Wednesday, February 27, 2013

Urzica - ''Prima Buruiana"

Primele frunze verzi aparute in gradina au fost ale urzicii, sunt frunze mici, rotunde, crescute aproape de  nivelul solului. 


Tuesday, February 26, 2013

Castravetii dansatori

Baietii acestia au facut mare galagie si au deranjat suratele vecine de pe pervaz, au dansat, au cantat , le-a fost sete, dar eu nu m-am lasat impresionata si i-am dat afara, in balcon, sa stea singuri acolo si sa ne lase in pace.


Sunday, February 24, 2013

Ne vedem si maine ?!!

Saturday, February 23, 2013

Ghioceii

Am primit ghioceii acestia de la un prieten gradinar.  Maine isi vor gasi locul in gradina mea.
Saptamana viitoare vine Martisorul, pregatiti-va!
Sincer va spun ca imi era tare dor de el.

Friday, February 22, 2013

Prazul - tratament si spa

Semintele de praz au stat in pahar, in solutia de aloe, stimulate si dezinfectante, invartite si ametite.
Solutia de aloe se obtine din frunza maruntita, tinuta la intuneric si rece( frigider) cateva zile si apoi, trecuta prin masina de tocat sau blender. Sucul stors si strecurat  se diluează cu apa in parţi egale.



Sunday, February 17, 2013

Inainte de incoltire

Gasiti aici aici un ghid complet despre tratarea si calirea semintelor inainte de semanare scris de Phlox.

Am pus semintele in pliculete de ceai, sunt mai usor de manevrat si de trecut prin cele 3 etape : dezinfectare, stimulare si calire .
Apoi am lasat semintele, intr-o baie de macerat de urzica diluat , pentru aproximativ 24 ore.


Din Gradina

Azi am gasit cateva semne bune in gradina, am sa vi le arat si voua :

Zambilele au ras cu gura pana la urechi  cand m-au zarit zgribulita 


Saturday, February 16, 2013

De sezon

Plimbare pe dealuri, cu soare si zapada...


Saturday, February 9, 2013

Curmalele si Placinta


Placinta aceasta aromata o sa va surprinda gustul si mirosul cu trei arome : scortisoara, caramel si mar. Prea mult o sa spuneti, dar important este sa va trezesc interesul si sa  incercati reteta. Ingredientul surpriza  sunt curmalele, care se fierb in lapte si se adauga la blat.



Sunday, February 3, 2013

Albumul

Am regasit  albumul cu fotografii de demult, albumul bunicilor. Imi amintesc ca abia invatasem sa scriu si sa citesc, cand bunicul m-a rugat sa-l ajut sa taie oblic paginile albumului si sa fixez marginile pozelor, pentru ca ''Mirica, tu esti mai indemanatica'' imi spunea el. Apoi, am scris la fiecare poza anul cand a fost facuta si explicatii : sora bunicului meu sau tatal bunicii mele.
In acest timp,  bunica lasa croseta din mana si adauga detalii: "fratele meu a murit pe front'', sau ''tata s-a intors din America ca sa o i-a si pe mama, dar ea nu a vrut sa plece, pentru ca avea trei copii mici si i-a fost teama sa traverseze Oceanul ''.
Dupa ce am terminat, mi-a multumit de treaba facuta, a cercetat atent fiecare pagina si mi-a spus: ''Sa pastrezi albumul acesta si sa-ti aduci aminte de noi!''.
Cum sa nu-mi aduc aminte: era ''un bunic din povesti'' asa imi spuneau fetele cu care am copilarit, era bland si atent si am invatat foarte multe lucruri de la el. Adesea ascultam impreuna muzica populara la radio si ma invata sa deosebesc zona din care provenea melodia : Ardeal sau Oltenia sau Banat , apoi treceam si la fineturi de genul Ardeal, de pe Tarnave. Cine ghicea primul, fericire mare primea. Cand a imbatranit si privirea nu-l mai ajuta, il ajutam si ii taiam mustata la linie, si el verifica cu mana daca este bine.

Bradutul


Bradutul impodobit de Craciun, care ne-a incantat privirile si ne-a adus bucuria Sarbatorilor de iarna, a asteptat cuminte pana ieri, cand si-a gasit locul in gradina si i-a schimbat culoarea. 

Locul ales pentru el a fost langa padure si foisor. 


Saturday, February 2, 2013

Muscarii

Am primit un ghiveci cu muscarii in luna Decembrie. Erau micute si verzi si foarte proaspete.
Le-am udat cate putin si le-am pus la loc umbrit, ferit de soare.. si de pisoi care le tot adulmeca.

In dimineata aceasta le-am descoperit bobocii si nu ma mai satur sa-i privesc.