Monday, May 20, 2013

Poamele si Graurienii


Ieri au sosit graurii si au inceput sa fure visinele, foindu-se printre crengi cu piepturile lor pestrite si galagioase. Asa ca am scos plasele de protectie si am reusit sa impodobim coroana de jur imprejur. Greu si sub privirile mirate ale vecinilor, dar am reusit.

Inainte cand strigam sau fluieram, nici nu se sinchiseau, degeaba am impodobit uriasul Visin cu vuvuzele, moristi, cd-uri. Ei stateau in visin, domestici si ne priveau cu nepasare. Ciuguleau mai departe din fructe si noi ii priveam neputinciosi. 
Visnul este foarte inalt si are o coroana bogata. Este primul care rodeste rosu si gradina nefiind locuita mult timp, l-au cunoscut ei bine de tot si l-au indragit, asa ca se intorc aici mereu in fiecare an.
Ei si ieri, cum va spuneam, am pus plasa de 10/4 m , in jurul coroanei, dar sus, in varf nu am reusit sa ajungem. Cand au vazut ca se intampla ceva necunoscut lor, s-au indepartat brusc. 

Ce am mai facut: ne-am jucat cu un zmeu, cu care calatorim prin vacante, l-am inaltat si pe el asa ca un bonus la curiozitatea lor. Pana seara nu au mai aparut, dar le-am auzit vocile sasaite si caraite, inconfundabile, prin apropiere. Asortat cu zmeul, a aparut si un alt vizitator curios,  ca sa fie in ton cu  pregatirile.





Am vazut cu uimire ca au aparut nectarine, meri si piersici, in pomii tineri, plantati in toamna anului 2011. Parca cineva apasa acceleratia si forteaza anotimpul. 
  



Parul si caisii sunt fericiti si cel mai bine si ma bucur nespus, este gutuiul, pe care l-am tratat si vad ca s-a inzdravenit si a rodit anul acesta foarte bine. Acum un an, cand m-a adus sotul meu si mi-a prezentat gradina, am zarit gutuiul si mi-am dat seama ca este bolnav si trist, parasit in spatele gradinii. Avea doua gutui putrezite , frunzisul rar si o ramura neagra






Am acoperit si mazarea cu o plasa, iar ciresul, care este la fel de inalt ca visinul, are deja fructele marisoare, cateva chiar s-au parguit. Ce am observat si nu am apucat sa ma urc in pom, varful catorva ramuri, par a fi umede sau lipicioase si cred ca au o infestare. Am sa intreb si despre el. Langa el este socul vecinului plin de puricei negri.  
Vita de vie, soiurile vechi si noi, sunt pline de rod, dar noi nu stim nimic despre must, vin, presa, butoi, etc. Dar ne punem pe invatat cat de repede.
Un An Bun va doresc si voua!





Mirelun


11 comments:

  1. Ce bogatie si diversitate de fructe! Sa va bucurati de ele!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Multumesc frumos Aurelia, asemenea si tie!

      Delete
  2. Mirela, trebuie sa scapi de puricii negrii de pe frunzele din varfuri de crengi...noi, intr-un an, demult, nu i-am dovedit (pe purici) si mazga pe care au lasat-o peste tot a facut sa n u putem folosi ciresele. Desi in gradina o sa evit insecticidele chimice la cires nu am vrut sa riscam si am stropit pentru purici si pentru viermi.
    Acum stropesc din doua in doua zile un trandafir chinezesc care are musculita alba si folosesc, experimentez, un insecticid eco din fiertura de coji de portocale tinuta o zi si apoi strecurata si amestecata cu putin sapun de la naturisti (lichid). Practic, pe musculite nu le ataca doar le alunga si vin inapoi, trebuie sa sterg fiecare frunza pe dosul ei, ca sunt oua sau pui, s-o spal cu solutie din asta. La pomi nu se poate asa ceva, deci am stropit cu calipso. Vecinii nu stiu cu ce au stropit ca toate varfurile ciresului sunt atacate de purici...
    Sa ai noroc de fructe si legume bune si sa va bucurati de ele !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Va multumesc doamna Elisa pentru sfatul dvs., am sa ma ocup azi de cires si am sa-l ajut pe vecin sa curatam si socul. Oricum intetiona sa-i scurteze ramurile,ca-i umbreste mult partea aceasta de gradina. Florile de soc s-au scuturat deja, au ramas puricii:) Cu musculitele este dificil, am avut si noi afide si fac probleme la frunzulitele fragede de rosii si alte rasaduri. Am acoperit anul acesta cu plase de protectie plantutele, pana mai cresc, si trece vremea nebunelor de afide. Va multumesc , cu drag, Mirela

      Delete
  3. Ce de minunatii
    Nectarinii la mine nu vor
    Am plantat 2 serii de nectarini si nu vor :(
    Si la mine a inceput o mini invazie de pureci diversi.
    Noua ni s-a recomandat stropirea cu actara sau decis

    ReplyDelete
    Replies
    1. Angeli, i-am pus la radacina niste DelCaMag, m-am gandit ca nu are ce sa-i faca rau. Ce observ ca frunzisul este mai des si parca si tulpina s-a inzdravenit. Anul trecut a fost piticut rau si frunzele cam rosiatice. Acum este frumusel si sunt curioasa ce mai coace. Piersicul a fost prins de inghetul din iarna lui 2012, cand a fost zapada pana la jumatatea casei, si a degerat tulpina pricipala, am crezut ca este pierdut. A ramas crescut o ramurica subtire, care a preluat actiunea:) si acum este in forma.
      Incerc pe HG sa vad cine baloseste asa pe pomul meu. Te sarut! Mire

      Delete
  4. Doamne, este un an asa bogat in fructe, ca ma ia groaza!!! Vad ca si tu ai o multime. Eu am stropi anul trecut de 2 ori ( ca acum nu am apucat) cu ceai de pelin, si am mai scapat de o mare parte de afide alea urate de la varfurile ramurilor.
    Te pupic!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da Vasi, ai dreptate, multe roade si eu ma bucur, ca abia acum vad ce pot pomii acestia. Anul trecut nu am avut caise si imi parea rau pentru ca pomii sunt mari si vigurosi. Multumesc pentru pelin, incerc dupa amiaza:) e o provocare sa cultivi pe langa afide. Multumesc Vasi!

      Delete
  5. Foarte incarcati pomii!
    Eu le-am facut baie cu apa simpla sambata seara si duminica am stropit cu un insecticid cred ca Decis si parca au mai plecat din afide. Avem un prun care efectiv era numai afide!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nu am ajuns aseara la gradina, incerc azi. Am vorbit cu vecinu' si mi-a spus ca a plouat, nu mult dar a fost bine. Ceva vesti de la Gogu mai ai?

      Delete
  6. Gogu a inceput sa fie sef, bate tot ce prinde!

    ReplyDelete