!! Sa faci si un top, sa ne scrii care rosie ti-a placut mai mult. Stiu ca-i greu, dar trebuie sa existe niste favorite :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Multumesc mult Dani! Paul Robeson si Green Sausages pentru gust, iar ca vigoare, Mortgage Lifter. M-a uimit cu cate fructe coace odata.

      Delete
  5. Din cate vad eu iti trebuie o mana ceva mai mare ca sa le cuprinzi bine,vad ca ai lucrat bine cu fetele,iar acum te rasplatesc din plin,care mai de care mai aratoasa,acum ramane sa faci un top de gust.
    Ma inscriu pentru seminte de prunisoare galbene si alea bucalate galbene.
    Numai bine!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mihaela, mai stai, ca mai sunt cateva galbene catre tine!

      Delete
  6. Ce frumusete ! Ma gandesc ca de-acuma nimeni nu mai poate spune ca "nu se poate" .... :) Rosioare adevarate in Romania, din toate soiurile care cresc prin lume !
    Intr-un an bun, cu ploi bogate si soare...

    Nu stiu ce va fi la anul, dar am observat ca dintre toti anii, oamenii tin minte doar ani frumosi. Asta pare sa fie un an frumos

    ReplyDelete
    Replies
    1. Multumesc CAMI! Ne-am temut pentru rosii in timpul ploilor cu gheata, dar plasa le-a protejat bine si chiar daca a intarziat putin coacerea lor, sunt zdravene au frunzele curate. Firul de cupru este eficient, nu s-au manat, iar pentru alte patari am folosit solutia cu bicarbonat. Pastrez in continuare plasele si le defoliez, cam asta despre rosii. Un an frumos, ai dreptate.

      Delete
  7. Buna Mirelun, am citit toate postarile tale, am admirat cu bucurie tot ce ne-ai aratat din gradina, dar abia acum reusesc sa iti si scriu. Felicitari pentru recolte, multumim pentru postarea cu gradina Svetlanei si bineinteles, asteptam topul rosioarelor.
    Vreau sa iti spun ca Tuta Absoluta a poposit si in solarelul meu, si nu doar la mine ci si la vecinii mei. Am gasit rosii cu gauri mici, rosii cu gauri mai mari, apoi rosii cu omizi verzi in ele (care cred ca sunt copiii ei, nu?), omizi pe care le-am pedepsit dandu-le la gaini. Ele mi-au mancat rosiile, pe ele le mananca gainile ...sac!
    O sa stropesc cu ceva ceaiuri de plante si apoi o sa le pudrez cu cenusa.
    Chiar si asa, sunt multumita de primul an de gradinareala...am mancat destule rosii, am facut si bulion...deci, chiar daca nu vor rezista rosioarele pana in toamna, tot Ii multumesc lui Dumnezeu pentru roade.
    Ceea ce imi place mult la gradina ta este varietatea de plante cunoscute dar mai ales, mai putin cunoscute.
    Mult rod si spor in continuare. Cu drag, Roxana.

    PS. A fost o problema cu internetul...daca apare postarea mea de doua ori, sterge tu una din ele.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Proverbitta, multumesc pentru apreciere si atentia pe care mi-o acorzi.
      Despre Tuta Absoluta am cautat anul trecut informatii si am gasit foarte multe detalii. Molia rosiilor este un daunator periculos, pentru ca nu stii cand vine si cand pleaca, apare seara tarziu, noaptea si isi lasa larvele in petiolul fructei. Stie si unde sa se cuibareasca, in rosiile mari, gen Inima de Bou. In general apare cam la sfarsitul lunii Iunie si apoi la inceput de August deja larvele sunt crescute si ies din tomata. In Brazilia a fost insecticidata intr-un sezon cu 40 de substante chimice si a ramas nebiruita. Asa ca, am respectat sfatul Armeriei si am invelit solarul si patul inaltat cu plasa. Poti sa o observi in poze. Acum, daca larvele sunt in fructe nu mai are sens sa stropesti. Brandusa a urmarit indeaproape obiceiul acestei molii si o va descrie intr-o postare, astfel incat toti cei care cultiva sa afle despre viermele si mama molie. Alte detalii: http://portal.4garden.ro/un-daunator-extrem-de-periculos-al-tomatelor/
      Succes in continuare!

      Delete