Tuesday, April 30, 2013

Gutuiul si evantaiul

Gutuii sunt in floare, cea mai frumoasa floare.
Este ultimul pom, care infloreste in gradina si pana primavara viitoare le vom duce dorul.

Saturday, April 27, 2013

Jurnalul Tomatelor

Astazi am plantat in gradina rasadurile de tomate, au mai ramas insa cateva mai micute, de care am sa ma ocup saptamana viitoare, le las sa se mai odihneasca in foisor.
Am inserat cercelul de cupru in tulpina, acum cateva zile, si le-am lasat afara ca sa se obisnuiasca cu temperatura, soarele, vantul si padurea.

In gropile mocirlite bine, am adaugat o ligurita de cenusa de lemn si o mana de urzica tocata.
Apoi am asezat amazoanele acestea, cu picioarele la racoare, langa ele  sunt deja crescute busuioc, usturoi, cimbru.  Lipsesc craitele, pe care le aducem saptamana viitoare.
Le vom lasa  sa se obisnuiasca cu solul, si deja am pregatit butoiul cu macerat de papadie, urzica si ceai de coada calului uscat.

Friday, April 26, 2013

Cafeaua, Lufa si Botosel

Mi-a daruit Svetlana, o boaba de cafea si mi-a urat :"Sa-ti bei cafeaua in foisor!".
Am intors boaba pufarina pe toate partile si am pus-o langa celelalte seminte, sa astepte cuminte.

Saptamana trecuta am cautat semintele de dovlecei, boabele de fasole si am gasit boaba de cafea.
Botosel pisoiul, a si sarit pe pervaz, curios, ca daca e treaba cu boabe, e mare maestru la alergat cu ele prin toata casa.
Am scufundat boaba in putin ceai, am lasat-o cam o zi si o noapte si apoi am asezat-o in ghiveci, doar putin acoperita cu ceva firicele de pamant. Peste trei zile, mi-a aratat o fata fistichie, pe langa care, am adaugat treptat pamant, usor umezit.


Thursday, April 25, 2013

De primavara

S-au implinit campurile, cu flori galbene, cat vezi cu ochii, pana la orizont.
Lanuri de rapita, cu flori galbene, aprinse. Ieri m-am oprit si le-am privit cu atentie .


Sunday, April 21, 2013

Marul si Parul

        In toamna, Vecinul cel Cumsecade, ne-a dat un cos cu mere,  foarte mari, zemoase si aromate si ne-a spus zambind: "Vecina, vedeti daca va plac merele noastre!" Va spun sincer ca nu am mai vazut si mancat asemenea mere, au varful usor ascutit si cret si sunt dulci si aromate, cu consistenta dura si zemoasa in acelasi timp. Pomii ii ingrijeste  dansul, ii curata, le taie crengile, l-am vazut mereu cocotat pe scara.
Am plantat si noi, in toamna anului 2011, doi  meri  mici si subtiri si nu m-am gandit ca o sa vad prea curand vreo floare de mar la noi in gradina, de fapt nici nu stiam cum arata. Azi am vazut si va arat si voua :

Saturday, April 20, 2013

Liliacul, Socul si Caisele

Azi am gasit liliacul imbobocit si prunul inflorit si plin de arome. Arome de seara, flori si padure.

Seara imi place in gradina, cand se aseaza toate la locul lor si le pot privi in liniste.


Sunday, April 14, 2013

Ciresul

Voinicul acesta coace niste cirese roscovane pe o parte si galbui pe cealalta, tari  si gustoase, devreme, cam cand incepe vara.
Azi a venit randul lui, sa fie descantat de albine.

Saturday, April 13, 2013

Gargarita si Laleaua

Corcodusul de la poarta este plin de flori, precum vedeti si miroase a primavara putin amaruie.

M-am grabit sa ajung, aveam de plantat eremurus si alte  plante perene, dar cand am zarit corcodusii mi-a pierit graba si am luat la rand toate colturile gradinii.


Wednesday, April 10, 2013

Magnolia Prim Solista

Va invit azi, sa parcurgeti un traseu prin Bucuresti, alaturi de magnoliile inflorite din imagini.
 Aveti rezervare pentru toata stagiunea de primavara.

Sunday, April 7, 2013

Papadia si Cotofana


--> Dis de dimineata a fost frig si vant, mirosea a fum si toamna si cer innorat.
Nu prea aveam tragere de inima sa lucrez in gradina si ma plimbam intre cei doi caisi infloriti. In spatele curtii in foisor, se auzea motorasul fierastraului si peste acest sunet se suprapunea un tipat scurt, era o pasare care se rotea pe cerul padurii. Am vrut sa-i fac o poza, dar nu prea reuseam, se rotea agitata intre cele trei gradini, cautand ceva. Am observat ca are cuib intr-un copac inalt si dupa fiecare zbor, se intorcea acasa tipand asa .

Am gasit cateva papadii foarte mari si in timp ce ma minunam de culoarea lor, a aparut si soarele, intai o geana, apoi s-a luminat tot cerul si s-a incalzit.



Friday, April 5, 2013

Conasii Ardei si Vinetele

      Anul trecut, cand am pregatit rasadurile de ardei, nu stiam prea multe despre ingrijirea conasilor frigurosi, asa ca am procedat la fel ca si cu cele de tomate. Le-am repicat, le-am dat sa bea ceai de coada calului, cat nici bunica nu a baut,    i-am tinut pe pervaz, la fereastra, plus orele de veioza, in loc cald, deasupra caloriferului.  Inainte de transplantare le-am montat cercelul de cupru, cam cu o saptamana inainte de mutarea in gradina. 
      Rasadurile au crescut frumos si  multumite, iar in luna Mai aveau flori si bilutele lor mici si verzi, se uitau curioase prin gard, la vecini.
      A urmat apoi o perioada lunga de ploi, fara oprire, iar in luna Iunie, soarele a pus stapanire pe gradina. Temperaturile crescute, si soarele puternic, au produs arsuri pe fruct si pe frunze si in luna Iulie, am acoperit ardeii si rosiile cu plase de umbrire. Dupa ce am pregatit si instalatia de udare cu picatura, au fost pe deplin multumiti si s-au pus pe rodit, pana tarziu in toamna. Am continuat sa-i stropesc cu ceai, alternativ cu dusuri de zer de lapte si cateva picaturi de betadina. Imi amintesc ca am stabilit clar cu sotul meu, ca eu ma ocup de plante si el, de instalatii, pompe si foisor, dar cand ajungeam la gradina, el arunca cheile pe masa si fugea in gradina, la prima inspectie. Mergea pe poteca cu mana intinsa si atingea varful rosiilor si ardeilor, ca un salut de bun gasit, apoi se apuca tot el de copilit, udat si alte asemenea treburi. Daca gasea cumva o rosie mare, coapta sau un ardei bun, se manifesta precum samanii: topaia si intona ceva.
                                                                              * 
       Anul acesta am semanat ardeii mai tarziu si  nu le-am aprins lumina, si nici nu le-am dat sa bea ceai, asa ca ei s-au suparat si nu vor sa negocieze o impacare. Le pregatesc acum ceaiul lor preferat, plus tataneasa si maine ii duc la lumina gradinii, in minisera tunel. 


Tuesday, April 2, 2013

Trandafirii, Artista si Zambila