Saturday, December 2, 2017

Roșii prunișoare


                     Sunt roșiile care ne pun la treabă și ne umplu bucătăria cu arome de bulion, zdrăngănit de borcane și învârteli în oale. Cu formă prelungă, cu zeamă puțină, cărnoase și consistente sunt potrivite pentru pasta de tomate, pentru uscat și conservat. Culorile variază de la roșu, roz, galben, orange, cu striuri sau cu umeri albaștri.

                



                     Soi originar din Ucraina, creat de Aleksey Kulk. Fructe cu greutatea între 50 pînă la 100 de grame, de tip prunișoară, lungi, de culoare cafeniu-violet, cu umeri de culoare verde inchis. Pulpa este fermă, cu aromă bogată. Soiul este potrivit pentru depozitare și uscare. Planta este foarte viguroasă, cu creștere nedeterminată. Producție excelentă și conservarea bună a fructelor.

                 Soi originar din Rusia, prezentat la Seed Savers Yearbook în anul 1998 de către Ake Truedsson din Suedia. Fructe de 80 până la 180 de grame, galben-portocaliu, cu forma alungită sub forma unei sticle cu un vârf lung, curbat ca un corn. Pulpa are o aromă surprinzător de bună. Soiul este nedeterminat și productiv.



                   Fructe în formă de prună, de culoare roz închis, cu un interior foarte cărnos, plin de gust și de aromă. Este un soi foarte productiv, cu fructe prinse în ciorchini mari, numeroși. Creștere nedeterminată.

 
                 Soi românesc din Județul Arad, localitatea Dorobanți. Fructe de culoare roz, cu formă ovală. Sunt foarte rezistente la transport, compacte, dulci și zemoase. În interior pulpa este portocalie. Creștere nedeterminată.




                  Soi recent, originar din SUA, cu fructe de culoare roșie, ovale, cu un desen deosebit, zebrate, cu dungi albastre - cafenii. Aroma este deosebită, bogată, diferită de alte roșii albastre. Calitatea soiului este rezistența la depozitare, fructele se mențin într-un loc rece și întunecos până la 2 luni. Soi productiv, cu creștere nedeterminată.




                 Soi originar din România, zona Mureș. Fructe ovale, foarte cărnoase, cu gust foarte bun, perfecte pentru bulion. Pe un ciorchine sunt 6-7 fructe. Planta are creștere semi-determinată, cu producție bogată la început de sezon.


                   Prunișoare de culoare roz, cu interior cărnos, potrivite pentru sosuri și uscare. Gustul este bun, aromat. Roșiile sunt dispuse în ciorchini-evantai, câte 6-8 fructe. Creștere nedeterminată.



                  Soi originar din SUA, creat de către Gordie Hanna. Fructe roșii, foarte originale, cu lungimea între 10 până la 20 cm lungime, sub forma unui dovleac. Pulpa este fermă și conține foarte puține semințe. Creștere semi-determinată.

                   Soi originar din România, localitatea Crivățul, de lângă Ploiești. Lucian, colegul meu, a păstrat și cultivat ani la rând semințele mamei sale. Soiul acesta are fructele cu formă de prune foarte mari, ovale, cărnoase, cu greutatea între 150 și 300 de grame. Fructele sunt potrivite pentru sosuri și pasta de tomate, dar sunt foarte gustoase și în salate, fructele zemoase. Planta este foarte productivă.

Pera D'Abruzzo

                     O varietate foarte veche, originară din Italia, cultivată în regiunile de coastă din regiunea Abruzzo, din estul Italiei. Fructe de culoare roșie, cu umerii verzi, ovale sau în formă de pară, cu greutatea între 150 și 250 de grame. Fructele sunt foarte cărnoase, cu pulpă densă, cu semințe puține, cu gust dulce, aromat, fiind potrivite pentru pastă și bulion. Planta este foarte viguroasă, cu creștere nedeterminată.



                 Varietate a cărei origine nu este sigură în ciuda numelui său cu consonanță italiană. Fructele sunt de culoare roșie, mari, de 200 până la 350 de grame, cu formă neregulată, ovală sau în formă de pară. Ciorchinii au de la 4 până la 5 fructe. Fructele sunt foarte cărnoase, cu puține semințe în interior, sunt potrivite pentru pasta de tomate. Creștere nedeterminată.



                   Soi originar din Italia. Fructe ovale, de culoare roșie, cu greutatea între 150 și 300 de grame, cărnoase, cu semințe puține, potivite pentru bulion și pasta de tomate. Soiul este foarte productiv, pe un ciorchine în formă de evantai sunt între 6 și 8 fructe. Creștere nedeterminată.

                     Soi originar din Rusia. Fructele au greutatea între 100 și 150 de grame, de culoare roșie cu dungi galben-portocalii. Pulpa este cărnoasă, aromată, cu semințe puține, potrivite pentru pregătirea pastei de tomate. Soi productiv, cu creștere nedeterminată.



