Sunday, January 19, 2014

Incercari timide


Am profitat ca Luna s-a proptit in zodia lor si am semanat plantele aromatice: leustean, patrunjel, cimbru, maghiran, tarhon, oregano, patrunjel chevril. Am folosit aceeasi metoda de stimulare si calire a semintelor: am tinut semintele o zi in baia de aloe si o noapte in frigider, apoi le-am presarat deasupra substratului. Nu am acoperit semintele cu pamant. Le-am pulverizat cu apa. Am acoperit ghivecele cu un servet de hartie, pe care l-am umezit in fiecare seara prin pulverizare. Temperatura mentinuta a fost intre 17-20 grade C . Dupa ce au rasarit micutele le-am descoperit si am scazut temperatura pana la aproximativ 15 grade C.  

Leustean/Patrunjel

La baie

Busuioc/Busuioc rosu

Cimbru/Maghiran
Nasturel


Rucola

Creson /Pack- choi

Am incercat o metoda de producere a rasadurilor fara substrat vegetal. 

Pe o folie de plastic am aseazat un strat de hartie umezit prin pulverizare. La marginea hartiei am asezat semintele de rubarba. Am acoperit cu un alt strat de hartie pe care l-am umezit si peste acest strat de hartie am asezat o alta folie de plastic. Am rulat usor, nu foarte strans pana s-a format un sul pe care l-am asezat intr-un vas cu apa ,  cu partea cu seminte in sus - paharul se umple cu apa cam 3/4 . Apa se schimba regulat, la 2-3 zile. Semintele  de rubarba au rasarit in 7-8 zile, le-am adaugat acum in pahar si ceai din coji de ceapa si de coada calului. 


Rubarba

Florile: coreopsis, ageratum, agastache, salviile si datura au stat si ele la baie si in frigider si dau semne ca sunt bine, stau la soare acum. Multumesc Dana pentru detaliile referitoare la cultivare.

Tomatele Tumbling Tom se pot cultiva in ghivece, le-am trezit si pe ele si am sa incerc intr-un ghiveci mare un rasad de rosie si un jurnal al aromatelor. 

Coreopsis/Ageratum

Agastache/Salvia 

Datura

Rosia Tumbling Tom


Mirelun

20 comments:

  1. Io-te ca mi-s si eu prima la comentarii! Ce ma bucur ca in sfarsit am priceput (oi fi eu mai greuceana la cap) cum se invarte treaba. La propriu. Eu am citit prin peregrinările mele "lecturale" ceva asemanator , dar a trebuit sa ma las pagubasa pentru ca nu am priceput nimic. Si intrai la matale, si ce sa vezi?! cineva explica simplu si la obiect cum sade treaba. Gata! Am fac si eu la urmatoarea poposire a coanei Selena in statia semanaturilor. Mult'am!

    ReplyDelete
    Replies
    1. metoda simpla mi-a explicat-o Doamna de la care am invatat sa gust frunzele si petalele din gradina . mi-a aratat cum a rotit rasadul, cum a mutat apoi plantele in gradina si mi-a vorbit despre dezvoltarea lor. m-am hotarat sa incerc si eu.
      tot de la ea am invatat sa zambesc fara motiv :)

      Delete
  2. Sa fie intr-un ceas bun, sa ai plante viguroase, sanatoase si recolte bogate. Deja la tine a sosit primavara, dupa cum vad. Cine-i harnic si se pricepe, incepe gradinareala din iarna si se bucura tot anul de legume si verdeturi proaspete. Dar vad ca le ai si cu biodinamica, fazele lunii( de aici se vine -Mireluna?)si zodii - foarte tare. Multumesc pentru informati si detalii. Sa ai o saptamana frumoasa plina de reusite si spor la treaba. Cu stima,

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iti multumesc Vasile pentru urari, asemenea si voua!
      N-a sosit primavara dar am vrut sa incerc si sa vad cine e mai incapatanat. Nestiuta inca este floarea balon si mai astept ...
      De botezat, rad cu gura pana la urechi acum, m-a botezat Phlox si are multe versiuni, in fiecare zi e alta.
      Calendarul tot al ei este. sper sa-l publice in continuare.

