Pages

Sunday, January 27, 2013

Soiuri


--> Soiurile de rosii cultivate anul trecut, au fost multe si variate, asa cum face un incepator, dornic sa caute si sa obtina gustul, savoarea si prospetimea acestor legume.O surpriza am avut-o de la soiul de rosii negre si soiul Kumato. La rosiile negre pulpa este consistenta , cu seminte putine si textura si culoarea pare a fi a unei carni crude. De cand le-am plantat, am vazut o deosebire fata de alte soiuri, sunt semideterminate, floarea este mare si necesita mai multa apa decat alte tomate. Fructul devine rosu maroniu si este mare. Interesant de aflat despre incrucisarea din care a rezultat acest soi .



Rosiile Kumato au fructe micute, care se bronzeaza pe frunte imediat ce apar. Se coloreaza intr-un verde foarte inchis pe partea superioara, care apoi, se transforma intr-un brun inchis. Sunt extrem de crocante si gustul este foarte pregnant de rosie. Eu am cumparat de la supermarket cateva rosii Kumato si am pastrat cateva seminte. Le-am spalat si le-am uscat, si la sfarsitul lunii februarie le-am plantat. Au rasarit  ca si celelelate seminte cumparate la plic si au avut o crestere similara, priviti-le mai jos:


Un alt soi pe care l-am indragit a fost soiul Perun , care s-a evidentiat prin productivitate, au fost tot timpul pline de fruct, iar copilii sai pe care i-am plantat  prin toata gradina, se prindeau rapid si fructificau.
Gustul dulce placut aromat si forma de para. Am facut si un ketchup special , galben, o sa va dezvalui si reteta. Amestecate in salata, dau o nota exotica in castron, foarte vesela .


Un alt soi despre care vreau sa va vorbesc este rosia gogosar, creste foarte mare, dar are un spatiu in interior si se preteaza pentru umplut foarte bine. Au un invelis gros, ferm si puteti sa le pregatiti cum doriti umplute cu carne, infasurate cu prosciuto si pudrate cu parmezan, cu orez... sunt superbe. Sunt un soi nedeterminat si timpuriu. Vecinul cel cumsecade a vazut fructul si nu se mai satura privindu-l.
I-am dat seminte si i-am spus ca nu se potrivesc in solar.



Rosiile Roma, soi determinat, tarziu si bun pentru pasta si bulion, le-am primit de la  o prietena din Italia impreuna cu soiul Hobby , foarte mare, precoce si nedeterminat, cu rod parfumat, acid, crestere in ciorchine. Impreuna cu San Marzano, fac un trio perfect in gradina.





Am primit un soi romanesc de la Deva, foarte frumos, deteminat, cu fructe mari, asemenea rosiilor din copilarie, le-am asezat la loc de cinste in gradina, sunt perfecte pentru salate.


Soiul Sportivo, o prunisoara de cursa lunga, cu rod in ciorchine si fruct fin, delicat la gust. Foarte productiv.


Aurea Franceza, plina de pliuri, artista gradinii necesita o sustinere serioasa pe scena,  se intinde si isi cucereste teritoriul cu fructele sale planturoase. O strigam Marisa Tomei, nume de scena :)


Rosiile inima de bou , apreciate de gradinari pentru generozitatea fructului mare. 


Am pus la fiecare rosie si cate un Conduras al Doamnei ca sa le tina companie. In vremuri grele cu temperaturi foarte ridicate, cand turme de purici roiesc , aceste plantute companion se lasa sacrificate si pazesc plantele de invazii.


Mult spor la rasaduri !

Mirelun

11 comments:

  1. Ai avut rosii frumoase si foarte variate, Mirela. Asa pun si eu, un amalgam de soiuri in gradina, si in fiecare an pastrez ce mi-a placut mai mult. Cele negre exista de mai multe feluri, majoritatea provin din Rusia. Anul asta o sa pun si Black Cherry, le-am avut acum doi ani si mi s-a facut dor de ele :)
    Marisa Tomei m-a cucerit :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ti-a placut Marisa?! Am avut si Belriccio si la inceput am contat pe el, dar nu au avut fructul asteptat. Nu-mi dau seama de ce, posibil din cauza temperaturilor ridicate. La inceput au pornit bine, fructul avea pliuri conturate,dar apoi au ramas in urma. Am citit si eu despre cele negre ca provin din Rusia, contez pe ele si anul acesta. Ai pus rasadurile sau nu inca?

