Pages

Saturday, June 15, 2013

Rosii romanesti



Soiurile romanesti pe care le cultivam in acest an, provin din zona Fagarasului, din Deva si din Judetul Neamt.
Anul trecut, colegul meu Dan, mi-a adus o rosie, de la socrul sau din Fagaras. I-am pastrat semintele si le-am pus la incoltit in primavara. Acest soi a crescut  inalt, are aproape 1,60 m inaltime si a fost primul care a fructificat. Fructul sau este rotund, fara pliuri, verde deschis. A fost prima planta pe care am  defoliat-o, ramurile sale atarnau grele si era plina de flori.  I-am afanat radacina si am continuat hranirea cu macerat de urzica si coada calului. Impotriva insectelor am folosit macerat din copilii si frunzele rosilor, iar pentru fruct, am pus la radacina si am aplicat pe frunze, maceratul din frunza si tulpina de loboda.




Din  Deva, Cornelia de pe Hobby Gradina, mi-a trimis anul trecut, aceste rosii frumoase, cu un gust deosebit si care fructifica devreme. Le-am semanat si anul acesta, sunt un soi bun, rezistent. 


Rosiile din Neamt, sunt de fapt trei soiuri: rosii taranesti, gogosar si rosii negre.


Rosiile taranesti, necesita umbrire si udare frecventa. 


Rosiile gogosar, cresc inalte si voluminoase si necesita o sustinere serioasa. Se planteaza la o distanta mare, cam 1 metru intre ele. 

Rosiile negre, deosebit de gustoase si cu o nuanta deosebita, un rosu foarte inchis. 


Maceratul de loboda

*
Am gasit cateva informatii despre daunatorul de temut al tomatelor, Tuta Absoluta, molia gri, care zburataceste seara, pe langa fructul si varful rosiei si care isi depune ouale in fructe, distrugand astfel recolta. 


Mirelun

12 comments:

  1. Cat de frumoase sunt! Mana gradinarului conteaza:-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Brandu, sunt frumoase si rasadurile de la tine, le-am plantat in locul in care am recoltat loboda. Au si ele bilute mici verzi. Asteptam de la tine reteta de macerat eficient pentru combaterea insectelor . Am pregatit si uleiul de lavanda sa-l insir pe la gatul rosiilor, ca sa sa speriem moliile, iti multumim mult!!

      Delete
  2. Arata foarte bine si nici nu-i de mirare cu atatea ospete imbelsugate, macerate fel de fel! M-ai convins cu soiurile prezentate, trebuie sa identific portiuni din gradina care se bucura din plin de soare pentru anul viitor.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aurelia, dupa defoliere si tratare fructele s-au dezvoltat frumos. Soiurile romanesti imi sunt cel mai dragi. Acum le urmaresc si pe celelalte sa vedem cum se dezvolta in conditiile de sol si clima de la noi.

      Delete
  3. Cum sa nu ai tomate grozave cand le bibilesti atat,le-ai facut cosmelie speciala sa stea la umbra,mai ales acum cu canicula asta ele sunt foarte fericite,ma uit si la mine sub perdele este alta viata decat in restul gradinii unde nu am acoperit.
    Ni se mai lungesc ceva urechile pana mancam din ele,dar vom fi fericite ,soiuri diferite numai in gradini exclusiviste se gasesc.
    La fasole de ce nu spui din care este,ori fiind pagina tomatelor pe ea ne-ai aratat-o doar asa in treacat.
    Cand te gandesti ca din loboda aia iesea o ciorba grozava acrita cu corcoduse,sper sa le fi placut si lor asa delicatesa.
    Astept vesti bune despre Brandusa.
    Succes in tot ceea ce faci!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mihaela, rosiile stau foarte bine aparate de plase, cu folie de mulcire si prinse bine de araci. Cu macerat de loboda le servesc seara,le las si lor ceva gustos ca sa-si coaca fructele grabnic :) Fasolea este un soi urcator , se numeste fasole albastra, este foarte gustoasa si chiar daca ramane mai mult timp neculeasa nu face ate.
      Pe Brandusa o iubim mult si facem tot ce putem ca sa o salvam...
      Iti multumim ca ai intodeauna un gand bun pentru noi !

      Delete
  4. Cat rasfat pe rosiile tale, tratamentul cu urzica si coada calului si altele, si altele :)!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mihaela, observ ca asta le place: maceratul si defolierea.

