Monday, July 15, 2013

Gradina lui Phlox


Poarta generoasa te invita sa privesti casa zugravita in albastru calimara, cu perdele din dantela colorata, gradina minunata cu pamant cafeniu, florile si legumele, frumosul copil cu ochi albastrii si bunicii de poveste.
Simti miros de floare, munte si mar. Din cand in cand fosneste frunza mesteacanului si prin lumina dulce, filtrata, odihnitoare poti sa privesti margelusele coacazului, frunzele lofantului tibetan sau floarea de rudbeckia. Gradina te atrage, te priveste si te cheama prietenoasa si dulce: n-a gustat decat cenusa, paie, ploaie si soare, chiar de la inceputuri. Multe plante precum Floarea Balon, Liatris, Monarda - Menta indiana, Aconite, Coreopsis, Solanum Nigrum si Stachis nu le-am cunoscut vreodata si ma minunez de fiecare petala si frunza. Strang in palma o frunza mentolata si cateva petale de trandafir parfumat. Lupinul si Vetricea, Sidalcea, Hosta, Phloxul colorat rotund si crinii imperiali te invart la nesfarsit prin potecile pline de trifoi. Sunt si rosii crescute ca la ses, vinete, fasoli pitice si urcatoare, dovlecei in ligheane, napi si morcovi colorati.
Gazdele ne asteapta cu bucate aburinde pe masa: pelmeni cu smantana, cartofi cu unt si frunze de craite, dovlecei cu mirodenii, inghetata si multe povestiri minunate despre gradina, seminte , samovare si ceai.
Svetlana este asa cum o stiu, neschimbata, cu un sfat, o vorba buna si o mana intinsa pentru totdeauna.
























 
























Mirelun

12 comments:

  1. Mi-ai bucurat ochii acum, dis-de-dimineata! Numai la mama mea am mai vazut o gradina comparabila cu aceasta. Ei ii placeau si isi aducea in gradina orice fel de floare, in orice forma si de orice culoare. Nu stiai ce sa admiri mai intai.
    Multumesc.

    ReplyDelete
  2. Superb,superb,superb!
    Te tot uiti si iar te uiti si te mai uiti si nu te saturi!
    O gradina cum multi ar vrea dar nu reusesc decat in vis sa o aiba!

    ReplyDelete
  3. Gradinarul priceput are o gradina de vis. Felicitari si roade bogate va doresc. O saptamana frumoasa sa aveti. Cu stima,

    ReplyDelete
  4. Banuiam eu ca Svetlana are o gradina de vis,dar nici chiar asa.
    Zicea Svetlana ca este fan Phlox,initial nici nu imi dadeam seama de ce ar fi asa fan,dar acum vad de ce ,arata superb gradina,cum sunt imbarligate intre ele,cam asa arata si casuta mea de vis cu asa o gradina salbatica.
    Fotografia cu cel mic si catelul este grozava.
    Mirela,uitandu-ma la fotografii,mi-am dat seama ca te poti reprofila foarte bine in fotoreporter gradinar,poate,poate,nu se stie...
    Numai bine!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mihaela, m-am intors strangand in palma petalele de trandafir Nor de parfum, nu am mai mirosit asa ceva niciodata..
      Gradina Svetlanei este cu adevarat frumoasa si primitoare, asa cum este si ea.

      Delete
  5. Asta e gradina mea???!! Neee, nu cred. Ceea ce vad aici e frumos, ordonat intr-o dezordine bine ticluita...
    Gradina mea este o ciufulatenie zapacita, fara moafte, fără fițe, sincera si un pic distrata, dar, asa e, primitoare. Deoarece si mie-mi place ca pragul sa-mi fie trecut de orișicine cu inima curata si gând sanatos. La noi poarta si usa nu se incuie, ci doar se inchid.
    Multumesc, Lun, multumesc.

    ReplyDelete
  6. O casuta si-o gradina ca-n povesti !
    O invidiez pe Phlox, in sensul bun al cuvantului !!!
    Teodora

    ReplyDelete
  7. Teodora, daca stau sa ma gandesc, uitandu-ma dintr-o latura, de pe margine de drum, si eu ma invidiez cu asa frumusenie de gradina. Asta datorita talentului Lunei de a surprinde mai mult ca perfectul....
    Multumesc pentru aprecieri, Teo, mi-au mers direct la inima!

    ReplyDelete