Wednesday, October 15, 2014

Toamnă coaptă la soare

  Afară e vara babelor. O vară parcă fără sfârșit. În grădină miroase a toamnă lungă, coaptă la soare. Roșiile distilează ultimele raze de soare în culorile obrajilor de copii, pomii au rămas doar cu frunzele palide, strugurii deja fermentează în damigene. Salatele și ridichiile au trecut la ora de primăvară, au izbucnit spre lumină din pământul hrănitor. După o scurtă gâlceavă cu melcii, își etalează bluzițele fragede, care își măresc dimensiunile văzând cu ochii.
  Dar gata cu emoțiile.Vreau să vă prezint grădina în această vară molcomă, grădină cu care am împărțit zile de efort de-a lungul anului, grădina care nu vrea să se oprească din rodit, care parcă vrea să o ia de la început acum, în acest octombrie blând. Roșiile își încheie prezentarea și se retrag, lăsând locul culturilor următoare.



  Condurași, usturoi, salată, ridichi, fetică, aici mă simt în luna aprilie. Ea este primăvara care a uitat să plece. 


     Tomate Sungold, rucola, usturoi, muștar roșu. Un amestec primăvară-vară-toamnă, o salată din anotimpuri, un buchet incredibil de arome și gusturi. Amar, dulce, iute.


    Muștarul roșu este mai mare ca în primăvară, s-a costumat pentru balul mascat. Mereu mă uimește textura frunzelor mari și fragede și gustul său picant.

"Bal mascat"





 Plutonul 1 Praz.  


Mangoldul este un goblen, atât de clare și de frumoase îi sunt frunzele, nervurile, culorile.


Madamme cu ochii verzi strălucește pe podium iar eu abia aștept să o văd în castron.


"Liz Tylor" se înalță pe tocuri, pentru a ne arăta buclele roșcate și verzișoarele savuroase.


    Varza kale doar ce a ieșit de pe ușa atelierului de broderie vegetală și acum își odihnește mileul verde la marginea luminii.


  Dacă afară primăvara a explodat în salate și vărzoase, în seră domnia tomatelor este incontestabilă. Tomatillosul nu mai este o plantă ci o grădină întreagă, o claie de frunze, flori și fructe care a ademenește și amețește bondarii și albinele. O horă de albine întreaga vară.

    Grădina mi-a oferit tot ce mi-am dorit și mai mult decât atât, mi-a oferit mulțumire și satisfacție. Așa mă simt, un glob strălucitor de bucurie, toate eforturile mi-au fost răsplătite.
Orange de Ucraina, rotundă, mare, dulce.


Brandy Wine, fructe plate, mari, pepenoase. Plantă foarte viguroasă și productivă.


Country Taste F1, rotundă, densă, productivă.


Black Tula și Brandy Wine yellow.






Dixie Golden Giant, o roșie mare, zemoasă și dulce cu miez cremos, galben-rozaliu.



Tomatele Tangerine, gust bun, bulion bun cu o culoare clar definită, portocalie.

 Tomate 1884, culoare roșu-roz, fruct mare, dulce, savuros. Plantă de talie mare, productivă.


Batatul/Cartoful dulce și-a întins lăstari cu o lungime de 4 m, udarea continuă a fost benefică.


Colecția de topinambur.


Roșii, gogonele, zmeură. Anul acesta a fost anul combinațiilor inedite.






     Am aruncat resturile de la primul bulion în spatele grădinii și a apărut generația "spontanee" de roșii întârziate. Le țin pumnii.


Dolichos

Mirelun

-->

11 comments:

  1. Grădina ta, o continuă sursă de noutăți!
    Prima fotografie este "un covor oltenesc", o adevărată emblemă! Celelalte premiate (mirabile poze, ca să-mi promovez blogul! :) ) sunt: farfuria cu salată, muștarul roșu, "Liz Tylor" și ultima!
    Să fie vara cât mai lungă în grădina ta!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Asemenea! Mulțumesc de urare, amuzantă și în stilul tău.

      Delete
  2. Esti extraordinara! Este incredibil ce-ai putut sa scoti din gradina in acest octombrie! La tine zici ca e tot vara. Te felicit! Ai o gradina frumoasa si rodnica si se vede ca e ingrijita cu dragoste de maini harnice.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iulia îți mulțumesc! Mi-o doresc verde tot timpul anului :)

      Delete
  3. Am si eu topinambur, dar nu l-am scos niciodate de vreo 3 ani. Se tot intinde. Voi cum il preparati? Mai am timp sa-l scot si eu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Noi îl consumăm crud in salate. Are textura unui cotor de varză și gust combinat. Câteva rețete sunt în articolul acesta http://hobbygradina.ro/2012/11/27/vremea-topinamburului/

      Delete
    2. Am gătit şi eu topinambur. Ca pe cartofi, la cuptor, însoţiţi apoi de un mujdei cu iaurt. Şi am mai găsit pe net o reţetă de gem de topinambur îndulcit cu suc de mere - deci fără pic de zahăr, foarte bun pentru diabetici. Am făcut şi eu două borcănele şi nu e rău deloc.

      Delete
  4. Madam Luna, mai ai pretentia sa-ti comentez??!! Cum Doamne, iarta-ma, s-o fac , cand mama mea m-a invatat ca nu-i frumos sa vorbesti cu gura plina!!!! :D :D :D :D

    ReplyDelete
  5. Ce faci cu prazul peste iarnă? Îl laşi în grădină? Îl acoperi cu folie sau cu mulci, ori îl laşi ca atare?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Toamna prazul înlocuiește ceapa, îl las în pământ și iau numai cât am nevoie.

      Delete