Pages

Sunday, June 9, 2013

Dovleceii de vara

Dovleceii i-am semanat la sfarsitul lunii Aprilie, inceputul lunii Mai, direct in solul afanat , pe langa banda de picurare. Dupa ce au rasarit i-am protejat de vant, cu o sticla de plastic taiata la ambele capete. Tufa de dovlecel a crescut  repede, in locul  insorit, ferita de vant si bine udata la radacina. I-am stropit pe frunze cu zer de lapte si cu ceai din foaie de ceapa. Le-am verificat frunzele des, pe spate, pentru daunatori: afide, paianjeni.





  



 Am avut cateva seminte de dovleac fara coaja si un soi de dovleac agatator, le-am semanat si pe acestea, dar au rasarit mai tarziu. Am cules dovleceii  mici, pentru stimularea fructificarii. 



Ploile din ultimele saptamani, i-au stimulat si tufele de dovelcei si-au dublat dimensiunea, dar si buruienile asijderea. Am sa tai frunzele care cresc vertical pentru a incuraja ramnificarea laterala a tufei.



Dovelceii se pot pregati pe gratar, cu ceapa coapta si suc de rosii, usturoi si patrunjel, sau umpluti, la cuptor, in ciorbe cu marar,  iar primele flori, fara fruct  se pot gati, umplute cu branza si prajite.
Usor de cultivat si foarte buni la gust.


Mirelun



4 comments:

  1. Hhehehe, cand te gandesti ca eu deja am gustat din minunea asta pozata!!!!
    Iti imaginezi cata invidie culinara trezesc in sucurile gastrice neştiutoare si neaflătoare de asa minune gusto-olfactivă??!! : ) :D :D :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. :D acum inghit si eu in sec cand imi aduc aminte masa aceea...

      Delete
  2. Cine se scoala de dimineata departe ajunge,tu ai semanat la inceput de mai si papi dovlecei ,eu am semanat la sfarsit de mai,doar ma uit la tine cum papi dovlecei.
    Ma uitam la ei ce putere de dezvoltare au din momentul cand au dat ochi cu vremea de afara,acum doua zile erau doua frunzulite ,i-am scarpinat putin si udat bine si acum deja sunt o tufulita.
    Cruzi in salate taiati bastonase,
    inlocuitor de paine in feliute subtiri cu branza/cascaval si alte pastete ca aperitiv,
    o feliuta dovlecel,o feliuta ciperca,prafuite cu mirodenii uscate ,ori o frunza de busuioc si o feliuta de branza,o grozavie.
    murati in loc de castraveti si pentru vara si pentru iarna,sunt o grozavie.
    Reteta mea de chiftelute de dovlecel:
    dovlecel-dat pe razatoarea mare
    morcov-dat pe razatoarea mare
    telina-dat pe razatoarea mare-optionl
    ceapa-tocat
    usturoi-pisat
    verdeata cat mai bogat/marar/patrunjel/busuioc/cimbru/-tocat
    mirodenii uscate
    nuca/migdale/alune-ce ai,tocat/pisat
    susan/seminte decojite fl.soarelui
    toate se amesteca cu fulgi de ovaz si ceva sare dupa gust cat sa iasa o compozitie nu prea moale nici prea tare.
    Se fac chiftelute cu mana uda si se pun in tava de cuptor pe hartie de copt/unsa,se coc cam 30-45 min depinde de cuptor.
    Se mai pot coace in tigaia grill.
    Acum ,cantitatile sunt la ce ai si cate vrei sa faci.
    Avantajul calaretului,Svetlana la doi pasi ,eu la 100 km,ea gusta offline eu ma uit online,asta da democratie.
    Succes in tot ceea ce faci!

    ReplyDelete
  3. Si eu ma laud cu dovlecei frumusei si vargati si imi doresc, iti spun de pe acum, ca vad ca se intampla sa ai :)) dovlecei galbeni, acum stiu ca sunt zucchini si sunt frumusei foc, si da bine in salate sau mancare. Spun ca sa stii sa opresti seminte :)) Dau la schimb seminte de tartacute rosii comestibile, dovlecei vargati si nu mai stiu ce nu ai tu...
    Pupici!

    ReplyDelete