Saturday, January 12, 2013

Tomatele cu Cercei de Cupru


Inainte de a scoate rosiile la aer, le-am trecut prin tulpina un fir de cupru, pentru protectie impotriva manei . Firul de cupru se trece prin tulpina rosioarei transversal si apoi se lasa in jos spre pamant, ca in imaginile de mai jos.





Metoda este descrisa de catre  Phlox pe Hobby Gradina in articolul "Tainele cultivarii tomatelor - boli si tratamente bio":

"O dată planta ajunsă la adolescenţă (20 – 25 cm) putem face o operaţie interesantă, trecem un fir de cupru, care ne scuteşte, în mare măsură, să folosim stropirile cu solutii, care conţin cupru.
Să explicăm ce este cu acest fir de cupru. Eu am luat firul de la vechile cabluri telefonice, găsite în cutia cu diverse „rezerve electrice”. Se „dezghioacă” sârma din învelişul său, se freacă bine cu galss-papir, ca să-i îndepărtăm stratul protector, după care secţionăm în câte bucăţi avem nevoie.

Aşadar: cu puţin înainte de transplantarea roşiilor la locul definitiv (sau după ce au atins o înalţime de 20 – 30cm) luăm atâtea bucaţele de sârmă de Cu câte plante avem; lungimea: circa 3 – 4 cm şi o grosime a firului cam cât a unui ac de cusut mai grosuţ. Firul îl trecem, transversal, prin tulpina plantei la o înăltime de cel mult 3cm (dupa unii chiar si 5cm) de la bază, puţin mai jos de prima frunza adevărată.“Mustatile” rămase se dau în jos, spre rădăcină, de-a lungul tulpinii şi NU IMPREJURUL ei. Profilactic semănăm pe brazdă, sau printre plante, muştar alb sau crăiţe. Se pare, ca fitoftorei nu-i place vecinătatea acestor plante şi nu va mai avea ce cauta la roşiile noastre! Rănile se refac repede şi nu trebuie să ne facem griji că pe acolo ar putea pătrunde cine ştie ce năzbâtii de „patogenişti”.
Haideţi să înţelegem cum stă treaba, şi cum de ajunge un amărât de firicel de cupru să ne ferească planta de duşmani.
Cuprul este un element care intră în componenţa multor substanţe fito-sanitare indicate în lupta cu ciupercine de tot felul, dăunatoare, fireşte.
Cum funcţioneză?
Seva plantei ajunge la frunze dinspre rădăcini spre ultimul etaj al plantei prin tulpină, da? Buuun, ce întalneşte seva, la un moment dat, în drumul ei? Corect – firul de cupru. Trecând prin zona cu pricina, vrând-nevrând se produce o reacţie chimică între sevă şi cuprul din firul nostru; asfel, molecule de cupr ajung în sistemul circulator al tomatei. Moleculele de cupru îşi vor face treaba cum ştiu ele mai bine în colaborare cu celulele roşiei noastre. Se vor împrieteni şi vor lupta umăr la umăr impotriva ciupercilor fitoftoroase şi nu numai. Şi, astfel, roşia primeşte din scutul cuprului în lupta cu ciupercina năroadă! Vedeţi cât este de simplu?!"



Imi amintesc ca subiectul a fost dezbatut si reluat cateva luni la rand la comentarii, deoarece o astfel de operatie pare mutilanta pentru tulpina plantei  si apoi exista temeri despre eficienta sarmulitei .

Dupa primele ploi din luna Mai au aparut  aceste pete, pe marginea frunzulitelor de la baza plantelor , dar nu si mai sus . Am desprins de pe tulpina aceste frunze si le-am ars. 
Firul de cupru se poate folosi si la ardei si vinete ... daca aceasta metoda va inspira incredere :)


 As vrea sa vorbesc in aceasta postare si despre daunatorii care au aparut asta vara in gradina si pe care ii puteti vizualiza in pozele de mai jos :



Am observat ca unele frunzulite , cele noi si fragede, se rotesc si se tranforma int-un cocon, dar nu stiam care este cauza acestei manifestari. Am pus aceste capcane intre plante si   in cateva zile am aflat cine este responsabil cu modificarea aspectului frunzelor, o afida .



