Sunday, June 9, 2013

Castravetii

Castravetii i-am semanat in luna Martie, catre sfarsitul lunii. Am asezat semintele in cuburi individuale si i-am lasat la lumina, in balcon. Apoi, dupa o saptamana, am mutat unele rasaduri de castraveti in gradina, in patul inaltat, acoperit cu folie. Am pastrat cateva in balcon, dar acestea s-au lungit si am fost nevoita sa le ingrop mai adanc, in pahare mai mari. 
Anul trecut, am ales ca loc de plantare pentru castraveti, parcela de langa cismea, pe langa gard, ca sa aibe sprijin si adapost. Aici este amplasat  foarte aproape solarul vecinului. , va amintiti postarea despre castraveti si reguli de buna vecinatate. Asa ca, dupa ce vecinul a terminat de asezat folia solarului sau, la inceputul lunii Mai, am transplantat castravetii in sol, avand confirmarea ca vom avea castraveti si in acest an. Lumina este blanda, printre crengile caisului si apoi cand trece de amiaza, se reflecta prin folia solarului vecinului. 
In acest loc pregatesc maceratele si spalam legumele, iar apa folosita ajunge la radacina castravetilor.




Dupa ce i-am transplantat si au prins de veste ca au un sprijin si-au intins carceii si s-au pus pe treaba. Au inflorit repede si s-au pus pe rodit. I-am stropit cu macerat, foaie de ceapa si pe flori cu acid boric diluat 1:10 in apa calda.
Au raspuns repede cu castraveti.





 

Am semanat si soiuri mai ...altfel : luffa, castravete lamaie, castravete alb, catravete mandurian si armenian, si ceva Kiwano, pe care l-am plantat langa tufa de zmeura si acum sunt la intrecere, care creste mai sus. Kiwano prefera umbra, nu soare si camp deschis. Unul dintre castravetii lamaie, n-am avut decat doua seminte, a fost retezat de o coropisnita, dar pentru ca imi parea rau de el, l-am pus intr-o sticla cu apa, cum am vazut la Balaura anul trecut, in postarea despre rosii si coropisnite. Castravetele a facut radacina si l-am pus la locul sau, in sol. Are flori deja.


 

  Castravete Alb

Castravete lamaie




Kiwano


Mirelun

8 comments:

  1. Ploua rau de tot, averse local-bucale de mare intensitate, cod galben de furtuni!

    ReplyDelete
  2. Castravete pentru mine este si leguma dar si fruct. Din pacate nu sunt o mare consumatoare de fructe dar compensez la capitolul legume. Nu am indraznit sa fac si rasaduri de castraveti dar anul viitor cu siguranta am sa incerc.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Indrazneste si te lamuresti daca merge sau nu merge:)

      Delete
  3. Anul asta cred ca nu o sa fie anul castravetilor in gradina mea:)
    Nu au vrut sa traiasca cei repicati:(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Brandu, aduc seminte, le stimulezi si le pui direct in sol, mai incerci o data cu alt soi. Ne vedem si maine:)

      Delete
  4. Am inceput si noi sa papam de la noi castraveti,eu m-am oprit cu experientele la castraveti ,m-am oprit la soiul Levina mix,imi plac ca sunt de treaba fac castraveciori la fiecare floricica,doar cativa se ofilesc in rest super productivi si gustosi.
    Deabea astept sa vad experientele tale ,cum or sa arate ,ce gust au.
    Vezi cu Luffa cum o agati,sa fie la soare,altfel nu vezi lufe,daca se fac ma abonez la o luffa,eu nu am mai pus .
    Succes in tot ceea ce faci!

    ReplyDelete
  5. Mihaela, vreau sa incerc si eu soiul acesta Levina mix.

    ReplyDelete