                       Soi originar din Massachusets, SUA. Fructe mari, cu formă variabilă, ovală sau cu formă de inimă, cu greutatea între 150 și 300 de grame. Soiul are fructe dulci, cu semințe puține, aromă bogată, potrivite pentru sosuri. Planta este foarte viguroasă, cu creștere nedeterminată.

                        Soi originar din Wienerwald, Austria. Fructe cu greutatea între 60 până la 120 de grame, de culoare roșie-cafenie cu striuri verzi, alungite. Gust este dulce, sunt zemoase și cărnoase. Creștere determinată, planta produce abundent la început de sezon.

                     Soi originar din România, produs de Institulul pentru Legumicultură si Floricultură Vidra. Fructele au culoare roșie, formă ovoidă, compactă. Sunt potrivite pentru sosuri și paste, fiind foarte cărnoase. Soi cu creștere determinată.

                     Varietate recentă originară din SUA, creată de Tom Wagner. Fructele au formă ovoidă, partea expusă la soare se colorează în albastru, iar cealaltă parte este portocaliu roșcat cu striuri. În interior pulpa este de culoare roșu aprins cu aromă pregnantă, ușor acrișoară. Planta este foarte productivă, creștere nedeteminată.

                   Soiul este  originar din Rusia. Fructele în formă de banană, lunguiețe, cu greutatea între 100 și 150 de grame, cu gust bun dulce, ușor acrișor sunt dispuse în ciorchini. Planta necesită udare frecventă, este foarte productivă. Creștere nedeterminată.


                    Soi originar din America de Sud. Fructe cu greutatea între 80 și 120 de grame, cu formă de ardei, de culoare galbenă, care devine portocalie la maturitate. Pe un ciorchine sunt între 5 până la 8 fructe, foarte cărnoase, cu semințe puține, recomandate pentru pregătirea sosurilor. Planta este viguroasă, cu creștere nedeterminată.
                      Fructe de culoare roșie, cu formă cilindrică, foarte cărnoase. cu pielea lucioasă. Planta are numeroși ciorchini cu câte 5 până la 7 fructe. În interior pulpa este densă cu puține semințe, cu aromă bună și gust dulce. Creștere nedeterminată, planta este foarte productivă.

                      Fructe foarte mari, cu formă de ardei kapia, de culoare roșie, cu lungimea de până la 20 de cm. și greutatea între 250 până la 400 de grame. În interior fructele sunt foarte cărnoase, cu semințe puține, foarte dulci. Recomandate pentru pasta de tomate sau pentru uscare. Productivitate foarte bună, fructele se păstrează timp îndelungat după ce au fost recoltate. Creștere nedeterminată.



                    Soi de origine italiană, foarte vechi, cultivat în SUA de către Matt Mauri. Bunicul lui Matt a dus semințele peste ocean, din Roma în Pensylvania, în anul 1900. Soiul a fost cultivat mulți ani la rînd de către bunicul lui Matt. Fructele sunt de culoare roșie, au formă ovală, uneori cordiforme, cu vârf ascuțit, sunt dispuse în ciorchini viguroși. Sunt foarte cărnoase, cu gust deosebit, aromat, recomandate pentru uscare, salate sau sosuri. Planta este nedeterminată și foarte productivă.


                      Soi originar din Rusia, cunoscut din anul 1994, când a fost inclus în Seed Savers Yearbook . Fructele sunt de culoare galben-portocaliu, în formă de prună, cu greutatea între 50 și 100 de grame, unele se termină în vârf cu un mic moț. Ciorchinii au între șase și zece fructe. Aroma este dulce, ușor acrișoară, proaspătă și delicioasă, din care se poate pregăti pasta de tomate. Creștere nedeterminată, planta este foarte productivă.

                    Soi originar din SUA. Mutație spontană care a apărut în 1997 în grădina lui John Swenson din Illinois care a cultivat-o și a stabilizat-o. Fructe roșii, cu dungi galbene, în formă de prună alungită, care se termină cu un moț. Frutele au greutatea între 150 până la 250 de grame. În interior, fructele sunt foarte cărnoase, cu gust dulce, potrivite pentru pasta de tomate. Creștere nedeterminată.


               Soi originar din Honduras, localitateaTegucigalpa. Fructele sunt roșii,cu dimensiune între 6-10 cm lungime și greutatea între 40 până la 90 de grame, conice, alungite. Fructele sunt dispuse în ciorchini cu formă de evantai. Gustul este dulce, fructele sunt zemoase, potrivite pentru salate dar și pentru conservare, uscare, coacere și sosuri. Soiul este productiv și nedeterminat.

*

Na, să moară mofturoșii:
Roșiile nu sunt... roșii!!!
Roșii verzi și roșii albe,
Indigo, vărgate, salbe, 
Mari cât capul, mici ca pruna,
Da' gustoaseeeee, numa-numa! 
De nu credeți, cumpărați, 
Cultivați și degustați! 


*


-->

No comments:

Post a Comment