Wednesday, January 2, 2013

Patul inaltat si Cartita

Am citit despre straturile inaltate pe blogul permacultura.ro si am inceput sa ma gandesc la avantajele utilizarii acestora: straturile inaltate functioneaza ca un rezervor de umiditate datorita materialelor organice care sunt folosite la construirea lor; resturile vegetale folosite pentru aceste straturi vor functiona ca un ingrasamant natural de lunga durata si care vor elibera nutrienti in timp; aceste straturi elimina necesitatea sapatului pe masura ce plantele se dezvolta, avand loc un proces de compostare la fata locului; sunt o cale rapida de valorificare a resturilor vegetale din gospodarie .
Am inceput sa vorbesc despre acest proiect dar fiind inca devreme si multa zapada afara nu am ales un moment potrivit. Nu m-a luat nimeni in serios.
In luna Martie insa, lucrurile au inceput sa se clarifice: baietii s-au lasat convinsi si au sapat la o adancime de 60 cm, latime 120 cm si o lungime de... 12 metri. Am umplut cu resturi de lemn vechi, crengi, frunze si am pus la loc pamantul.




 Evident ca un asemenea proiect nu avea cum sa treaca neobservat de catre Vecinul Cumsecade:

"O sa se umple de cartite" a prevazut el . 



 Am plantat imediat patrunjelul crescut din seminte, salvia, rozmarinul si busuiocul cumparat din supermarket. Eram incantata ca am finalizat  un proiect atat de important si asteptam sa vad beneficiile, care nu au intarziat sa apara: plantele aromatice si-au dublat dimensiunea destul de repede, transformandu-se in tufe.



In aceasta perioada si-a facut aparitia si cartita, am numarat initial patru  musuroaie, doua in patul inaltat si doua pe langa. Apoi in ziua urmatoare au mai aparut patru. Ca un facut, cand imi auzea vocea prin gradina, cartita  se misca, batea  sau sapa, depozitandu-si  viemii si ramele. 

Tot in perioada aceasta am gasit una dintre salate deshidratata si complet uscata. 
"Au aparut problemele" mi-am spus tragand aer in piept. Am scos salata si m-am uitat atent la tulpina ei si atunci  l-am vazut pe el, Viermele de sarma, se cuibarise acolo, cu pretul vietii salatei. Aha, deci viermii de sarma vietuiesc in gradina mea, iar cartita alearga dupa ei. Trebuie sa gasesc repede solutii, mi-am spus. 

Vecinul satisfacut ca previzunea facuta s-a indeplinit, mi-a marturisit cum procedeaza el: "Stau cu cazmaua deasupra musuroiului si cand  vad ca misca o lovesc". Auu! Pai, ce ma fac acum?!

Prietena mea Oana mi-a spus privindu-ma cu ochii ei dezarmant de mari si albastri:
 "Cum sa omori cartita Mirela? Ea este sufletul gradinii !"



Bun, am dat semnalul de alarma pe HG  si Phlox si Armeria  au venit cu solutia: bobul, pentru ca radacina sa miroase urat si cartitei nu-i place.
Zis si facut: am procurat 6 boabe de bob si le-am plantat in patul inaltat. S-au itit repede patru moturi care au crescut:




Si au crescut....



Pentru viermii de sarma am pregatit capcane din jumatati de cartofi, la o adancime de 4-5 cm adancime cu bete infipte in ei, ca sa le pot verifica si sa vad cand  viermii de sarma  se instaleaza. Am prins cativa, dar mai mult spor a avut cartita dupa zbenguiala care se vedea prin gradina noastra.
Sincer va spun ca biata cartita nu mi-a provocat nici o paguba si in cateva saptamani linistea s-a restabilit in curtea noastra. Probabil ca si viermii de sarma s-au retras mai adanc in pamant, odata cu temperatura care a inceput sa creasca.


In patul inaltat buruienile nu au crescut si nu a fost necesar sa sapam deoarece pamantul a ramas afanat. Am udat, dar mai rar dacat solul normal .


