Sunday, May 26, 2013

Varza Pak Choi



Am semanat varza Pak Choi la sfarsitul lunii Martie, cand temperaturile erau scazute. Am ales un loc mai umbrit , cu putin soare in timpul zilei. Am afanat solul si am pus semintele la o adancime de 2 cm, apoi am pastrat solul umed. Dupa ce au  rasarit plantutele, le-am adaugat macerat de urzica, se poate folosi si macerat de gainat. Ulterior, pentru hrana, am folosit cenusa oparita si coaja de banana. Se pot folosi cojile vinetelor tot pentru aportul de potasiu si fosfor, pastrate uscate sau proaspete. 
Brassica rapa var chinensis are frunze foarte groase, de un verde inchis, lucioase, aranjate intr-o rozeta cu cercuri regulate. Exista si varietatea purpurie. 
Daca este plantata la soare dezvolta tija florala mai repede decat suratele semanate  la umbra.
Se recolteaza la aproximativ 45-50 de zile de la plantare.
Daunatorii  au fost limacsii, pentru care am folosit un spray cu usturoi si cenusa, pe frunze. 






Frunzele sunt fragede si mustoase, se pot folosi in salate proaspete, alaturi de frunze de bob, mustar, spanac, rucola, salata verde sau rosie,  marar, condurul Doamnei, si pregatita cu un  dressing dupa gustul vostru. Noi preferam cu sos de mustar si lamaie. 
O alta reteta buna si probata este cea la tigaie, se caleste cateva minute cu putin usturoi, ghimbir, ardei iute si o puteti servi langa noodles .

Va incurajez sa o cultivati, nu este pretentiosa, este gustasa si sanatosa.

BOB
MUSTAR ROSU
SPANAC 
RUCOLA








Facelia 

Mirelun



13 comments:

  1. Offff,mie imi este foame si tu vii cu asa minunatie de salata.
    Deja incep sa ma supar pe mine ca nu am insamantat si eu mai din vreme ,acum aveam de unde imi face asa salata ,asa ,trebuie sa imi faci colet si sa imi trimiti,altfel invidia va exploda .
    Vezi,una este sa o vezi in foto prin alte gradini si alta este sa o vad intr-o gradina cunoscuta,arata super,iar mustarul rosu este demential.
    Am o rugaminte sa scrii sub foto ce plante sunt ,pe cateva nu le-am recunoscut.
    Azi mi-au iesit si mie primele semne la semintele puse,sper sa am in curand ce bunatati ai tu.
    Pana atunci ma duc sa imi fac o cacao cu lapte.
    Numai bine!

    ReplyDelete
  2. Mihaela, mustarul rosu este un Fat Frumos si are un gust!... Primele poze sunt cele trei varietati de pak choi, iar ceapa este foarte buna, maroasa si nu este iute, imi pare rau ca nu am pus mai multa. Am pus si spanacul acela de vara pe care mi l-ai trimis,
    Spor la treaba si pofta buna!

    ReplyDelete
  3. Arata varza asta demential, la anu o sa pun si eu.
    Oricum la tine gradina arata intr-un mare fel, simte ca o iubesti:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Brandusa, o putem insamanta si in toamna. Merge in sezonul rece si se spune ca are un gust mai bun. Te sarut si multumesc!

      Delete
  4. Mirelun, eu cred ca tu ca si Vasi, ai ajuns sa cultivi plante la un alt nivel. Ai ceva deosebit fata de ceilalti gradinari. Spor la toate!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aurelia, eu iti multumesc, comparatia ma onoreaza. Am sa revin cu detalii de plantare, cultivare si despre alte plante. O zi buna !

      Delete
  5. Mireluna, m-ati magulit amandoua, stiu parerea scumpei Aurelia, mi-a dat aripi, dar cu toate acestea, pak-choi-ul meu a inflorit demult, la fel si mustarul rosu, deci am cam gresit locul unde am pus rasadurile, dar si perioada. Insa, cu siguranta stiu pentru anul viitor. Oare pot consuma frunzele si daca a inflorit? Ceapa este bestiala, ti-am mai spus, cred ca in primavara! Sa opresti seminte si de la pak-choi-ul rosu :))
    Pupicei!

    ReplyDelete
    Replies
    1. VAsi, am sa opresc seminte, iar ceapa astept si eu cu nerabdare sa vad ce face. Pana acum nu a dat nici un semn. Are ceapa mare si frunza mica si inca frageda, fara seminte. Las cateva in pamant si pun semne. Ca la noi unul seamana si altul sapa:))) Si iti multumesc ca imparti experienta ta cu mine!:)

      Delete
  6. Ce salata buna o fi iesit din frunzele astea frumoase !!! Bravo !!! Din asta n-am semanat, nici nu circula seminte pe-aici, dar o sa o am in vedere pentru la toamna.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dani, buna salata. Pana la rosii, mai strangem frunze verzi din gradina:)

      Delete
  7. Imi plua in gura de la salata ta, noroc ca tocmai am terminat de mancat :) Ma gandeam si eu la un moment dat sa pun pak-choi da mi-am zis ca e prea mofturoasa, la tine nu pare :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Green, nu e greu de cultivat deloc. II dai o gustare mica cu azot cand incepe sa formeze frunzele si apoi continui cu potasiu si fosfor ca sa o saturi, ca e mare mancacioasa. Tot la fel am procedat si cu Varza Pekineza.
      P.S. Am incercat sa ma urc in salcam:) continuarea: m-a sfatuit baiatul meu sa caut un urangutan care sa ma poarte in brate prin copaci. Dar nu ma las, pastrez reteta ta de dulceata:)

      Delete
  8. am rămas cu ochii la salată și cu gândul la salcâm! până la urmă ai cules flori au ba?

    ReplyDelete