Sunday, June 2, 2013

Cu Phlox in Gradina


Phlox are o vorba buna si un zambet pentru fiecare pom, rosie, albina sau pasare si este o incantare sa vina langa tine in gradina. Imita ciorile, vorbeste cu mierlele si se mira de fiecare planta pe care nu o recunoaste. Iubeste lemnul si iarba, paiul si trandafirii.
Ieri, m-a ajutat si a scos la lumina morcovul, bamele, prazul. Apoi a trecut la rosii, pe care abia astepta sa le vada si sa le ingrijeasca. Le-a scapat repede, in nici o ora, de frunzele grele, pana aproape de primul ciorchine de fruct si floare, astfel incat sarurile si toate substantele hranitoare sa ramana unde trebuie, in fruct. Apoi le-a legat bine, iar la amiaza padurea de rosii era, svelta si aerisita. A zabovit mai mult in casuta rosiilor, dar i-a placut si in fosior, unde ne-am odihnit cu totii dupa o zi cu soare, in gradina primitoare. 










  
In luna Mai am afanat  radacina rosiilor, apoi am hranit plantele din 10 in 10 zile, la radacina, cu drojdie de bere, cenusa si apoi cu macerat de urzica. Pentru ca florile sa nu avorteze si sa pierdem rodul, am completat hranirea plantelor, cu stropiri de acid boric, 10 grame in 10 litri de apa calduta. Fructele nu s-au lasat asteptate. Am stropit cu macerat de urzica, coada calului, tataneasa, foi de ceapa, brusture si pelin in pauzele dintre ploi.



 Rosiile crescute din semintele plantate direct in sol sunt foarte viguroase si au inflorit si ele,  le-am legat  de araci. Ca inaltime sunt la jumatatea celorlalte dar sunt foarte viguroase.





  



Spre seara am diluat maceratul "No 6" si am stropit toata gradina, pomi, legume si trandafiri.

 


Am cules ciresele care s-au copt si sunt foarte gustoase si astfel am reusit sa ducem la bun sfarsit tot ce ne-am propus.

Iti multumim Phlox !



L.E.
Tomatele dupa defoliere


Mirelun



19 comments:

  1. Foarte fain! Toate sunt frumoase la tine in gradina si nici nu se poate altfel cu un astfel de ajutor:))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Brandusa, multumim! De la Phlox sunt foarte multe de invatat si de pus in practica.

      Delete
  2. Vorba bancului: cum recunoști un elefant urcat in cireș? Dupa ochii rosii. Noroc cu ochelarii ....:) :) :)
    Nu ma ascund după cireș, dar tot ce este in gradina asta grozava, se datorează eforturilor si pasiunii tale/voastre. Aveam eu ceva bănuieli, dar acu' m-am convins pe de-a dreptul!
    Nu ma mai saturam sa admir (nu sunt complimente aiurea, ci constatari pe bune)roșiile, grase, sănătoase, care cu flori, care cu fruct, viguroase si plesnind de sănătate, bobul falos, mazarea frageda si incarcata de rod, . La ce sa ma uit mai intai?! la tranafirii minunati, la pomii curati, ingrijiti, pana si cei batrani si schiopi, aratau ca un Fat-Frumos la anii senectutii, la verdeturi, la capsunii lungiti pe araci, lavinetele ascunse in balarii...si ce balarii! satule de asa gustari si mese festive (profitoarele!!!) pe care le pregatesi tu in oale si oloaie...si cireasa de pe tarla...FOISORUL din care nu-mi mai venea sa plec, si eu, ca si albinele stranse gramada in gradina ta de perin toate coclaurile, pentru ca au auzit si simtit, ele, ca acolo e rost de hrana pentru facut mieri alese: phaecelii, alliumuri cat verzele, bobi, flori de polenizat si atatea alte minunatii! S-a dus vestea de au venit si bondarii argentinieni, sau brazilieni, cum le-o fi denumit tanti aceea cu stiinta de la teveu. pana si ei au auzit si au aterizat pe Globtrotterii tai!
    Pai le place animalelor (pisa-misa), insectelor, graurilor, pasarilor cantatoare, croncanitoare, piuitoare, fluieratoare, cum sa nu-mi placa mie, biet muritor de rand, in Ograda Minunata, (parafrazez titlul arhicunoscutei povestiri)?!
    Ti-e gradina dupa cum ti-e si sufletul, prietena draga! Curat, bogat si plin de bunaciune!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cand ai avut asa un profesor bun,normal ca si rezultatul sa fie pe masura.
      Mirela zicea ca are emotii ca vine profa in vizita si bag seama ca si profa avea emotii,sincer ieri toata ziua m-am gandit la voi cum bananaiti pe plantatie,asa mi-ar fi placut sa fiu si eu cu voi.
      Acum cred ca tomatele or sa o ia razna ca le-ai mangaiat si tu,le-ai descantat,mi-a povestit Mirela cum le bibileai,cum le alintai si ce soc a avut Emil cand a vazut tomatele aranjate si frezate.
      Asa ajutoare as vrea si eu.
      Foisorul vad ca ti-a placut,deabea astept sa vin in Bucuresti si sa facem o sezatoare in foisor.
      Mirela,te rog sa faci o postare cu harabaia suflatoare,cum este,cat a costat,cum lucrezi cu ea,arata traznet,iar gradina arata si mai si,acum ca au primit si descantecele lui Svetlana sa vezi ce o iau din loc.
      Numai bine!