Aulacortum Solani - forma aripata a afidelor:
Mi-a explicat doamna Ella Von Heizer, pe Hobby Gradina, despre acest daunator : ""Stadiul biologic in care afidele distrug frunzele este cel de nimfa. Ele ti-au supt seva din frunze si lipsite de seva acestea s-au rasucit si vor muri.""


Un alt daunator care s-a perindat prin gradina, atunci cand teperaturile au luat-o razna, a fost un fluture - molie gri,  Tuta Absoluta, care se aseza pe fruct si isi depune ouale in interiorul acestuia, precum in imaginea de mai jos. Fluturele si  omida sa verde.
Eu am scos plantele afectate si am ars resturile acestora, dat fiind faptul ca in luna August, nu am mai putut sa ma ocup de gradina. Nu am reusit sa identific cu exactitate cine este acest daunator, vom vedea anul acesta ce se intampla .

                                                                               
                                                                                 *
Dupa cum vad , este freamat mare printre gradinari, toata lumea asteapta primavara , cauta prin seminte,  fac schite, rotesc culturile ...

Nu o sa uit niciodata prima recolta de rosii, cu ce bucurie le-am cules,  cat de gustoase , carnoase si bune au fost. Cam asta despre rosii .






Mirelun

9 comments:

  1. Sa inteleg ca, desi ai pus firul, tot ai avut probleme cu mana?
    Si eu am avut probleme anul trecut, din cauza rasadurilor cumparate si a plantelor invecinate.
    Am zis sa schimb soiul si sa dezinfectez tot ce misca :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Au aparut cateva pete maronii pe frunzele de la baza , ca in imagine, dar dupa ce le-am indepartat, nu s-a mai manifestat fenomenul. A si plouat intens in aceasta perioada , cred ca doua saptamani la rand zi de zi.

      Delete
  2. Nu am folosit metoda asta, deci nu imi dau cu parerea, dar de unde ai luat capcanele galbene, ca vreau si eu :))))

    ReplyDelete
    Replies
    1. VAsi , le-am luat de la Matca . Au mai multe variante si cred ca MArcoser se numeste firma care le comercializeaza.

      Delete
  3. Am mai citit despre firul de cupru, dar poze prima data la tine vad. Bravo, ca ai incercat ! Asa ne dai curaj si noua :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eu am sa folosesc si in primavara protectia aceasta, pentru ca plantele nu s-au brunificat si au fructificat bine. Cred ca este o metoda buna si sigura, nu te surprinde nepregatit daca nu ai stropit la timp gradina . Mai greu cu gazele...Sa vedem ce facem . Depinde si de ce fac vecinii, si ce obiceiuri au.

      Delete
    2. În ce priveşte mana aş vrea sa fac un comentariu scurt dacă îmi permiţi.
      Creează perdele de protecţie în jurul tomatelor. Plante cu talie înaltă cum ar fi măturile de casă de exemplu. Împrejmuieşte asolamentul cu grămejoare de gunoi amestecate cu paie. Dă-le foc şi lasă-le să ardă mocnit. Vei face această operaţie după fiecare ploaie. Acel fum creează o perdea de protecţie extrem de benefică impotriva manei.
      Vei face aceste operaţii spre seară, în amurg, atunci când liniştea serii se lasă uşor peste frumoasa ta gradină de legume.

      Succes Mirela şi felicitări pentru articol.

      Delete
  4. "Printre sute de catarge..." versiunea de Constanta, eu acum dintre "sute de troiene" gasesc solutii miraculoase pentru rosii sanatoase. Imi pare rau ca n-am descoperit mai repede acest articol si n-am stiut sa-l valorific ca sa nu mai arunc cateva zeci de fire care s-au pupat cu mana. Si cum mana e cam posesiva le-a strans in brate pana la... the end. Multumesc pentru postare, fotografii dar mai ales bogatia de informatie transmisa si chiar daca afara inca ninge, eu iti doresc o zi calduroasa, plina de lucruri minunate.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eu am incercat doi ani la rand, rosii au fost destule , deci te incurajez sa incerci firisorul , cercelul sau antena cum ii spune BAlaura:)
      Multumesc VAsile , o zi frumoasa si tie !

      Delete