Pages

Sunday, December 1, 2013

Insir-te margarite



Iti cunosti buruienile din gradina ta?
Omul face eforturi sa cultive, natura "zambeste" si le daruieste.
Intrebarea referitoare la buruienile din gradina ta, am pus-o in scopul de a le identifica si de a vedea utilitatea lor. Unele sunt comestibile, deci le poti pastra, altele sunt perene (deci nici o sansa de a scapa de ele in viitorul apropiat- papadia, stevia, susaiul), iar cele anuale nu trebuie lasate sa infloreasca (erigeronul e groaznic, daca samanta de la o singura planta se imprastie, te trezesti in gradina cu sute de plantute, au o radacina firoasa care se intinde foarte tare si efortul de a o scoate este considerabil.

Intrebarea Armeriei m-a surprins si m-a trimis in gradina: ce sunt buruienile, Feti Frumosi sau Zmei cu radacini adanci de care nu te poti apropia? Cunosc plantele din flora spontana, cum sa le deosebesc, ce valoare alimentara au, cum se recolteaza si cum se conserva partile vegetale comestibile, care plante sunt de leac? 


Stevia cea gustoasa, iarba grasa covor acrisor, spanacul salbatic, cinci degete. Amarantul - Frumos, Pletos si Sanatos cum ii place Svetlanei sa-l alinte, intodeauna proaspat, cu frunze si seminte bogate in substante deosebite, cu radacini care hoinaresc adanc in sol dupa hrana si apa. Batranis - buruiana de dalac, patlagina, papadia.Lista-i lunga, sunt buruieni care cresc peste tot in gradina, printre trandafiri, vita de vie, langa padure si rau.

Cum se poate mulci pamantul cu buruieni si cum se face incorporarea acestora pentru a imbunatati fertilitatea solului, cum se inmultesc buruienile si cum pot fi controlate, ce macerate se pot obtine si cum se folosesc? Tataneasa pe care am primit-o in dar de la Camelia, mi-a fost de folos toata vara si impreuna cu urzica, a schimbat gustul rosiilor in "mai dulce". Galbenelele gardieni de nadejde ai straturilor(laolata cu craitele).Un stir, un fir de rosie?... un semn in carte.


Stevia (Rumex patientia)
Cinci degete (Potentilla reptans)
Spanac salbatic(Chenopodium album)
Iarba grasa(Portulaca oleracea)
                                  


Susai
Roinita(Melissa officinalis)
Menta
Papadie(Taraxacum officinale)

                        

Patlagina lata(Plantago)
Tataneasa(Symphytum officinale)
Galbenele(Calendula officinalis)
Urzica(Urtica dioica)


Nalba mica(Malva Neglecta)
Pelin(Artemisa pontica)
Ceapa ciorii(Gagea pratensis)
Rostopasca(Chelidonium majus)


 Stir porcesc(Amaranthus retroflexus)
Batranis(Erigeron canadense)
Bunghisor(Erigeron annuus)  



Iarba matei(Nepeta cataria)
Cruciulita (Senecio vulgaris)
Zarna (Solanum nigra)
Hamei(Humulus lupulus)


Leacuri din gradina, de A la Z, pentru prevenirea si combaterea bolilor si daunatorilor am gasit  pe blogul domnului Vasile Rosciuc, Gradinarit anotimp cu anotimp, imi pemit sa-l citez aici :

6 comments:

  1. Frumos "colier"! Uite că nu ştiam o grămadă de denumiri, deşi m-am împiedicat de buruieni o viaţă! :)
    O postare pe care o pun în ierbar! :)
    La mulţli ani, grădinari şi grădinărese!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ierbarul lui Bulibostes! Ma inclin, multumiri :)

      Delete
  2. Tot timpul descopar ca asa zise buruieni sunt de fapt niste bunatati oferite de natura noua oamenilor .
    Multe le-am descoperit deja,cateva le-am deslusit cu postarea ta,ma minunez in fiecare clipa ce rai suntem cu noi,distrugem ce este bun ,in loc sa imbinam cu armonie cultura cu asa zisele buruieni.
    Cand am luat in grija gradina erau mult mai multe plante,nestiind ce rol au le-am distrus cu sarg,iar acum trebuie sa le aduc inapoi in gradina.
    De ex.acum prin postrea ta am mai descoperit cum le zice la cateva :
    Cruciulita (Senecio vulgaris)
    Zarna (Solanum nigra)
    Batranis(Erigeron canadense)
    Cinci degete (Potentilla reptans)
    Acum le las pe unde nu ma deranjeaza.,mai ales dupa ce am citit cartea lui Joseph A. Coccanouer – Buruienile, protectoarele solului .
    Numai bine!


    ReplyDelete
    Replies
    1. Dupa ce am citit comentariul tau m-am gandit la prima toamna in gradina, acum doi ani, cand ieseam dintre ierburi cu sosetele pline de mohor, de nici sireturile nu reuseam sa mi le desfac:)
      Apoi primavara au inceput sa rasara grupate Iarba grasa, Busuiocul salbatic, Amarantul, in zonele cu sol fertil, cu pamant reavan. Am plantat acolo fasolile si mazarea. Vara a sosit si pirul - bucuros de oaspeti. A fost inutil efortul de a-i curata radacinile, la prima roua soseste atat de promt si nu ai cu cine sa negociezi. Anul acesta am acoperit cu trifoi alb si rosu toate portiunile in care se lafaia pirul.Cel mai simpatic a fost hameiul, dupa ce am facut gardul s-a reorientat si acopera foarte frumos portiuni mari, Conurile sale i le-am dat lui Svet sa le puna in perne.
      Lista mea ramane deschisa, vreau sa-mi cunosc toate buruienile si sa stiu cum le pot folosi si controla.
      Cartea, multumesc, am multe pagini la care am sa revin.
      O zi buna!

      Delete
  3. Oau, oau...ce de denumiri, ce de modele...pe unele le-am vazut si la mine in curte, pe altele le voi cauta din priviri la primavara. Astept urmarea...e cu "va urma", nu?
    Pupici.

    ReplyDelete
    Replies
    1. :0 cum sa nu Roxana, la primavara te astept in gradina sa urmarim impreuna noua colectie.
      Pup!

      Delete