      Delete
  5. Uf, iti scrisesem ditamai comentariul si nu stiu de ce nu s-a salvat.
    In sfarsit, iti admiram rosioarele, si nu doar pe ele, ci si trandafirii si tot ce am mai gasit in postarile din ultimul timp. Am avut ceva probleme cu calculatorul, dar tot am urmarit cu telefonul ce ai mai postat. Felicitari, Mirelun. Ce bun e Dumnezeu si cum transforma El niste semincioare mici, mici, in ditamai plantele pline de rod si savoare, bucurandu-ne toate simturile cu atata varietate.
    M-am bucurat de vizita Svetlanei la tine in gradina, am privit cu nesat fiecare poza pe care ai postat-o si fiecare explicatie la poze si in continuare astept noutati.
    Si la mine in gradina au aparut roadele - dar astept cu nerabdare sa gust din rosioarele crescute din rasadurile noastre.
    Deocamdata ma lupt cu afidele (mai ales pe ardei), gandacii de colorado la vinete, niste gandaci maaari, ciudati, cu aripi (tot pe vinete), musculita alba (pe broccoli)...si tot asa. Am stropit cu un insecticid facut de mine (apa, detergent de vase, spirt) dar a fost prea tare pentru plantute. O sa iau la "puricat" blogul tau sa vad ce mai spuneai tu in legatura cu afidele.
    Mirelun...inca ceva. Mi-a aparut prima floricica de la susie...daaa, azi am observat-o. E frumoasaaa. Am cumparat-o doar pentru ca am vazut-o la tine pe blog si ma bucur tare de ea.
    Urmarind postarile tale, stiu deja ce plante vreau sa seman la anu' daca voi fi sanatoasa. Si pe primul loc este bobul :)
    Gata, am scris destul pentru o postare...mai vorbim.
    Te rog, daca se poate sa imi dai si mie un e-mail in care sa imi spui prin ce zona e gradina ta...ca ma tot gandesc ca suntem destul de aproape una de cealalta. Pupici.

    ReplyDelete
  6. Buna dimineata Proverbitta, multumesc pentru ca ai trecut pe la noi prin gradina.
    Eu am folosit anul acesta plasa, pentru insecte, am observat ca este foarte eficienta pentru fluturi, molii, gandacei de tot soiul, chiar si afide, am asezat-o pe arcade sau pe bete, peste rosii, ardei si vinete. Am vazut la cei de la Matca cum isi protejeaza astfel solariile si de razele puternice ale soarelui si de insecte. Chiar si la grindina devine un scut eficient.
    Pentru afide, la trandafiri, am folosit amestecul amintit de tine + ulei. In articolul doamnei Heizer si in comentarii sunt detaliile pentru dozari si experienta celor care au folosit combinatia http://hobbygradina.ro/2010/05/13/intelegerea-actiunii-insecticide-a-sapunurilor-si-detergentilor/
    Articolul Brandusei Neagu http://aventuriprincurte.blogspot.ro/2013/06/insecticid.html
    si experienta sa in homeopatie cred ca te poate ajuta, cred ca nu se va supara daca o vei intreba despre cum sa te protejezi de insecte.
    Inca ceva, eu nu combin cenusa, cu zer , cu bor etc., le folosesc separat si la distante de 7-10 zile.
    O vara frumoasa si spor la treaba!

    ReplyDelete
  7. Mirelun, multumesc pentru link. Foarte interesant, mai ales ca ma lupt de ceva vreme cu musculita alba la broccoli. Aproape ca e compromis, frunzele sunt mancate si urate... sa vedem daca isi mai revine.
    Legat de cenusa...pudrezi cu ea si pe ardei? Si pe vinete? Si cam la cat timp pudrezi cu cenusa pe plante? Nu se schimba prea tare solul, ca de, mai cade si pe jos, nu?
    Ce frumosi sunt trandafirii tai! Din toti trandafirii plantati de mine, am ramas cu 2...care sunt mici, mici si fara flori. Nu e problema, in toamna repornim operatiunea de plantare. Deocamdata m-am concentrat pe legume, si imi clatesc ochii prin gradinile altora, la trandafirii altor harnicute.
    Pupici. Roxana.


    ReplyDelete
    Replies
    1. Proverbitta, musculita alba sau mai este si altceva? Plosnita.
      Cenusa o presar cu ajutorul unei site de faina, deasa. Pe frunzele verzei, verzei de Bruxeles si a brocolilor, am folosit apa de cenusa, gasesti pe HG retetele.
      Solul pudrat cu cenusa se schimba, dar in bine!
      Trandafirii sunt plantati cu micorize la radacina.
      Spor la treaba!

      Delete