Wednesday, July 17, 2013

Azoyushka



Am aflat despre rosiile crescute din seminte semanate direct in sol si despre metodele vechi folosite pentru cultivarea gustoaselor si doritelor tomate .
M-am hotarat sa incerc si eu la mine in gradina, folosind seminte de rosii timpurii: rusoiaca Azoyushka si americanul Paul Robeson. Am tinut semintele cateva ore in suc din frunza de aloe, un fertilizant si dezinfectant neintrecut si apoi am semnat la o adancime de 3 cm, in patul inaltat protejat cu folie.
Temperaturile au variat, a fost si frig si soare, dar sub folie rasadurile au fost protejate si curand au rasarit: curioasa rusoaica si cantaretul american. 
Spre sfarsitul lunii Aprilie am scos folia si am protejat patul inaltat cu o plasa montata pe stalpi bine fixati. Plasa a protejat plantele de grindina, de ploaie si vant rece, de insectele curioase: afide, molii si altele.
Piticele rosioare au crescut odata cu  celelalte surate plantate printre ele, rosiile din rasad, cu bobul, facelia, pack-choiul, mazarea sparanghel, ceapa, usturoiul si mustarul rosu gigant. Cand tulpinile au fost destul de groase le-am pus cercelul de cupru si le-am cenusit, iar cand au inflorit le-am hranit bine la radacina cu drojdie si pe frunze cu macerat de tataneasa, urzica si coada calului si cu bor pe flori. Plantele sunt mai indesate si mai viguroase iar florile parca au mai multe petale. Le-am defoliat ca si pe celelelte tomate  si fructele nu au intarziat sa apara.
Prima coapta este galbena si vesela Azoyuska, iar Robeson vad ca isi pune pelerina cafenie pe umeri, semn ca se va coace si el in curand. Abia astept sa-l aud cantand la mine in gradina.
Am sa repet sadirea direct in sol a tomatelor si anul viitor, este o metoda simpla si care da roade bune.
Aici am gasit-o pe azoyushka cultivata in solar, langa Chocolate Stripes si Mortgage Lifter Yellow.

 













   





Mirelun

19 comments:

  1. Nu numai ca arata bine dar cred ca este si gustoasa, la cata atentie i-ai acordat nici nu se putea sa nu te rasplateasca! La ce data ai pus semintele in pamant? Ardeiul cum este la gust? Cred ca a iesit o salata faina din ce ai tu acolo pe farfurie.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sfarsit de Martie, inceput de Aprilie. Da, rosiile sunt bune, dar mie imi plac mai mult ardeii:)

      Delete
  2. Mi-am notat-o pe domnisoara in galben, am eu asa o slabiciune pentru rusoaice :) Cum pui drojdia la rosii, Mirela, o dizolvi in apa si uzi la radacina ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dani, afanez putin pamantul, apoi pun supa de drojdie la radacina. Galbene, dar de dimensiune medie si in ciorchine, sunt Golden Sunrise, mi-au placut cum s-au dezvoltat, si ele sunt timpurii, O zi buna :)!

      Delete
  3. Eu am sa ii zic tomata Bucalata,este mai simplu.
    Arata super grasana asta,chiar daca nu toate sunt cu asa multe buci,sunt grozave.La anul musai trebuie sa pun si eu,imi plac astea galbene indiferent din ce soi sunt,dar cu cat sunt mai bucalate cu atat mai bune.
    Ar fi fain sa nu mai facem asa multe rasaduri,doar cateva pentru productia mai timpurie,in rest este fain direct in gradina,la anul am sa pun si eu asa.
    Cand ai facut cuiburile cate seminte ai pus?au iesit toate?
    Numai bine!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bucalata sa fie! Nu toate sunt la fel, asta este asa o quasimodeala. Am cultivat mai multe galbene anul acesta si am sa iti spun despre gust. Am vrut sa o iau aseara dar m-a gonit ploaia. O sa o las pentru samanta. Am avut trei seminte si le-am pus cate una:) Din Bucalate au iesit toate, din Robeson au iesit doua. Ma uit la ele ca la zestre. Cand se va coace Robesonul arunc cu palaria in sus! Si o sa cant si eu!

      Delete
  4. Nu prea am ce sa zic, decat ca fiindca si deoarece mor de pofta:)

    ReplyDelete
  5. Buna Mirelun

    Sa stii ca nu credeam, dar treaba cu conditionarea semintelor e un lucru extraordinar, plantulete de la tine au crescut exploziv, iar alta explicatie pt. asta nu am, pt. ca nu le-am pus nici macar urzica ca anul trecut (n-am avut timp, m-am ocupat mai mult de mama anul asta). Daca vrei sa vezi cum arata rosiile de la tine, poti sa te uiti pe blogul meu celdinurma.blogspot.ro.

    Multumiri URIASE tie si mai ales lui Phlox, de la care am invatat tot ce stiu eu despre rosii

    de fapt, Phlox e fiinta de la care TOT NET-ul romanesc a invatat tot ce se stie la ora actuala despre rosii ecologice: Multumesc !

