Friday, June 28, 2013

Mazarea Sparanghel

Mazarea Sparanghel am semanat-o la sfarsitul lunii Mai, in patul inaltat, intr-o zona usor umbrita, printre tufele de rucola. Am mai pus cateva boabe si langa praz, intr-o parcela care este insorita tot timpul zilei. 

Mazarea Sparanghel a rasarit repede in patul inaltat si a format o floare rosie, care s-a transformat intr-o mica pastaie frumoasa, cu patru volane crete. Mazarea Lotus Pureus se ramnifica, tulpiniile sale se lungesc si se poate sustine cu o sfoara, pana ce tulpinile prind vigoare. 

Am sa revin cu detalii despre gust, aroma deosebita si despre tuberobulbii plantei. 








*

 

 Prima recolta de bob si prima piersica


Mirelun
 

13 comments:

  1. La mine e mica, de abea astept sa vad si eu pastai:)
    Bobul a legat, m-am bucurat ca un copil cand am vazut. multumesc pentru seminte!

    ReplyDelete
  2. Brandusa, planta nu necesita o ingrijire deosebita. In patul inaltat, unde solul este afanat si umed i-a mers bine. Langa praz, observ ca este mai pitica, dar si aici are floarea cea scarlet. O sa incerc sa o mai plantez si acum la sfarsit de iunie. Ma bucur mult ca ai pastaie la bob, sper ca tot mai multi sa-l cultive si sa-l indrageasca. Cu placere!

    ReplyDelete
  3. Asa cum ne-ai obisnuit, mai scoti cate un as din maneca! Ai soiuri variate si pentru mine, chiar exotice! Iti atribuisem deja premiul intai pentru cele mai ingrijite plante, acum l-ai obtinut si pentru varietate. Un weekend spornic!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aurelia, varietate pentru mine inseamna belsug si bucurie. O samanata, oarecare, inseamna o bucurie si o promisiune, Cu drag , Mirela

      Delete
  4. In sfarsit si mazarea sparanghel,arata fain,eu inca nu m-am invrednicit sa o cultiv,sper sa reusesc pentru cultura de toamna.
    Mie imi place cum arata ,cu volanase,sper sa fie si gustoasa,deabea astept sa ne zici si ce gust are.
    Despre Bob ce sa mai zic,esti inaintea mea cu mult,al meu inca creste,ii dau tarcoale in fiecare zi,doar,doar ii vad prima floricica.
    Vad ca la Piersici stai bine,pe aici auzeam vecinii ca lor li sau uscat asa deodata,iar unchiul meu sa chinuit cu o gramada de tratamente ca sa il salveze.
    Succes in tot ceea ce faci!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mihaela, mazarea e simpatica foc cu volane si incretituri. La gust sunt si eu curioasa: sparanghel, nap, soia, fasole, mazare, intr-o pastaie. Multumesc mult pentru sfaturi! La caise stam mai bine decat la piersici.

      Delete
  5. Mihule, stii cum e la Mirelu?!
    E ca in povestile din copilarie cu Fat-Frumos care pleaca in cautarea mandrei, care-o fi ea, in fine, si trece el prin locuri multe, livezi parasite, pe care le face bine, paduri bolnave pe care le insanatoseste, albine schioape carora le pune picoarele in ghips, etc, si, la intoarcere, fecare dintre personajele mai mult sau mai putin colective ii multumeste in felul lor. Una cu fructe, alta cu ascunzis din tufe si copaci, alta cu miere. Asa si cu Mireluna, a stiut sa le poarte de grija cum stie ea mai bine si uite cum este rasplatita! Asa cum merita, ca efort, Har Domnului! cred ca ar functiona o centrala nucleara cu energia depusa de ea. Parol, cucoana!
    Uite, d-aia mi-s eu mandra! :D :D :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Svet, cand am pasit prima data in aceasta ograda m-au impresionat pomii foarte inalti si desisul buruienilor. Nu se vedea nimic in stanga sau in dreapta, era un hatis de hamei, vita de vie si macesi. Iarba inalta, greierii si mirosul de struguri copti, mi-au dat incredere ca vom reusi sa transformam vechea curte parasita, intr-un loc in care sa privim in fiece zi catre cer.

      Delete
  6. Dupa impresionanta colectie de rosii ne incantati cu soiuri exotice de mazare. Cred ca-i inutil sa ma gandesc la ce urmeaza - probabil pepenele patrat chinezesc. Felicitari pentru tot ceea ce faceti si ne impartasiti si noua, pentru gradina dar mai ales pentru daruirea si priceperea cu care gradinariti. O seara minunata si o duminica relaxanta va doresc. Cu respect,

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pepene am cateva fire, dar e sigur rotund:))Va multumesc, o Duminica frumoasa va urez si eu!

      Delete
  7. Nici nu auzisem de soiul asta de mazare.Presupun ca pastaile din vas sunt de la mazarea obisnuita , nu de la cea sparanghel.As crede ca de la cea sparanghel, daca pastaile raman asa cu volanase, boabele vor fi mai mici :).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mihaela, pastaile din vas sunt pastai de bob:). Cele de mazare sparanghel au cam 4-5 cm lungime, in curand le vom recolta si le vom gusta. O seara buna!

      Delete
  8. am spus eu că ultima imagine e specială? am spus! oh...

    ReplyDelete