Friday, June 21, 2013

Varza in paie

 


Pirul din gradina este harnic si neintrecut, a urzit o tesatura foarte adanca chiar in mijlocul gradinii, pe o parcela destul de mare. Am incercat anul trecut sa-l scoatem, sa curatam pamantul manual, dar el nici nu s-a sinchisit, a reaparut printre rosii, vinete si ardei. Am renuntat si l-am lasat sa creasca, iar el a fost foarte incantat, s-a luat la intrecere cu rosiile si in toamna a iesit castigator. Vecinii l-au transformat in gazon, il tund scurt si astfel se inteleg perfect.
Anul acesta insa, am mai facut o incercare:  i-am stins lumina pirului - am acoperit solul nesapat, cu carton, strat gros si cu o patura  de paie si cenusa. Am asteptat doua saptamani, si cand am verificat  solul astfel acoperit, am gasit un pamant  umed si usor afanat. 
Prin acest strat gros de carton si paie, am plantat cateva rasaduri de varza, incercand astfel sa folosesc totusi aceasta parcela de gradina.

La inceput nu am crezut ca  o sa gatim vreo varza din paiele acestea, dar incet,  capatana sa a inceput sa se contureze si sa se rotunjeasca. In locasul de plantare am pus cenusa si DelCaMAg, apoi am stropit si pe frunze si la radacina cu macerat de urzica, pentru necesarul de azot. Dupa ce frunzele s-au infoiat, am trecut la regimul cu potasiu si fosfor: apa de cenusa si supe de coji de banane, vinete si loboda. Am acoperit parcela cu o plasa subtire, pentru ca am observat fluturi, purici de crucifere si alte insecte care se inghesuie pe la frunzele lor. 
Pana acum, pirul nu a reaparut, si sper ca nu mai vede geana de lumina care il striga la suprafata.















Cartofii sunt plantati tot in paie, dar in amestec cu cenusa si DelCaMag. Am sa revin cu detalii si despre cartofii astfel cultivati. 









Mirelun

7 comments:

  1. Ti-am mai zis eu ca tu faci gradinarit la un alt nivel. Ingenioasa ideea cu cartoanele si stratul de paie, ma gandesc daca se poate aplica si unei gradini cu o suprafata considerabila. Florile de fasole sunt superbe! Cum a iesit solarul?

    ReplyDelete
  2. Aurelia, a iesit bine, am rasuflat usurata, noi intai plantam si apoi construim solarul:)
    Despre carton si pai: am vazut documentarele lui Geoff Lawton http://www.geofflawton.com/sq/26801-absolute-in-abundance despre mulcire, tipuri de sol si buruieni. Caut filmul si iti trimit linkul. Cu drag, Mirela

    ReplyDelete
  3. Varza arata foarte frumos. O metoda foarte buna pentru pir si pentru varza. Cartofii sunt si ei frumosi, anul viitor o sa aplic si eu metoda cu cartofi in fan:)

    ReplyDelete
  4. Ziceai ca nu ai leac pentru pir,dar vad ca deja ai pus in practica metoda.
    Sa vezi acum varzoasele ce cresc cu pirul la picioare,uite ce grozav este:
    "Rizomii contin diverse saruri minerale (saruri de potasiu si fier) in cantitati apreciabile, ceea ce determina actiunea lor remineralizanta asupra sistemului osos si il recomanda ca adjuvant in tratamentul osteoporozei. De asemenea depoziteaza o cantitate insemnata de vitamine din grupul B, carotenoizi si mucilagii.

    Pirul este un excelent remineralizant, expectorant, sudorific, antireumatismal, febrifug, si sedafiv renal. Cea mai intalnita forma de administrare o constituie ceaiul preparat dintr-o lingurita de radacina maruntita la o cana de apa fierbinte. Infuziile sunt recomandate cu precadere in cazul afectiunilor respiratorii (rinita, bronsita etc), dischineziei biliare dar si a obezitatii sau reumatismului.
    Pulberea de pir luata ca atare, un varf de cutit inaintea fiecarei mese, ajuta bolnavii de hepatita virala si pe cei cu afectiuni urinare. Administrarea pulberii din rizomi de pir duce la eliminarea acidului uric din sange si la tratarea afectiunilor hepatice, artritei, reumatismului si altora."
    Fasolica arata super,era fain sa o pui sa se catare pe plasa de umbrire de la tomate.
    Succes in tot ceea ce faci!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Multumim pentru informatii Mihaela. Brandusa mananca de zor pir si nu intelegeam de ce....
      Ieri am gasit-o bine si vesela, mananca si a inceput sa paseasca mult mai ferm pe poteca. Si te saluta!

      Delete
    2. Animalele stiu mai bine ce le trebuie pentru digestie,asa imi plac sa ii vad cand pasc,aleg doar mladitele tinere.
      Imbratisari si pupice pentru toata lumea,ca sa fiu sincera,mai multe pentru Brandusa.
      Numai bine!

      Delete
  5. o pictură vegetală, ultima fotografie!
    o adevărată lecție de coloristică!

    ReplyDelete