Mirelun


25 comments:

  1. Inteleapta prietena ta, Oana :)Intr-o propozitie a cuprins intreaga noima a acestui animalut harnic, chiar daca, de multe ori, putin cam enervant. Am mai retinut o zisa inteleapta: "o gradina/ograda fara cartite este o viitoare gradina/ograda bolnava". Asa de bine mi-a ramas in memorie, incat demult am incetat sa ma mai supar pe Motzarlan. Pandesc cand isi incearca talentele intrale movilitului, fug degraba si culeg acest pamant afanat si imbogatit, bag o zmetie (varianta la smetie :)) de soc in gaoacea facuta si gata, imbinam placutul cu utilul.
    Mirelun, ai o brazda minunata. Un lucru l-ai omis: protejarea scandurii...dar, acum, la primavara.
    spor si rod bogat!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Phlox, vroiam sa te rog sa ne spui cum procedeaza acest gospodar minunat cu straturile sale http://dashunchik-san.livejournal.com/79332.html si care este retea de ingrasamant natural de la final

      Delete
    2. Da, Mirelun, o sa incerc sa-mi fac o lecuta de vreme si sa fac traducerea, chiar daca pozele sunt foarte explicite. Nu strica un plus de informatie. Dar trebuie sa ai rabdare cu mine, dat fiind ca sunt vesnic contracronometru.
      cu mare drag

      Delete
  2. Phlox, cum protejezi scandura?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Calculeta mea face moafte. Iari am postat raspunsul, astazi nu-l vaz...
      Repetir: Proverbitta, draga, in primavara asta, cand voi face si eu o brazda ca lumea , din scandura (cele doua brazdulici inaltutze pe care le am sunt bordate cu tabla ondule de prin ograda vecinului, care erau pregatite pentru fiarevechisti)nu stau s-o vopsesc sau , si mai diliu(!!)s-o dau cu lac!!!, maiculitza, ce le mai bubuie unora mintisoarele!, ci, pur si simplu cu ulei de motor, ars, din cel pe care masina nu-l mai place. In cel mai rau caz, dar nu criminal, motorina. Ideal este, fireste, cu ulei de in, dar ala este pazit de oameni inarmati cu intrebari indiscrete legate de capacitatea mea de plata :) :)
      Sper ca acum sa se posteze si raspunsul meu plin de intelepciune senatoriala (de la senectute, fireste, nu de la senat... :) :) :) )Glumesc, evident.Nu, raspunsul este cat se poate de serios.
      O zi minunata!

      Delete
    2. Phlox, multumeeesc, acum am inteles :)

      Delete
  3. Mirelun, dupa ce am citit articolul tau a inceput sa imi placa de "vecina Cartita". Si legat de paturile inaltate, felicitari - foarte, foarte frumos a iesit al tau!!! Succes in continuare.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Multumesc ! Si mie imi place "vecina Cartita" . Reluam cat de curand lucrul la paturile inaltate, mai am niste lemn invechit si loc destul.

      Delete
  4. Tu ai facut pat inalt mesterit,boiereste,eu am facut din ce aveam,fara costuri.
    Sunt asa incantata de gradinarit pe pat inalt,anul asta vreau toata gradina sa o fac asa.
    Momentan eu nu am cartite,dar nu se stie.
    Scandurile le poti unge cum a zis Phlox cu ulei ars,ori sa le imbraci cu folie,eu am optat cu folie.
    Oricum,sunt grozave si plantelor le place si noi muncim mai putin.
    Succes in tot ceea ce faci!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Multumesc mult Mihaela, un sfat bun si o incurajare gasesti mai rar in zilele acestea. Am rugat-o pe Phlox sa ma ajute cu traducerea acestui material, http://dashunchik-san.livejournal.com/79332.html Prima data l-am vazut intr-o postare la Huni, dar gospodarul nu povestea cum a construit straturile, erau doar rezultatele. Tin minte ca mi-a atras atentia de la inceput si m-a tentat. Asa cum spui, muncesti mai putin si plantelor le place. Anul trecut, cand vecinii au cumparat balegar si l-au imprastiat fara sa-l incorporeze, au aparut si coropisnitele, care, au taiat tulpinile rasadurilor fragede. In patul inalt nu am avut aceasta problema, se plimbau naroade prin gradina dar nu nimerau si la etaj :) Toate cele bune iti doresc!

      Delete
    2. Referitor la patul inalt, vroiam sa te intreb cum plantezi in el legumele timpurii cu timp de vegetatie mai scurta? Le plantezi pe randul din mijloc si pe marginile patului asezi plantele care ajung la maturitate mai tarziu? Deasemenea vroiam sa te intreb cump procedezi cu plantele termofile, le plantezi spre Sud si o ultima informatie pe care vroiam sa te rog :cum pregatesti pamantul in vederea plantarii?

