Sunday, January 6, 2013

Metoda Maslov - 1


In luna Aprilie am scos rasadurile la aer, sa se obisnuiasca cu aerul de gradina si sa se caleasca.
Le-am pus cu grija intr-un loc ferit de vant, cu gene de soare si le-am lasat 10 zile aici. Vremea a fost frumoasa si ele, lunganele, au profitat si s-au colorat intr-un verde inchis. Imi amintesc chiar ca s-a intamplat un fenomen meteorologic ciudat, un nor de praf, de nisip,  din Sahara, care s-a plimbat prin zona tarii noastre si s-a depus peste tot. In ziua aceea, cand am ajuns la casuta, rosiile se prafuisera in galben roscat si am avut pentru o secunda temeri , ma gandeam la fainare si alte lucruri rele, dar nu, praful se scutura , era doar nisip galben depus pe frunze.





Tulpina rosiilor se lungise cam mult  dupa cum puteti observa mai jos , 




si acest lucru m-a determinat sa folosesc  metoda Maslov 1, de ingropare a tulpinii orizontal la plantare, metoda descrisa explicit  pe Hobby Gradina - site-ul lui Huni  si utilizata  pentru dezvoltarea unei radacini puternice si ramnificate :

""Metoda 1: planta ingropata orizontal

In brazduta pregatita din vreme, din toamna inca, sau in cel mai rau caz primavara devreme,astfel ca pamantul sa aiba timp sa se taseze si sa incorporeze toate elementele hranitoare pe care avem grija sa le punem, plantam rasadul nu vertical cum se face de regula, ci pe orizontala, culcat, cam 2/3 din lungimea tulpinii.

Motul – afara. Indepartam de pe portiuna ingropata frunzele si acoperim cu pamant. Adancimea de plantare este de circa 10-12cm. Directia pe care plantam rosiile este N–S (motul la N si picioarele la S). In felul acesta, pe masura ce se dezvolta, planta va „trage” spre sud, spre lumina se indreapta si creste pe verticala.

Pe bucata de tulpina ingropata radacinile se vor forma foarte repede. Nu o sa va vina sa credeti, dar aceste radacini nou formate sunt mai dezvoltate si mai zdravene decat a rasadurilor plantate in mod obisnuit, clasic.


Planta se ingroapa orizontal pentru a - si forma radacini suplimentare. Sageata reprezinta directia pe care se planteaza rasadul N-S, apoi este marcata adancimea, 10 cm.""







Le multumesc pe aceasta cale, tuturor celor care ne-au impartasit sfaturile si experienta lor pe site, pe blog si le doresc un An frumos si plin  de roade ,



Mirelun





8 comments:

  1. Asa le plantez si eu. E chiar frumos si sanatos:))
    Pupici!

    ReplyDelete
  2. Corect ! Si astfel sufera mai putin de seceta, ca doar au mai multe radacini, ca sa bea apa :) Acelasi efect il are si musuroirea rosiilor la radacina si cam tot asa se comporta si trandafirii.

    ReplyDelete
  3. Musuroirea o poti inlocui (vorbesc pentru cei, care ca si mine, nu au foarte mult loc, deci nici foarte mult pamant de musuroit, pentru ca el trebuie altor vecini de-ai tomatelor :)), asadar, cu mulciul din iarba cosita si lasata la pleostit. Eu asa scap de grijile udatului, dat fiind pe la mosie mai rarut decat mi-ar placea. Mulcitul ma scapa de toate grijile cele mari si rele.
    Dar altceva am vrut eu sa graiesc: n-am putut sa nu scap sa observ din coltul ochiului clondirul cu coji de banana, iar palariul (pe care eu mi-l tot scot in fata muncii si daruirii voastre) sade tantos, ca un cocos, in varf de par! EXCELENT!!!

    ReplyDelete
  4. O intrebare: craitele le-ati plantat direct in gradina din seminte? In acelasi timp cu rosiile? Stiu ca sunt plante sanitar - presupun ca de aceea le-ati plantat langa rosii.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nu, am facut rasad, le-am plantat in ghiveci in data de 30 Ianuarie si in Aprilie le-am transplantat, odata cu rosiile. Sunt plante sanitar si impreuna cu Condurul Doamnei fac o pavaza buna pentru insecte. Toamna, le-am retezat tulpina, lasand radacina in pamant , pentru ca pamantul sa ramana afanat.

      Delete
    2. Si la primavara rasar iar? Sau trebuie iar plantate?

      Delete
    3. Am vazut ca s-au scuturat multe seminte, am sa vad daca rasar si iti spun. Intre timp am sa pun si rasad, zilele acestea. In patul inaltat au crescut foarte mari, tufe enorme, am sa caut niste poze din Septembrie.

      Delete
    4. Călirea răsadului este o operaţie extrem de importantă. Se face fazial încă din primele zile de viaţă ale frumoaselor tale tomate. În mometul în care răsadul de roşii are două frunze adevărate poţi începe călirea acestuia prin aerisiri parţiale s-au totale. Răsadul tău se va împuternicii şi se va călii ca un samurai:))

      Succes Mirela..!

      Delete