      Delete
    2. Mirelunamea-n-pătrar, calendăru nu-i al meu, eu doar fac oficia de traducareală...Sa nu-si imagineze lumea ca sunt vreo minunatie a lumii, care le stie chiar pe toate....:D :D :D Asadar, sa pastram adevarul istoric....

      Delete
    3. Vasile, cum sa nu o supra botez pe minunea aista de fata! As fi vrut sa-i zic Miresoare, dar mi-a placut mult mai mult MireLuna si-i vine mai bine. Ce mi-e ca-i frumoasa ca un soare, poate fi frumoasa si ca o Luna, nu?

      Delete
    4. :)vrem calendar! vrem calendar!

      Delete
    5. deochiată au ba, io tot mă minunez de atâta hărnicie...
      a, și dau nota maximă pentru modelul de etichete: lingura de plastic!!!

      Delete
    6. :)
      multumesc maestre! inca putin si trec in clasa a II-a

      Delete
  3. Apoi astea numa incercari timide nu-s, asta e gradinareala in toata regula. Spor si o gradina minunata in noul an :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. :) Pai toti prietenii vor rosii de ghiveci, le-au placut cele de anul trecut. baiatul unui coleg a numarat toate rosiile de pe planta si a venit sa-mi spuna foarte incantat cate rosii a mancat... asta mi-a placut cel mai mult ! Spor si tie !

      Delete
  4. Ce harnicuta esti! foarte tare etichetarea, imprumut ideea, cu ce ai scris pe ele? Sunt sigura ca o sa ai o gradina minunata, asa ca spor la treaba si la rasaduri!

    ReplyDelete
    Replies
    1. :) cu un marker permanent, le cobori in gradina cu tot cu furculita si nu le mai incurci.
      Merci, asemenea Aurelia!

      Delete
  5. Buna ziua Mirelun.Te rog sa-mi spui in continuare cum procedezi cu firicelele astea? Le repici, le pui in solar? Iar calendarul Lunar unde il putem gasi?
    Multumesc. Mariana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buna ziua Mariana, firisoarele, daca te referi la rosii, am sa le repic atunci cand apare prima frunza adevarata. deocamdata le hranesc cu apa de cenusa , foi de ceapa si coada calului.
      Calendarul este scris de Phlox, si publicat pe HG , iti scriu aici linkul Hobby Gradina, unde o gasesti pe Phlox autoarea si poti discuta cu ea : ) http://hobbygradina.ro/2013/04/14/calendar-lunar-aprilie-2013/ despre calendarul actualizat.

      Delete
  6. Mai,mai ,ce vrenicuta fata,vad ca te-au mancat palmele rau,nu mai ai stare,deja ma incearca iar invidia,cu toate ca ziceam anul asta sa fiu mai vrenicuta cu insamantatul si sa nu mai fiu invidioaa,dar...
    Totul arata grozav,te admir ca ai asa rabdare cu bietele seminte,cred ca am sa te angajez ca sef la insamantat.
    Cel mai tare este ruloul facut,grozava idee.
    Ce marker ai folosit,eu am scris tot cu un marker ,dar dupa o luna deabea se mai vedea.
    Deabea astept sa le vad mari si frumoase.
    Am cateva bunatati noi care deabea astept sa ti le dau sa le experimentezi,sigur or sa-ti placa.
    Numai bine!

    ReplyDelete
    Replies
    1. :)) tu invidioasa? pai cand ai timp ?!
      Trimite-le pe toate la mine ... vad eu ce fac cu ele...
      la rulou, daca vrei sa incerci, sa folosesti un plastic moale.
      numai bine!

      Delete
  7. Buna dimineata!
    Frumoase experiente si sfaturi asemenea.
    Eu va intreb deocamdata(am nevoie de multe sfaturi si cred ca am gasit persoana potrivita)de unde a-ti cumparat etichetele?
    Va doresc o zi frumoasa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buna dimineata Elena, ce floare frumoasa ai in dreptul numelui !
      Multumesc ! Etichetele? te referi la furculitele si linguritele de plastic?
      :)

      Delete