    ReplyDelete
    Replies
    1. CAMI, am vazut rosiile tale si ma bucur ca o sa gusti roadele lor cat de curand.
      Toate semintele calite si stimulate au rodit altfel, mai bogat, iar plantele sunt mult mai sanatoase. Am incercat metoda si la bob, si la tomate, la ardei si la vinete.
      Bicarbonat am folosit pulverizat pe frunze, si flori, pentru fainare si alte patari, dar am sa presar acum si la baza plantelor, multumesc mult pentru sfat.
      Ma bucur sa aflu ca rasadurile de la mine au fost de folos, vi le-am impartit cu drag si cu speranta ca veti gusta roadele.
      Si pentru mine, un gradinar incepator, a fost un noroc sa o intalnesc pe Phlox si am incercat spun tuturor ce am invatat de la ea.
      Te imbratisez cu drag, Mirela

      Delete
    2. Mirelun, bicarbonatul pt. indulcirea rosiilor nu e un lucru cert, doar am citit despre el, urmeaza sa experimentez, poate va fi un esec, sau o bucurie, nu stiu inca
      Acum imi dau seama ce pretios e timpul pe care l-am castigat doar pt. c-am primit atatea informatii "gratis" de la phlox... Apropos, putin cate putin, poate ca tot ce-am invatat de la phlox, armeria si vasi ar putea deveni intr-o zi prima carte colectiva de agricultura ecologica romaneasca scrisa pe bune, adica experimentata, incercata si verificata pt. solul si latitudinea din Romania. sau, cel putin, asa mi-ar placea mie

      Delete
    3. Cam-Cam, orgoliul meu, gâdilit de tine in asa fel măiestru (mulțumiri multe și apăsate!), nechează și zburda ca un cal breaz!
      Sunt încă departe de toată știința legata de ele. Dacă ai știi câte mai sunt de aflat! Nu fac decât sa dau mai departe lucruri interesante si bine de luat aminte, pe care, la rândul meu, le-am aflat de la alți binevoitori.
      cu drag

      Delete
    4. Mireluna, Paul Robeson asta, o fi el venit din Americă, dar sa știi, ca madam rosie e tot o rusoaica!:D :D :D :D
      Da, asa cum auzi, in fine, cum vezi.Acest soi este originar din...SIBERIA!!!, adus in America de o rusoaica (Marina Danilenko), crescătoare/producătoare de semințe de roșii heirloom.
      De ce au denumit-o după ilustrul cântăreț, actor, avocat (Columbian University!!),activist si luptător pentru drepturile omului si, mai ales ale oamenilor de culoare?
      Pentru ca PR a fost foarte iubit si apreciat de rusi si ca om, si in calitatea lui de cântăreț. El însuși afirma ca URSS este țara in care se simte cel mai in largul sau. Nu era comunist (nu făcea parte din niciun partid comunist), dar vederile sale erau de stânga, mai bine zis, socialiste. Chiar a fost decorat de însuși Stalin cu distincția ”Premiul International In Onoarea Consolidării Pacii intre Popoare”. Si, ca doua fapte interesante, si ca o reconfirmare a afecțiunii rușilor fata de el, in Rusia exista, cred ca pana acum, o prăjitura care se numește ”Cârlionții lui Paul Robeson”, iar in Abhazia, pe drumul spre lacul Ritza, exista o stânca, un mare bolovănoi, pe care PR l-ar fi folosit drept scena in periplul sau prin Rusia sovietica, trecând prin aceste locuri. De atunci, cataroiul poarta numele de ”Stanca lui Paul Robeson”. Interesant, nu?
      Despre soi ce pot sa spun?! Eu deja l-am savurat si ceea ce voi spune acum este 99,9% adevarat.
      Este un soi rezistent la frig, fructifica si se dezvolta si in condiții de temperaturi mici.Este o Indet, semi timpurie, are nevoie de 70-85 de zile. Este o roșie ”neagra”tip beefsteak, rotunda, ușor aplatizata, de culoare brun-roșie cu ”umeri” verde-brun si , care ajunge la 10cm in diametru. Fructele sunt foarte aromate, zemoase cu un gust special, exotic, de pământ reavăn. Pulpa este de un rosu profund, savuroasa, cu destul de puține semințe, cărnoasa. Spectaculos (pe bune!)Mie, chiar mi s-a părut, ca si Black Thula, ca este foarte ușor sărat. Absolut demențial!!!!Echilibru perfect dulceață/aciditate.
      Sunt curioasa cum s-a dezvoltat in condițiile (mult mai aspre decât la tine) moșiei mele. O sa revin cu amănuntele ref la robesonul Brebu ;) :)

      Delete
    5. Cami, pentru dulceata fructelor (si nu nuami a rosiilor, ci si a sfeclei, ridichilor de luna si de iarna, napului, fenicului, verzei, telinei, morcovului si patrunjelului) se foloseste solutie salina ;) :)

      Delete
  6. Pai, sa se bucure si sufletelul tau, cum ne bucuram noi de rosioare si de tot ce-am invatat de la tine, Phlox ! Nu vreau sa-ti fac statuie, vreau doar sa te bucuri de succesul nostru, pt. ca l-ai dorit atat si ai muncit pentru el (pentru altii, adica... Cine face statuie cuiva vrea de fapt sa-l faca sa-si piarda talentul si increderea in el...).

    Am citit cand ai scris pe HG despre solutia salina, si cred ca mai degraba asa o sa fac (ce rost are sa pun bicarbonat pe pamant ca sa-l faca alcalin, cand rosiilor le place solul un pic mai acid... ?) O sa-ncerc si solutia ta pt. grabirea coacerii, pe care ai dat-o pe HG. Acuma fug, ca ma grabesc s-ajung la tara. Pa-pa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Celdinurma (ai toate sansele sa fii Celdintai!!) plecaciuni pentru vorbele de lauda. Nu pe alea le bag eu in seama, ci faptul ca nu e in van tumultul, freamatul, zbuciumul meu ca sa aduc ceva la liman pentru cine are ochi de vazut, urechi de auzit si cap de gandit. Celdintaiule, sufletul meu nu mai are loc in camasa ce-l gazduieste, cand vad niste rezultate concrete! Parol.
      sa ai roade pe masura trudei si sufletului!

      Delete