Monday, May 13, 2013

Mustarul, Condurasul si Facelia


Cele doua plante companion, sunt si foarte gustoase, le puteti combina si folosi la pregatirea salatelor. Mustarul rosu gigant are un gust bun, pregnant de mustar, iar  Condurul Doamnei este putin picant si acrisor. Impreuna  dau o aroma deosebita salatelor din frunza de bob,  a salatei verde sau rosie.





 


In parcela cultivata cu bob, dantelata facelie, mazare, si lupin am semanat  seminte de ridichi, spanac si pack choi. Au rasarit si au crescut intr-un timp scurt , foarte sanatoase. Aceste plante  au capacitatea de a fixa azotul atmosferic in sol, cu ajutorul unor bacterii, care traiesc pe radacinile lor si in acest fel se reduce nevoia aplicarii acestui fertilizator.
Un tabel complex, despre plantele companion, asocieri si insecte benefice, gasiti pe site-ul Vegetal Shapes

 


Mirelun



9 comments:

  1. Scuza-mi ignoranta dar ce este bob-ul? Toate arata impecabil, facelia pentru ce o cultivi? ai albinute?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buna Aurelia, bobul nu am stiut nici eu ce este, acum un an l-am semanat pentru ca mi s-a spuns ca alunga cartitele, radacina sa in sol avand lungimea plantei, aproape 1,5 metri. Bobul fixeaza azotul in sol,ca si lupinul si facelia http://gradinahobby.blogspot.ro/search/label/Facelia(Mihaela a facut aici o descriere amanuntita pentru planta)
      Am semanat pe o portiune de aproximativ 12/3 metri bobul, facelia, lupinul si mustarul rosu. Apoi am inceput sa plantez, dupa ce ele au rasarit, tomatele. Am semanat si ridichiile si un soi de spanac de vara( de Noua Zeelanda). Intr-adevar plantele cresc mult mai viguroase, iar solul se mentine mai umed. Bobul este foarte gustos, pastai si boabe iar florile sunt deosebite. se pot consuma si frunzele in salate. Mai este o postare Bobul si Ambrozia, unde sunt informatii despre Bob http://www.gradina-mirela.blogspot.ro/2013/03/bobul-si-ambrozia.html, cu drag Mirela

      Delete
    2. Multumesc Mirela! M-am luminat, la anul o sa tin cont de informatie si o sa plantez si eu bob si facelia.

      Delete
    3. :)Mai poti planta si acum daca vrei...Il musuroiesti si creste o data cu tomatele.

      Delete
    4. Poate gasesc maine la targul de flori de la Agronomie, dar eu mai ajung la tara la sfarsitul lunii mai.

      Delete
    5. Gasesti sigur la targul de maine si se poate planta pana la sfarsitul lunii Iunie, Se tine in apa 2 zile si apoi se planteaza la mica adancime, intr-o potiune afanata.

      Delete
  2. Super arata totul,ai fost tare vrenicuta deja invidia imi da tarcoale,maine sper sa insamantez si eu mustarul,bobul,facelia si celelate bunatati de plante sanitar si aromatice.
    Tare imi plac cum se vad ,sa faci o foto si cu un cadru mai larg sa vad toata imaginea ,oricum arata super,acum imi pare rau ca nu le-am pus si eu mai devreme.
    Numai bine!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eu iti multumesc pentru toate plantele ce mi-ai trimis si sfaturile care mi le-ai dat. S-a schimbat toata gradina de cand le-am plantat, facelia este o minune, mustarul sta de paza. Abia astept sa vad spanacul de vara ce poate. FAc o poza cu cadru larg, dar la mine in gradina, nu prea sunt liniile drepte:) Nici cu sfoara nu-mi iese!

      Delete
  3. ai scris undeva că ești pretențioasă cu detaliile! păi ultima fotografie este o demonstrație absolută, cât ți-a pozat trandafirul acela până ai obținut minunăția de lumină? e fantastic!

    ReplyDelete