      Delete
    2. Phlox, de bondari am uitat, i-am adaugat si pe ei in postare:) Ieri erau foarte multe albine pe Gigantee, bondari si alti cautatori de nectar pe care nu-i cunosc. Se inteleg bine si nu se cearta.
      Tot ieri mi-a soptit Gradina ca i-a placut de tine...

      Delete
    3. Mihaela, harabaia hraneste toata gradina si in cateva minute, termini de stropit tot. Iar pentru pomii mari, la care nu ajungeam nici cu scara la ramurile de sus, se pulverizeaza fin cam la 7 m substanta si acesta se aseaza usor pe frunze. Singurul dezavantaj este ca mirosi a numarul 6, pana a doua zi, in rest nici o problema. Dau si pe pomii vecinilor si scap si de afidele lor. Acum am invatat sa-l folosesc si nu mi se pare greu.
      Te asteptam si pe tine in foisor, cand doresti sa vii. Acum suntem prin pomi, am terminat cu rosiile:)) si abia asteptam concediul.

      Delete
  3. Ca si sufletul tau,frumoaso!

    ReplyDelete
  4. Foarte frumoasa gradina ta, si nici nu-i de mirare cu gradinari atat de priceputi! Nu m-am gandit sa defoliez si eu rosiile ca poate asa le determin sa infloreasca! Ce contine maceratul no 6?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aurelia, maceratul contine urmatoarele: coaja de morcov, coada calului, urzica, tataneasa, copilii de la rosii, brusture si putina stevie. Se dilueaza si se poate folosi pe planta sau la radacina lor. Grosul ramas se poate pune mulci sau la compost. Despre defoliere, ce stiu de la Phlox, sunt urmatoarele avantaje: se reduce suprafata de evaporare, radacina lucreaza pentru fructe si varf, sarurile si nutrientii stau unde trebuie, in varf si fruct. Mai multe iti poate spune chiar ea pe Hobby Gradina, daca o intrebi, Cu drag Mirela

      Delete
  5. Mirela, tare mi-ar fi placut sa fiu o albinuta pe langa voi, sa vad cum se face, ce se face intr-un colt de rai... iar phlox mi-e draga-draga-draga:)
    ma bucur pentru ziua pe care ati perecut-o impreuna, am asa un zambet pe chip.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Simona, ai vazut cum e langa Phlox?! Eu sunt ca un burete, ochi si urechi si abia astept sa se reintoarca in gradina mea. De fapt, nici nu trebuie sa spuna ceva, doar sa simti ca este acolo. Si tare bine imi pare ca ti-am facut o bucurie:)

      Delete
    2. Simo, cand te gandesti ca si la mine fu o palitura de cudăfudră, iti vine a crede?!? Iaca-șe!
      :D :D :D

      Delete
  6. Dar ce uutilaj de stropit ai :) !
    Foarte frumoase tomatele tale, mari si bine, bine crescute .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, trag socul si ridic acceleratia, iti dai seama...:))
      Multumesc, incerc, sa vad daca reusesc sa ajung cu ele pana la bulion. La gogonele inca nu ma gandesc:)

      Delete
  7. Va invidiez si va felicit pentru pasiunea si indemanarea de care dati dovada ! O vara minunata in gradina edenului !

    ReplyDelete
  8. Holy, multumesc pentru urare si citire!

    ReplyDelete
  9. Buna fetelor!!!Primiti si voluntari ?Vin cu un termos plin cu ceai verde, lamaie si gheata(voi dati menta)...
    Ca dupa aceea va iau la mine in gradi ca am nevoie de mana calificata de specialist :D...si la cat este de lucru ce bine mi-ar prinde...:)))
    PUP!

    ReplyDelete
  10. Da! Da! Da!
    Avem menta din belsug, te asteptam Lucaria :D:D:D
    Eu abia astept sa vad minunile din gradina ta!

    ReplyDelete
  11. :))))))))))))) ma duc sa pun de ceai...
    ce minuni ?ca nu te intrec...

    ReplyDelete