Pages

Monday, June 29, 2015

Turul grădinii și primele recolte

   
  Zona dintre magazie și casă este locul unde anul trecut am avut plante dezvoltate, viguroase, pline de rod. Anul acesta am acoperit-o cu folie ranforsată, întinsă pe stinghii solide și înspre potecă i-am pus o perdea, tot din folie, pe care o cobor ori de câte ori se anunță turbulențe. Am plantat aici patruzeci de răsaduri de tomate, adăpostite, ferite de curenți reci. Dar, în scurt timp, am observat cum vârful roșiilor se apleca și plantele rămâneau fără vigoare. Am început să privesc atentă ce se întâmpla: folia de mulcire se ridica ușor și pământul măcinat înflorea. Am luat un scăunel și am așteptat lângă ele, în speranța că voi înțelege ce se întâmplă și așa am remarcat cum cârtița săpa de zor, urmărind parcursul unei coropișnițe. Zece răsaduri cu tulpina spulberată au rămas pe loc, stagnând creșterea. Am continuat să le ud, acum sunt bine doar că au rodit sus, etajul de bază pierzând startul. 



  
  Soarele trece de la est la vest, luminează și încălzește întreg spațiul, fără zone cu temperaturi fierbinți.

  Am avut mari emoții când șantierul din curte a ajuns până lângă roșii dar băieții (muncitorii) mi-au înțeles îngrijorarea și au sprijinit cu mânile peretele de lângă roșii care a trebuit dărâmat. Le mulțumesc și pe această cale. Ca o concluzie bazată pe doi ani de observație, roșiile iubesc adăpostul. Sunt la fel de mari ca în seră, la fel de viguroase, dar parcă cu un rod mai bogat. Acum au deja trei metri, și mai au de crescut, probabil voi înlătura acoperișul, cât de curând.
În locul acesta fostul proprietar creștea păsări.





Bosque bumblebee

Green Tiger

Scabitha

Pienollo del Vesuvio

Harvard Square

Am mai folosit termenul de "livadă cu roșii", acum chiar e livadă. Uah, ce-mi plac perele acestea!
German red strawberry

Purple Pear Brandywine


Cherokee Green Pear

Evan's Purple Pear

Blue Gold

White Furry Boar

Turkish Striped Monastery

  Solarul a evoluat față de anul trecut. I-am făcut ferestre laterale, la înălțimea de un metru, cu trei rânduri de perdele: una de plasă, una de agril și una de folie, pe care le cobor sau le ridic funcție de starea vremii și de temperatură. I-am făcut și fereastră de aerisire sus, la creastă, astfel încât în partea de sus a solarului nu se mai acumulează temperaturi foarte ridicate și nu se  produce condens. Solarul este permanent deschis, aerisit, aici îmi petrec multe ore din timpul aferent grădinăritului.




Aurea

Paulina F1









Dancing with Smurf

Blue Streak

Kumquat Orange

GWxP20  F4 A3 

Cow's Tit

Castraveți Triumf F1

Cherokee Lime Striped


Boambele








  Secția "troleibuz" :)
Spalieri la capete de rând, sârme întinse, roșii legate pe firul de sârmă. Sunt alternate cu porumb și floarea soarelui. Deasupra am pus plasă de umbrire, astfel încât trecerea de la umbră la soare este treptată, dușurile reci ale ploilor sunt atenuate. Roșiile sunt ca în stațiune. De remarcat "cocul frigian" de la cap de rând. 




Coeur de boeuf orange

Favorite de Bretagne


Kotlas - grefă

Arbuzny - grefă

Large Barred Boar

Dark Galaxy

Le Miel de Mexic

Black and Red Boar



Pike County Yellow

Black Mistery

   Secția de boli contagioase
  Muștarul roșu a adunat toate afidele, tulpina lui pare de două ori mai groasă. Molia tomatelor e prezentă, ne salutăm, i-am găsit progeniturile în două locuri, este, probabil cea care m-a vizitat și acum patru ani. Așa e ciclul ei de prezență.




  O pagină  despre simptomele roșiilor funcție de nevoile lor de elemente nutritive.

**



Pepenii galbeni

Marina di Chioggia



Prima recoltă, un curcubeu de gusturi.
Kotlas, Sun Gold și Pink Tiger



Mirelun


-->

6 comments:

  1. Uuuuuu...ce de soiuri. Ma uimesti in fiecare an cu atatea denumiri, modele...si in curand vor fi si fel de fel de nuante, culori, modele. Ce sa mai spun...rod bogat, gustos, delicios! Astept urmarea.
    Si zici ca a revenit tuta absoluta? La ea te referi cand zici molia tomatelor? Si eu am avut-o in 2003.
    Te imbratisam!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Toate cele bune îți doresc Roxana! Acum, când se coc fructele, înțeleg ce le-a plăcut și ce nu. Pâna acum nu am găsit larve în fructe, să vedem ce se întâmplă de acum.
      O zi frumoasă!

      Delete
  2. Fiecare poză cere comentariu admirativ, fiecare capitol zgândăre întrebări, postarea are de toate, informaţii şi frumuseţi...
    În pagina ta, grădinăritul are nuanţe de artă! Felicitări şi... poftă bună!

    ReplyDelete
  3. Aici, nu este vorba doar de o gradina, ci de un veritabil laborator !
    Felicitari, pentru rabdare, perseverenta si investitie ! Rezultatele sunt pe masura !
    Cu admiratie, Teodora

    ReplyDelete
    Replies
    1. Teodora, mă simt bine în grădina mea și mă bucur de fiecare plantă. Ca orice grădinar, aștept roadele și mă bucur de ele. Cu drag, Mirela

      Delete