      Delete
    2. Peste vreo saptamana pun rosiile. Nu ma grabesc, ca oricum doar in Aprilie o sa le pot planta in gradina si nu vreau sa creasca prea inalte.
      Imi plac rosiile astea pliate, au asa un aer de soi vechi, respectabil :) O sa pun si eu una asemanatoare anul asta, italieneasca, dar e de dimensiuni mai mici ( ii zice Costoluto, dar zau daca imi amintesc acum daca e cea genoveza sau cea florentina ). De multe ori rezultatul nu-i cel asteptat si e si normal, nu orice rosie merge in orice gradina. Plus, ca cele cultivate din semintele culese de noi vor fi mai bine adaptate.
      Daca vezi ceva ce-ti place la mine la vara, sa-mi spui si iti pun seminte deoparte.

      Delete
  2. Parca este concursul de cea mai frumoasa fata,la noi derivat ,in cea mai buna /productiva/rezistenta tomata.
    Anul trecut am avut 13 soiuri,din care 8 erau pentru prima data.In toamna ma hotarasem la vreo 6 sa le cultiv,dar acum am o gramada de noi soiuri si trebuie sa vad cum le combin,deabea astept sa le pun la incoltit,in gradina,in farfurie.
    Acum trei ani cand sotul meu a vrut sa faca gradina si a pus dupa capul lui,rosiile/ardeii,erau pline de tot felul de nepoftiti,am stropit si degeaba.
    Cand m-am hotarat sa ma implic,am studiat si am dat de rolul plantelor sanitar,asa ca am plantat pe toate randurile de legume,intercalat,galbenele,busuioc,craite,cimbru.
    In primul rand ,de doi ani nu mai am treaba cu nepoftitele insecte daunatoare,in al doilea rand am avut o super recolta de busuioc,cimbru,craitele o parte la gaini si mi-au dat oua mai bune,o parte ingrasamant la rame,galbenelele la fel,in al treilea rand,am avut o frumusete de gradina,albinelor,fluturilor,buburuzelor,etc le-a placut maxim.
    Prin gradina am mai plantat,carciumarese,menta,lavana,isop,coltunasi,etc.
    Anul asta sper sa maresc numarul plantelor sanitar,intr-adevar sunt grozave si fac sa arate bine gradina.
    Asa ca,plante sanitar si nu mai avem treaba cu insectele daunatoare,raman sa ne luptam doar cu ciupercile.
    Numai bine!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ne spunea un vecin, ca sa ne incurajeze, ca primul an este mai greu apoi lucrurile incep sa se simplifice, vorbea despre faptul ca orice pamant sclavagit si lasat, apoi, de izbeliste este greu de cultivat, cu buruieni, pir, insecte de tot soiul si nu avem decat o solutie: exact ca in poveste, sa-l ingrijim, iar el ne va rasplati din plin. Iti multumesc mult pentru sfat, am sa plantez in continuare plantele sanitar, am observat ca in zona in care au fost plantate craitele, cimbrul, rozmarinul chiar, atacul moliei Tuta Absoluta a fost mult diminuat, a fost mai pregnant in zona descoperita, fara umbra, de la mijlocul gradinii. Isop si coltunasi nu am avut, m-ai facut curioasa, stai sa ma uit dupa ele:)As vrea sa plantez ingrasamant verde, care sa imbunatateasca structura si calitatea pamantului. M-a sfatuit Phlox sa nu scot craitele cu radacina cu tot ci sa le tai doar tulpina. Albinele si buburuzele au venit la fenicul, le atragea ca un magnet.
      Multumesc si iti urez spor in tot ceea ce faci!

      Delete
  3. Ma numesc Antuza din botosani.Mi-a placut articolul tau si as vrea sa imi dai daca poti cateva seminte.Cum pot lua legatura cu tine?NR meu de telefon este 0746835959

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buna seara. Rosiile tale sant pe deplin cele mai frumoase. Cel mai mult mi-a placut selectia naturala a semintelor pe care ai facut-o. Deci se poate. Ma bucur ca esti un gradinar desavarsit si incurajezi aceasta practica pe care multi o evita. Semintele oprite si selectate corespunzator sant extrem de benefice.Unori germinatia poate fi de 100%.
      Tot ce pot sa-ti spun este ca iti admir si respect munca depusa.
      Inca odata felicitari pentru articol.

      Delete
    2. Multumesc Traian, pentru un incepator, o vorba buna si o incurajare, de la un gradinar cu experienta, cum esti tu, inseamna mult. M-am abonat la articolele tale si le citesc si le rasfoiesc zilnic. Am tratat si stimulat semintele si pana acum sunt incantata de metoda. Incerc astfel sa obtin plante mai rezistente si rod bogat.

      Delete
    3. Mulţumesc mult pentru aprecieri Mirela. Cu siguranţă vei obţine rezultatele la care speri. Poate mai târziu ne vei împărtăşii şi nouă din experienţele tale.
      Succes !

      Delete
  4. ce înseamnă "determinate" în acest caz?
    chiar nu ştiu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. fructifica o data ... dar bine. le culegi pe toate odata.
      convenabil?

      Delete