Saturday, January 19, 2013

Cetatea

Am citit programul excursiei intocmit de prietenul nostru pasionat de istorie si abia asteptam sa pornim la drum. Prietena mea Oana, m-a privit uimita si dornica de amanunte : ''Pleci la Sarmisegetuza ?! Sunt multi cei chemati acolo!" mi-a spus ea .
Am stabilit detaliile legate de drum : "Voi o sa veniti pe Drumul romanilor " ne-a spus prietenul nostru, zambind sugubat si ne intalnim la Deva ".
Am pornit dimineata si prima oprire a fost la Novaci - Ranca, pentru identificarea traseului. Nori pe cer, dar si soare, o temperatura placuta pentru o astfel de calatorie .

Asfalt nou si  localitatea Ranca ramane in urma.


Continuam drumul, curiosi fiind la fiecare serpentina, ce priveliste ni se va deschide privirilor. Urmeaza  Pasul Urdele,  2145 m altitudine.


Brazii sunt inalti cat muntii. 

Pasul Tartarau , Barajul  Oasa, Sugag , Dobra , Capilna, Sasciori. 


Parasim Transalpina si pornim catre Deva , locul de popas. 
                                                          
*

In ziua urmatoare am pornit  catre Sarmisegetuza Regia, locul de intalnire. 
"Ce stii despre daci ?"
Ascultam in liniste si cu emotie ce ni se dezvaluie despre poporul misterios: sanctuarele, calendarul solar si astronomic, sistemul de canalizare , cetatile de aparare . Ne-am intors la Costesti si am pornit prin padure catre Cetatea de aparare  Costesti - Blidaru. 
Drum frumos cum nu am mai vazut, prin padurea deasa, cu copaci care au forme ciudate si scorburi care probabil ascund multe secrete. Am observat ca ni s-a alaturat  un insotitor, un caine alb, care mergea langa noi de parca ne calauzea. 
"Ce ti-ai fi dorit Dragos sa fi, daca ai fi trait in vremurile acelea ?"  
"Preot, preot dac, vine raspunsul ferm."
O poienita plina de soare ne da semnalul ca ne aproiem. Blocuri de calcar, pasim in interiorul incaperilor si simtim cum o energie ne impresoara si toata oboseala drumului se risipeste. 
"Cetatea care nu a putut fi cucerita, aparatorii s-au predat din cauza epuizarii resurselor". 


Am zabovit aici ceva vreme, ne-am odihnit si ne-am simtit liberi. Biserica Densus 

Manastirea Prislop  Ulpia Traiana Sarmisegetuza


  

Castelul Corvinilor


Mirelun

8 comments:

 1. Un traseu foarte frumos, Mirela ! Pe jumatate l-am facut si noi in vara, doar ca n-am urcat la Sarmisegetuza dacica ... Minunate pozele ! Se simte caldura soarelui in pietrele alea albite de vreme ...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Foarte frumos intradevar. Ne vom intoarce in zona pentru Cetatile dace.

   Delete
 2. Ce frumos! m-am furisat si eu in grupul vostru si am revazut o particica de istorie. Multumesc ca m-ati luat cu voi! :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Dana,te invitam cu drag in urmatoarea calatorie, astept si eu detaliile cu nerabdare:) Pana atunci ne vom intalni in gradina..

   Delete
 3. Fata, hai-hai, ia zi-mi tu, mai bine, cine este pozaru'?? Asa poze faine, numa' un priceput sau un simţăreţ aparte. Cel putin prima este de+a dreptul minunata! In unele poye, detaliile sunt atat de bine atacate! Minunat! Am mai remarcat la multe alte poze, aparent "obisnuite"

  ReplyDelete
 4. o adevărată lume a poveştilor!
  poveşti despre daci, frumos inventate, e şi ăsta un talent, să priveşti o piatră şi să inventezi o istorie, şi poveşti... fotografiate! neinventate, minunate!

  ReplyDelete
  Replies
  1. aici nu comentez.
   dar te invit la drum ... se apropie urmatoarea calatorie.

   Delete