Saturday, December 29, 2012

Rosia Balerina

      Am citit articolele lui Phlox publicate pe Hobby Gradina despre cultivarea tomatelor  si m-am hotarat sa incerc si eu. In luna Ianuarie  am cumparat o minisera, pamant de rasaduri, seminte si am asteptat perioada  potrivita pentru semanare, ultima saptamana a lunii , data de 27, cand luna a fost in crestere. Am semanat cate 10 seminte din fiecare  soi si ma gandeam ca daca vor iesi cate 3 plante din fiecare soi o sa avem rosii destule. Am potrivit temperatura ..si veiozele si am asteptat ...


si iata rezultatul, dupa 1 saptamana , au rasarit toate !


                                             Am prins curaj si i-am aratat lui Phlox minunea :


Si ea mi-a raspuns :

"Uite: ele acum, daca stai sa te uiti atent, seamana cu niste balerine cu bratele intinse. Da? O mana la dreapata, alta la stanga si dintre ele, rasare capul, ca un motzulic. Corect?

Cand creste motzulica si se transforma in doua frunzute de un verde crud, si usor zimtate, de abia atunci poti spune ca plantuta are prima pereche de frunze ADEVARATE. Din acel moment, dar nici sa astepti prea mult, le poti repica si ingropa pana la nivelul “bratelor”, care la vremea repicarii vor avea aspectul unui, sa zicem, juponel."

Acum: spune-mi, te rog, vad eu prost, sau sunt urme usoare de “flori de mucigai” pe substrat? Imi par a fi niscaiva “miceliute”. Poate doar am impresia si nu e asa. In cazul in care impresia mea nu e gresita, si ai avea de unde face rost de un pic de cenusa, iti recomnd sa pudrezi usor deasupra substratului.Sau ca faci o infuzie din foi de ceapa si sa stropesti usor pe suprafata. daca nici foi de ceapa nu ai, ia de la farmacie niste ceai de coada calului, fa o infuzie si stropesti cu ea. Coada calului este si el antibacterian si antimicotic, in plus este un intaritor al sistemului imunitar al plantei.
Fa-ti rezerva de zer. Vei avea nevoie cat de curand, cand vei incepe hranirea rasadurilor (si e bun si ca “medicament”);)

sa ai spor!""

Si am avut :











Am folosit toate metodele enumerate de Phlox: stropirea cu ceai de coada calului, firisorul de cupru in tulpinita, apoi purinul de urzica si zerul, mulcirea, praful de cenusa pentru daunatori  si va pot spune ca functioneaza toate. Am avut 15 soiuri de rosii si 150 de rasaduri sanatoase .
Multumesc Phlox ! 

Mirelun

6 comments:

  1. Bravo!!
    Esti o gradinareasa ascultatoare:))
    Ia spune-mi, din cele 15 soiuri ai vreunul extratimpuriu? Sunt la capitolul studierea soiurilor ....daca m-ai vedea ce notite am, ce liste de soiuri timpurii sau extratimpurii am la vinete, ardei sau rosii....te-ar lua groaza :))
    Pupici!

    ReplyDelete
    Replies
    1. A raspuns si Phlox pentru soiurile timpurii . Am vazut ca ai deja AZOYCHCKA.
      Pe Paul Robenson il am eu .

      Delete
  2. Rosia Perun , cea galbioara in forma de para a fructificat devreme , iar copiii sai se prindeau foarte repede in solul umed.
    Phlox ne poate vorbi despre rosiile extratimpurii .

    ReplyDelete
  3. Mirelu, eu iti multumesc ca ai urechi de auzit si inima de urmat. Eu nu am facut decat sa graiesc ce am invatat si aplicat de la altii, mai intelepti.
    Cu drag, si la multe roade!
    Cat prieveste soiurile extratimpurii, ar fi cateva pe care le stiu (din citit)si le postez si aici, dar nu stiu nimic din proprie experienta. In text se aminteste de Siberian. Eu am un soi, Siberian Superior, care mi-este foarte drag, dar nu stiu daca are legatura cu cel din context...Asadar:
    ""Tomate negre Paul Robenson Soi deosebit , este unul dintre favoritii in vanzarile de top de peste hotare, are o textura catifelata un gust dulce intens si este un soi extra-timpuriu, in doar 65 de zile de la plantare puteti gusta deja primele rosii. Deorece acest soi de tomate provine tocmai din Siberia, si rodeste la temperaturi foarte mici, este o idee excelenta pentru zonele reci de pe la noi
    Soiul SIBERIAN,extratimpuriu,leaga fructe de la 3.5 grade Celsius.Soi determinat;fructele se coc in 50 - 55 de zile de la rasadire in solar si in 60 - 70 de zile in camp.
    Early Wonder roz - 65 -70 de zile de la rasadire
    LEMON LIME GREEN,verzi,gust usor fructat,se pot cultiva si in container deoarece nu cresc mai inalte de 50 - 60 cm.
    Fructele au forma rosiilor de vara(beefsteak) cu o greutate de 70 - 100gr.
    AZOYCHCKA,soi nedeterminat,fructe mari,gustoase,65-70 de zile de la rasadire.
    SUB ARCTIC PLENTY soi extratimpuriu, port determinat, nu se copileste. Fructele rotunjite, 40-80 gr cu gust foarte placut, de culoare rosu aprins, foarte roditor. Fructifica chiar si la temperaturi foarte scazute, sub 5-6 grade
    Alte soiuri: Atom, Abbat, Alpha, Betta, Bonny M, Labrador, Rochfort, Sweet Cherry, Taimîr, etc""

    ReplyDelete
  4. Frumoase rosii ai mai avut! Sa stii ca si eu sunt tot o incepatoare. Asta e al treilea an de cand ma ocup serios de gradina de legume. La inceput toti au fost neincrezatori. Acum i-am convertit pe toti. Fiecare vine, se minuneaza, isi doreste si el, apoi il vezi ca-si ia niste ghivece mai adanci, niste seminte, un pamantel... o plasa de pasari..., iti cere un rasad-doua... Puterea exemplului este mare! Te felicit pentru tot ce aveti acolo. Imi place totul.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ai dreptate, nici noi nu eram foarte increzatori la inceput, abia cand am vazut florile rosiilor, ne-am dat seama ca vom avea si roade. Experienta voastra, pe care o descrieti cu imagini m-a ajutat foarte mult, am citit de cateva ori articolele voastre si abia apoi am prins curaj. Multumesc.

      Delete