Wednesday, November 5, 2014

Salonul roșiilor blonde


  A venit și ultima zi. Am cules gogonelele, am scos tulpinile. De roșii vorbesc, ele au fost vedetele acestui sezon. De ele m-am ocupat în mod special majoritatea timpului, iar ele, ca niște adevărați vampiri, m-au ținut aproape. Multe, mari, gustoase, colorate. Am avut soiuri vechi sau hibrizi, mari, mici, galbene, verzi, portocalii, roșii, grena, roz, dungate sau cu umeri verzi, rotunde, prunișoare, plate sau în formă de pară, dulci, acrișoare ori cu buchet de arome, zemoase, cremoase ori cărnoase, soiuri și soiuri, din care am avut optzeci cultivate. O vară încărcată de rod, o vară deosebită care a meritat tot efortul.
 Rădăcinile lor viguroase, adânc înfipte în sol, au hrănit fructele mari și multe. Acum, la început de noiembrie, în ciuda multelor zile foarte friguroase, fructele sunt la fel de mari ca în plin sezon de rodire.  Mi-am luat la revedere de la ele, dar un prieten m-a corectat, precizând: "ne revedem în curând"!














  Vă prezint câteva soiuri galbene care m-au impresionat prin vigoare, mărimea și calitate fructelor, gustul deosebit și plăcerea indusă privirii. 
  Brandywine yellow, cu frunze de cartof, după plantare s-a dovedit un uriaș printre tomate, cu frunze și fructe foarte mari. Răsadurile au fost plantate în luna aprilie și au rodit până în luna noiembrie. Un soi perfect pentru seră.






  
  Acestea sunt fructele, foarte mari, rotunde, plate, cărnoase, cu piele fragedă, subțire și întodeauna cu un vârf modelat. Gust bun, moderat acidulat. Anul viitor voi cultiva toată familia Brandywine. 















 

  Old German. Un soi deosebit, cu fructe mari, galben-orange, cu varf roșu, savoare deosebită și gust dulce. 










  Big Orange. Am cultivat soiul în spațiu deschis. Este foarte productiv, cu fructe mari, de culoare portocalie. Pentru cine iubește roșia galbenă recomand acet soi cu căldură. Fructe mari, rotunde, cu gust ușor acid, foarte zemoase.






    Yellow Giant Belgium. Fructe mari, galben lămâie, soi productiv, gust bun, moderat acid.  








  Beauty King. Fructe zemoase, multicolore, dulci.




Beauty King sus si Big Rainbow jos



Big Rainbow








Mirelun


-->

8 comments:

  1. Mirela, felicitări! Fotografiile cu roșiile tale țin coperta în "Planet Tomato" de mai mult de o lună de zile!

    ReplyDelete
  2. Anul asta a fost inchinat blondelor,focoase rau blondele tale,pur si simplu mi-au lasat gura apa,acum ii inteleg pe masculi cand vad o blonda...
    Felicitari!vorba ceea,dupa munca si rasplata.
    Imi plac blondele,fata de alea rosii ,parca bucile lor sunt mai apetisante.La anul ma axez pe blonde,mici si mari,mi-au placut si cum arata in gradina si cum arata in farfurie,sunt mai dulci si o aroma aparte.
    Vazand foto cu ele ma gandeam ca avem 8-9 luni pana sa le punem din nou in farfurie
    Numai bine!

    ReplyDelete
    Replies
    1. La mai multe blonde atunci, Mihaela!
      Mulțumesc pentru sprijin! O zi bună!

      Delete
  3. Buna seara soro. Felicitari pentru intreaga gradina dar in special pentru nemaipomenita colectie de rosii.
    Daca reusesc sa ma pun pe picioare pana-n primavara cred ca o sa ma inspir si eu din colectia vara -toamna a gradinii tale, daca nu-i cu suparare.
    Iti doresc o toamna linistita si o iarna plina de farmec, inspiratie si frumusete.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mulțumesc frumos! Vă doresc multă, multă sănătate și dacă gustul roșiilor mele v-au plăcut vă ofer cu plăcere soiurile dorite.
      Cu drag,

      Delete
  4. Superbe rosiile, indiferent de culoarea lor :)
    Parca sunt de revista!
    Bafta si la anu!

    ReplyDelete