Saturday, January 5, 2013

Soarele si Tomatele

In luna Iulie,  temperaturile au depasit frecvent 35 de grade C .
Rosiile si ardeii din gradina au avut mult de suferit. Pe fructele expuse la soare s-a format o pata mare, alb-galbuie, tare si necoapta.



Am crezut ca avem de-a face cu o ciuperca, un mucegai, dar pata aparea  doar pe partea cu expunere la soarele puternic de amiaza.
Rosiile cu crestere nedeterminata soiul Inima de bou  au fost afectate cel mai mult,  fiind amplasate in mijlocul gradinii si lungane fiind, erau primele atinse de arsura .






Am intrebat pe HG si mi-a raspuns Dori , cu exemple similare de rosii arse de ultraviolete, iar Phlox  a venit si ea cu un raspuns :

"Mirelun, cel mai probabil, daca nu aproape sigur, vina o poarta conu’ Soare. Caldura si soarele foarte insistente si puternic (soarele)au ars, practic, tesutul fructului. Fireste, partea arsa nu mai este hranita si nu se mai coace (tesut = mortua est!:( ) Ideala ar fi o acoperire cu o tesatura, care permite aerarea, dar opreste UV-urile. Exista pe la hornbace/baumaxuri. Eu am tras deasupra niste perdele vechi gasite prin cotloane, numai ca la mine este o jucarie de loc, din moment ce 4 perdele au facut fata. Si am pus doar peste cele aflate in soare mai mult timp decat celelalte, care sunt ferite de umbra rara a mestecenilor "

Am cautat plasa de umbrire si am acoperit rosiile si ardeii, protectie care a ramas in gradina pana tarziu in August. Ardeii si-au revenit si au inceput sa rodeasca frumos, iar rosiile s-au copt grase si gustoase.




Mirelun

2 comments:

  1. Asta am observat si eu,soarele nu mai este cum a fost o data,arde ,arde,arde.
    Eu am umbrit cu niste perdele adunate de pe la toti cunoscutii,am observat ca intr-adevar umbrite nu au mai avut asa de suferit,doar cele de pe margini au patit ca la tine.
    Anul asta vreau sa umbresc toata gradina,ca nu doar tomatele fac "insolatie",asa cum ai observat si tu ,ardeilor le-a fost mai bine cu ceva umbra.
    Succes in tot ceea ce faci!

    ReplyDelete
    Replies
    1. La inceput, chiar in luna Iunie daca ma gandesc bine, nu am stiut ce reprezinta pata aceasta, am crezut ca este un mucegai, apoi am aflat ca este tesutul deteriorat, ars de soare si am pus plasele de umbrire. Mai greu a fost la rosiile cu crestere nedeterminata, care erau foarte inalte si mai greu de acoperit. In timpul secetei am observat ca lor le trebuie o atentie speciala, afanarea si aerarea radacinii si pentru marirea rezistentei am facut un amestec de drojdie de bere, purin de buruieni felurite si urzici, cenusa, infuzie din foi de ceapa si coji de banane si l-am turnat la radacina. Planta se invioreaza rapid si fructele se coloreaza mai repede.

      Delete