      Delete
  5. Mirelun, m-ai topit cu ce ai scris mai sus despre coropisnite. Vrei sa spui ca ai scapat de ele cu patul inaltat? Tot caut solutii de a scapa de ele fara chimicale. Sapand o groapa zilele trecute, sotul meu a gasit 2 larve de coropisnita. E clar ca avem...toti vecinii spun ca au. Si eu vreau sa fac in solar si afara paturi inaltate. Dar...o intrebare: pamantul care l-ai pus in paturile inaltate de care a fost? Cum ai facut cu el ca sa nu aiba larve de/sau coropisnite?
    PS> Tot caut articolul tau cu mulcirea si nu mai dau de el. Ai posibilitatea sa bagi un buton de search la blog? Ca e foarte interesant blogul si am tot revenit pentru a reciti unele articole si e mai greu sa le gasesc. Cu drag, Roxana.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vrei sa faci pat inaltat pe resturi de lemn sau vrei sa faci cadre din lemn plasate pe sol in care sa aduci pamant? Pentru ca este o deosebire intre cele doua variante.
      In prima varianta , cea descrisa in articol, sapi pamantul si asezi resturile vegetale, ele se descompun in ani de zile si elimina carbon, hranind radacinile plantelor. Nu mai uzi des ci mult mai rar, nu mai sapi, insa mulcesti cu cartoane sau paie. aici este un model si rezultatele foarte bine explicat. http://www.permacultura.ro/blog/2011/08/23/hugelkultur-culturi-pe-straturi-foarte-inaltate/
      Eu am preferat varianta aceasta , muncesti mai mult, dar ai rezultate de durata si mult mai bune. Vezi si pe blogul lui Vasi-Gioni, ea are experienta straturilor lasagna.
      Referitor la pamant, nu am folosit alt pamant decat cel gasit in gradina pe care l-am imbunatatit cat am putut, pastrand ramele:) si toate vietuitoarele. Sapand si scotand pamantul la suprafata vei gasi si coropisnitele. Am vazut ca multi vecini au cumparat pamant de la o ciupercarie, dar nu au fost multumiti de rezultate. Referitor la coropisnite, daca au vecinii vin si la tine normal, ca doar e descurcareata, eclozeaza cate 200-600 de oua odata. http://www.daunatori.info/24/coropisnita/
      Tot la Vasi gasesti capcane pentru coropisnite din bicarbonat si faina, cred ca le-am vazut chiar ieri in caietul sau grozav de retete. Sau poti sa pui sticle de plastic decupate in jurul tulpinii sau folie, ca sa fii sigura ca depasesti perioada critica. Bag si buton si iti multumesc pentru apreciere, o seara buna!

      Delete
  6. Mirelun, multumesc pentru raspuns. Deci...sotiorul meu a inceput sa faca solar. Si in solar ma gandeam sa facem cadre din lemn, si apoi sa le umplu cu urmatoarele straturi: cartoane (sa scapam de buruieni), crengi subtiri de copac, rupte cat de cat, mranita (de preferat din padure)amestecata cu ceva pamant din gradina (+ multe rame pe care sa le aduc din gradina ca am vazut acolo o gramada) - ei, si aici ma gandeam sa nu aduc odata cu pamantul asta si ceva coropisnite/larve. Si in final as vrea ca toata suprafata straturilor sa o mulcesc. Tu ce zici de varianta asta? Iese ceva? Legat de straturile lasagna de la Vasi, imi plac mult de tot si o sa fac si asa ceva. Dar deocamdata trebuie sa incropesc cateva straturi inaltate in solar pentru a incepe sa plantez deja pe ele. In seara asta (dupa ce ii culc pe copii) o sa revin pe site-ul tau sa citesc link-urile pe care mi le-ai dat). Cu drag, Roxana.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Referitor la paturile inaltate din solar, cred ca gasesti mai multe informatii la Mihaela Radulescu, pe blogul sau. Detalii despre containerele de legume am mai citit si aici http://www.permacultura.ro/blog/2011/07/31/razoare-de-diferita-%E2%80%9Dinteligenta%E2%80%9D-sau-gradinaritul-pe-suprafete-foarte-mici-dupa-n-kurdyumov/ si cauta detalii despre timpul de descompunere al deseurilor vegetale.

