Pages

Monday, July 21, 2014

Concert în luna Iulie


  “Bine ați venit în grădina mea”, ne-a zis Brândușa, “sunt obosită după o săptămână de pază... Acum pot să mă bucur de week-end”!
  O las să se odihnească lângă agastachele frumos mirositor și mă grăbesc spre concertul roșiilor. Azi vă propun muzică de jazz, “Paul Robeson și invitații”.





  În deschidere avem doi soliști “de culoare”, ba chiar în contrast total, roșia albă și Blue Osu. Cultivată afară  în plin soare, Blue Osu a căpătat nuanța de abanos.



White beefsteak


  Tomata Old german este dornică să culeagă toate aplauzeleFructele sunt mari, cele dezvoltate au peste 600 gr.  


 Old german


  Vecin cu "nemțoaica" nu poate fi decât o olandeză galbenă (pleonasm... firesc), cu forme ispititoare, cu arome pe măsură! Brandywine Yellow este o tomată de talie mare, foarte viguroasă, cu frunze ca ale cartofului. 
Brandywine yellow PL

  Nuu, nu este anul în care e făcută poza, așa a denumit-o nașul său, și nu e nimic întâmplător, minunăția asta roșie are un veac și jumătate de arome adunate și distilate, mai ceva ca whisky-ul. Ascultați-i melodia și cu siguranță veți dori să o cultivați. 
1884

  Vedeta postării, inegalabilul ca gust și culoare Paul Robeson, un jazz armonios de arome în ritm lent.
Paul Robeson

  Pe covorul mesei pășește o super-tomată ca formă, culoare și gust, o roșie care își merită locul de frunte lângă favoritul meu, Paul. Tomata aceasta este o roșie cu multă personalitate și vigoare. Își înmulțeste lăstarii astfel încât ajunge la forma pe care o dorește. Ca gust se vorbește că este mai bună decât Paul Robeson dar eu o situez pe locul doi, având un gust  mai acrișor.
Purple Calabash

  Concertul “în galben” continuă cu orange. Eu aș spune “nici o grădină fără  orange”. 
Big orange

  În spatele soliștilor sunt instrumentiștii, mulți și valoroși, fără de care concertul nu ar putea exista. Solistul își prezintă aria și se retrage în culise, ei sunt prezenți până târziu în toamnă, umplând scena de culoare. Unul dintre ei este tomata Malinovy Henryka, hibrid. Culoare roșu-roze, gust bun, productivitate mare.


Malinovy Henryka F1

  În antract avem o expoziție de bijuterii “hand-made”, adică semănate, repicate, răsădite, copilite și adunate în acest superb pandativ ce se potrivește perfect la o rochie de mătase albă, doar suntem la concert. 

Daterino

  Solistul următor,  roșia bicoloră Big Rainbow, are un curcubeu de culori și arome.  Parcă cere admirat înainte de salată!

Big rainbow 



  În sfârșit o roșie ...roșie. BiG red, hibrid, un fruct cu carne tare, productivitate mare, bun la gust.
Big red

  Încă se mai aud acordurile robesoniene de pian când pe scenă intră, în aplauze vii, o “doamnă în verde”. Cred că Phoenix așa cânta, “Fată verde cu părul grădină” dar pe atunci nu erau bloguri. :)


Evergreen

  Despre belgiencele acestea nu m-am lămurit dacă sunt valone sau flamande dar în salate sunt delicioase. Au o culoare galben-citric, carne tare și este un soi productiv.



  Concertul are și o secțiune din America centrală, nu știu dacă solista e mexicană, aztecă, peruană, incașă ori altă nație, cert e că bolul artistic chiar este plin de savoare. Dacă muști din roșie cu ochii închiși, parcă te miști în ritm de samba.
Tlacolula

  O perlă galben-verzuie, mică, strălucitoare, cu gust de lămâie. Productivă și aromată , ușor de cultivat în container.
Lemon lime green

  Africa, Africa! Ritmul tam-tamului înconjoară această splendoare de pe continentul negru.
Vinete burkina faso

  La concert participă și tomatele cultivate ani la rând de Do, tomate care s-au dovedit rezistente și productive. Abia aștept să le văd și pe ele pe masă.  
Green ananas

Anna Russian

  Concertul se încheie cu un solo dat de toba mare, tema din filmul “ce vrăji a mai făcut… grădina mea”. Ingredientul principal este roșia tangerine.


  Din culise:  vremea extrem de ploioasă a ajutat roșiile să producă masiv dar a  favorizat apariția problemelor. Nu am reușit să identific dacă a fost o infestare cu putregai cenușiu sau mană, atacul s-a manifestat pe frunzele tinere, nu pe cele bazale.  Am îndepărtat frunzele și fructele afectate, am evitat să ating frunzele sănătoase,   am stropit cu zeamă bordeleză. Am hrănit din belșug, la rădăcină, cu îngrășământ organic și cu Delcamag, observând o revigorare rapidă a firelor afectate. Efectul a fost precum supa de pui la omul răcit. Am urmat sfaturile din cartea :  GHID PRACTIC – Cultivarea legumelor în sistem ecologic.




Mirelun

-->

14 comments:

  1. Ce pofta mi-ai facut cu rosiile tale, cred ca am inundat tastatura :) foarte frumoase soiuri ai tu acolo.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eu le mănânc și tot imi este poftă când le văd aici :)
      O zi frumoasă Cris!

      Delete
  2. Replies
    1. Vă mulțumesc !
      Vă citesc cu multă plăcere!
      Toate cele bune!

