Pages

Wednesday, August 20, 2014

Do și dovlecii



  Am descoperit cu câtă pasiune se ocupă Dori de dovleci :) și cu cât interes caută soluții. 
Admirația lui pentru un anume tip de dovleac mi-a trezit curiozitatea și astfel Do mi-a trimis acest material interesant. 

Despre polenizarea dovlecilor

  Florile dovlecilor sunt băieți și fete. Băieții sunt supli, fetele au forme voluptoase... Te vei obișnui să le deosebești. Noi trebuie să le facem cunoștință, mai aprofundat.
  Anul viitor vreau să acord din timp o mai mare atenție polenizării!
  Dovleacul Butternut mă încântă. Îl văd în fiecare zi, așa de bine îi merge... a început să se îngălbenească spre orange. Are dovleci aproape uriași (câțiva). Unii nu mai respectă forma clasică, așa ca semnul de infinit... ca vioara, zic. A crescut așa drept și dolofan...
  Primăvara, locul unde pui răsadul faci o groapă de 50 cm adâncime, poate fi și mai adâncă, deoarece dovleacul are rădăcină pivotantă până la 2 metri. Suprafața de pământ destinată dovleacului să fie săpată. Se dirijează ușor cu mâna (bețe), evită el potecile bătătorite sau locurile virane... La rădăcină pe fundul gropii punem bunătăți știute de la Svet, cenușă, foi de ceapă, coji de ouă, etc., acoperim cu pământ apoi răsadul deasupra.
  Atenție - lujerii nu se mai deranjează odată ce i-am fixat direcția. El își va face rădăcini adventive în contact cu solul.
Am avut inițial patru răsaduri de dovleac însă a supraviețuit doar unul, din cauza frigului. Este așa de invaziv, acoperă și înghite tot, buruieni..., se extinde ca un șarpe... încearcă și pe gard însă curând se lasă păgubaș. Cuprinde tot teritoriul ce îi convine... Important este să aibă apă îndestulatoare la început.
  Se plantează timpuriu să aibă timp să se matureze bine.... altfel nu iese bine plăcinta! Câte nu se pot face cu plăcintarii delicioși! Trebuie să capete culoarea aceea orange, de copt. Trebuie lăsați până frunzele se usucă.
Sub ei eu am pus țigle să nu atingă solul. Dacă este ud pământul poate să-i afecteze. Unii, am văzut în filmulețele de pe youtube, le pun (la cei gigant)umbreluțe să-i ferească de soare, raze UV!
  Rolul florilor de băieți și fete, închise cu cleștișorul, este de a se dezvolta armonios... Am văzut că furnicile tăbară pe polenul delicios. Mă chinuiam să le scot cu pistilul... că nu trebuie să rămână acolo. Dacă însă le punem cleștișor, le ținem strânse puțin, evităm să intre furnicile și dimineața pe la 9-10 facem fecundarea. 
La o fată 5-6 băieți, depinde cum evoluează dovleacul. Dacă are ce-i trebuie la rădăcină face o droaie de băieți și fete!


"Polenizarea controlată a dovlecilor uriași

  Este nevoie, în cazul dovlecilor uriași, de această polenizare controlată pentru a le menține caracteristicile specifice de la an la an, prin intermediul semințelor.

Se face în felul următor :
1. E important ca mai întâi să se facă o distincție între florile de gen feminin și cele de gen masculin. Se cheamă floare de gen masculin floarea care produce polenul indispensabil pentru a fecunda o floare de gen feminin (floare feminină ce este colocată pe micile plante de dovleac).

2.Spre seară, observând florile, se va înțelege care dintre ele se vor deschide în dimineața următoare. Vârful florilor respective se va colora de la verde la galben. In acel moment este suficient ca vârful florii (înca nedeschisă) sa fie fixat cu un cârlig de rufe ca să mențină floarea închisă. Atenție la cârligul de rufe ca nu cumva să deterioreze floarea.
Pentru a poleniza fiecare floare de gen feminin se pot utiliza 2-3 flori de gen masculin.

3.În dimineața următoare se culeg florile de gen masculin, protejate cu cârligele de rufe, și li se înlătură petalele. Deschisă floarea de gen feminin, va fi suficient ca pistilele încărcate de polen (ale florilor de gen masculin culese) să ia contact cu stigmatul florilor de gen feminin. Terminată operatiunea se reînchide floarea de gen feminin cu cârligul de rufe.
  În după-amiaza din ziua succesivă se poate înlătura cârligul de rufe și partea de petale ale florii de gen feminin în scopul de a deshidrata stigmatul florii."
(Text preluat de pe forumuri)

















  Iată ce se întâmplă când nu mai există vigoarea vrejului. Nu mai poate duce și abandonează proiectul!
În putere maximă o floare polenizată poate ajunge, în 2-3 saptamani, ușor la 3-4 kg. Crește ca Făt Frumos!
Acum eu asist la maturare lor, pe zi ce trece tot mai portocalii!
  Polenizarea nu mai este acum de actualitate, deoarece dovlecii sunt în pârgă și vrejii sunt în declin, spre uscare.
De-asta zic, toate la timpul lor!


Do, frumoase imagini și aștept plăcinta pe masă, nu numai aici, în postare! 

*

Dovleceii mei au scăldat grădina în culoarea galben-strălucitoare, fiind o mare atracție pentru albinele și bondarii nesățioși!

  Am așternut folie, am făcut gropi de 30 cm, în care am adăugat îngrășământ organic și am plantat multe soiuri de dovlecei și dovlecei patison. Folia asigură protecția de care vorbește și Do, dovleceii nu ating solul fiind feriți de boli și umezeală.






































Doamna Toamnă a trecut prin grădină, lăsând un Suvenir discret...


Mirelun

4 comments:

  1. Interesant articolul, frumoase imaginile!
    Postarea trebuia să se termine cu "va urma", iar episodul doi să fie cu plăcinta de dovleac!
    E clar, toamna își adună dulceața în dovleci și culoarea în struguri!
    Cine organizează Sărbătoarea recoltei?
    Toamnă bogată să fie în grădinile voastre!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Scorțișoară am, zahăr vanilat am, răzătoare am, aștept dovleac de la Do și bag postarea la cuptor.:)
      Te salut Miruna!

      Delete
  2. Frumosi si ai ei si ai tai,la mine deabea acum au inceput sa faca,i-am pus foarte tarziu,ca sa am acum in toamna pentru diverse conserve.
    Astept placinta ,sa pui si nuca.
    Numai bine!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dragă Mihaela,
      Aceasta este grădina lui Dori http://dorii.sunphoto.ro/vara_2014.
      Este un grădinar pasionat interesat în multe domenii și împartășește cu drag tot ceea ce știe.
      Spor la treabă!

      Delete