      Delete
    2. Cand vei planta rasadurile in paturi, poti sa pui in culcusul lor o lingurita de cenusa de frunze sau crengi, arse fara carbune, coaja de ou maruntita, frunze de urzica sau purin, ca sa aibe ce le trebuie pentru marele start si ca sa nu ai surprize cu viermii de sarma. Si un cap de peste:)La rasadul de fasole nu merge urzica sau purinul de urzica.

      Delete
  7. Da, sa stii ca asa o sa fac. Mirelun, hai ca te-am tot bombardat cu intrebari. Purinul este acelasi lucru cu maceratul?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Purinul da, este acelasi lucru cu maceratul.Nu-i problema Roxana, te mai astept.

      Delete
  8. fără cuvinte...
    ora de atelier la botanică, sau teleencilcopedia cu explicaţii!
    în copilărie, lupta anticoropişniţe se ducea aşa: toamna se faceau gropi în terenul destinat legumelor, se umpleau cu paie şi rămâneau aşa până primăvara! gropile deveneau căminul lor, se adunau la căldură, jucau cărţi şi se uitau la filme, rai, nu alta! doar că primăvara scoteam paiele din gropi şi le ardeam! de la rai la iad - un pas, nu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da :) am auzit varianta ! Corect, de la rai la iad!

      Delete

  9. Doamnelor,
    ma bucur citind postarile dv in care subsemnatul gaseste lururi interesante.Fara a fi filorus gasesc ca legumicultura lor se aseamna cu a noasta.Cind intelectuali de pe forumuri aud de taica rusul si legumicultura lui strimba din nas. Socot ca de la N. Kurdyumov de la al sau gradinarit pe suprafete mici am putea invata.
    Am dat si eu despre gradina cu paturi inalte. Am un exemplu aici:
    http://eartheasy.com/grow_raised_beds.htm
    Va multumesc Doamnelor

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buna seara Anonim,
      Mi-ar place sa -ti stiu numele. Mi-a placut comentariul tau si iti multumesc pentru link . Te asteptam cu alte sugestii,
      Cu placere,

      Delete

  10. Stimate doamne Anomimul care v-a deranjat are numele de botez Gheorghe la care grecii ii spun taran.Orasanul cu nume de taran a decis sa se ocupe de gradinarit dar in afara de niste cunostinta de cum sa tina sapa sa nu se accidenteze la cap nu prea avea asa ca m-am apucat de studiu.Incet incet am aflat de permacultura si multe altele.Am avut noroc pe net sa gasesc oameni cunoscatori in gradinarit si cu bunsimt....
    Asa cum am afirmat nu sint filorus dar am gasit la ei o bogatie de informatii.
    Si romani nostri di Rep Moldova sic ca sint bine pusi la punct.A se vede faptul ca l-au invitat pe Sepp Holzer si asta spune ceva.Apropo noi cind invitam....
    Doamnelor mi-ar face placere se discuta probleme de gradinarit in speta legumicutura, mi-am dat seama ca am de invatat de la dv
    Are tata si o adresa cu Sepp Holzer : http://ecology.md/md/section.php?section=ecoset&id=8777#.UxKKmeMk1t5
    Sarutmina doamnele mele

    ReplyDelete
  11. Intrebari intrebatoare
    Ajutati un nestiutor :Doamna Mirelun si doamnelor va rog sa-mi spuneti daca in stratul inalt puneti si rumegus si daca da rumegusul este pus din abundenta (ma gindesc la 2-3 galeti)? Apropo, folositi rumegusul ca sa mulciti ?
    Bobul chiar o alunga pe criminala de cirtita si de unde pot face rost de planta bob?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buna seara Domnule,
      In patul inalt eu am pus crengi, bucati de lemn, nu am avut rumegus la acel moment.
      Despre mulcire cu rumegus, talas sau altele, sunt multe detalii in aceasta postare, o citez aici pentru dvs:
      http://hobbygradina.ro/2010/05/10/mulci-de-lemn-scoarta-de-copac/ , gasiti detalii aici la comentarii.
      Bob gasiti in magazinele de specialitate, in ambele variante, rosu sau alb.
      O seara buna!

      Delete