      Delete
  3. Incep sa fiu convins ca de mana, odata instalata, nu se poate scapa decat prin vreme: temperaturi peste 30 grade, umiditate redusa. Nu ploaie, nu roua. Celelalte masuri ajuta, dar nu sunt determinante. Fara conditii climatice favorabile...pas!
    Am ramas incantat de expo-foto care s-a derulat in fata mea. Toate imaginile sunt de anu' asta?
    Spor!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Întâmplător nu am setat aparatul cu data fotografiei, dar, da, imaginile sunt de luna aceasta.
      Muțumesc pentru urare, asemenea și dumneavoastră!

      Delete
  4. Foarte, foarte frumoase rosii. Sunt curioasa de un clasament al rosiilor dupa gust. Mai ales ca vreau anul viitor sa aduc noi soiuri in gradinuta noastra. Si eu am avut patare cenusie in solar si mană la cele de afara. Dar una serioasa de tot. Si totusi, de cele din solar ne bucuram din plin. Chiar daca au fost destul de afectate frunzele. Mi-ai incantat ochii cu postarea aceasta. Imbratisari de Iulie.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Chiar dacă sună a laudă nu pot să nu spun și eu: "Foarte, foarte frumoase roșii". Mulțumesc!
      Deocamdată clasamentul meu este Sungold, Paul, Old German. Al tău care este?
      Mă bucură vizita ta! Te îmbrățisez cu căldură!
      Mirela

      Delete
    2. Desi nu am multe soiuri in gradina, din ceea ce am incercat, ar cam fi asa: Cherry rosii (Cherrola de la Floraself - sunt dulci, dulci), Cherry galbene (Ciliegia Gialla), Negre de Crimeea (nu am incercat inca Paul Robeson). Dupa cum observi am ales mai mult rosii cherry - de fapt sunt mai maricele, nu chiar cireasa. Asta pentru ca printre rosiile mari nu am avut multe soiuri care sa imi placa. Am mai pastrat in gradina noastra Inima de bou, sunt mari (anul trecut am avut una de 1 kg, anul acesta una de 900g), zemoase, consistente la gust, insa nu prea dulci cum as vrea eu...In fiecare an mi-am propus sa caut soiuri noi, pana cand voi gasi acele soiuri dulci si productive :) pe care le tot caut.
      Te imbratisez si eu cu mult drag si sa stii ca citesc tot ce postezi. Spor in toate si roade pe masura!

      Delete
    3. O rosie dublu cherry foarte dulce si carnoasa este Sweet Chelsea. Rezistenta la boli, crapare si rezistenta pe ciorchine este de asemeni fenomenala. Din pacate singura sursa de seminte este peste ocean iar pretul chiar daca nu e prohibitiv este destul de piperat. Eu o sa le aduc oricum si anul acesta pentru mine. Daca sinteti interesata discutam prin Mireluna.
      Cele mai dulci in schimb sint in ordine SunGold, Sweet Million si Supersweet 100. Dintre acestea dau cel mai mare plus de gust pentru Sungold cu un minus pentru dimensiunea fructului si o usoara tendinta de crapare. Cele mai echilibrate, cu o productie foarte buna (peste 30 de fructe pe ciorchine), fructul de dimensiuni decente si u gust foarte dulce (aproape la fel de dulce ca Sungold dar cu ce va mai multa aciditate) sint de departe Sweet Million.
      Daca vorbim de rosii de dimensiuni mai mari cele mai dulci pe care le-am avut eu au fost Black Ethiopian si Old German cu mentiunea ca Old German isi schimba mult gustul in finctie de compozitia solului si gradul de expunere la soare (l-am gustat din multe gradini si nicaieri nu a avut acelasi gust)
      Recolte frumoase sa avem :)

      Delete
  5. Bună dimineața, Mirela!
    Plouă, tună, după două zile cu soare! Ca să nu mai spun că sâmbătă ceața era ca un nor coborât pe pământ! Și eu am avut semne de mană dar am cules frunzele afectate și un singur fruct pătat, am stropit cu zeamă bordeleză și le hrănesc periodic.
    Eu sunt surprinsă de numărul mare de valuri de afide care apar pe lăstarii corcodușilor! Am extins protecția bio și dincolo de suprafața cultivată cu legume!
    Concertul este magnific! Sper că este doar deschidere de sezon, mă întreb cum va fi gala laureaților!
    La tine totul este multicolor, văd că și "paznicul" are mai multe culori, ca și floarea de lângă el! :)
    Spor în toate!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bună Miruna,
      Paznicul Brândușa îmi este foarte dragă. Spor la treabă și ție!
      Mirela

      Delete
  6. Stii tu,daca mi-ai inceput cu Brandusa,nu am mai avut asa ochi pentru restul solistilor,pentru mine ea este primsolista,dar fiind concertul Tomatelor,am aplaudat-o pentru gratia somnului si cat de frumoasa este si am trecut mai departe.
    Ce sa zic,este un concert pe cinste,una mai faina ca alta si meriti aceste rezultate.
    La mine doar afara am avut cateva cu probleme ,dar le-am coafat de frunze si astept acum sa se coaca.
    Numai bine!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Și eu sunt bucuroasă când o văd pe Brândușa, ea mă întâmpină la sosire și mă conduce la plecare.
      Mulțumesc pentru aprecieri, îmi simt munca răsplătită.
      Sper că ai început să culegi.
      Numai bine și ție!

      Delete