Sunday, April 7, 2013

Papadia si Cotofana


--> Dis de dimineata a fost frig si vant, mirosea a fum si toamna si cer innorat.
Nu prea aveam tragere de inima sa lucrez in gradina si ma plimbam intre cei doi caisi infloriti. In spatele curtii in foisor, se auzea motorasul fierastraului si peste acest sunet se suprapunea un tipat scurt, era o pasare care se rotea pe cerul padurii. Am vrut sa-i fac o poza, dar nu prea reuseam, se rotea agitata intre cele trei gradini, cautand ceva. Am observat ca are cuib intr-un copac inalt si dupa fiecare zbor, se intorcea acasa tipand asa .

Am gasit cateva papadii foarte mari si in timp ce ma minunam de culoarea lor, a aparut si soarele, intai o geana, apoi s-a luminat tot cerul si s-a incalzit.



O data cu soarele a mai aparut un sunet, un cor de albine zumzaitoare care intonau aceeasi nota, cu pauze de respiratie. Daca soarele intra in nor se opreau si ele. Brusc.



Erau zeci de albine care gustau nectarul florilor si roboteau de zor, am si acum in urechi diapazonul .

Venisem hotarata sa pregatesc cuiburile pentru cartofi si m-am apucat de treba : un amestec de paie si mranita, solul usor afanat, si cusma de 15-20 cm.

 



In timp ce noi aveam treaba si pasarea fugarea ceva, Vecinul cel Cumsecade mi-a strigat peste gard razand : "Vecina, ai grija sa nu tai stevia!" dar era cu ochii la cotofana si mi-a  marturisit ca vrea sa o prinda si sa o atarne deasupra cotetului gainilor, ca e o hoata si jumatate . L-am rugat sa nu faca asta, ca tocmai ce asteptam musafiri.
-Du-te fata si cautati arca ta  in alta parte!


Celalalt vecin, va amintiti, cel cu nepotica artista, a sapat in spatele gradinii, langa parau si a facut un bazin in care spune dansul a bagat cativa pesti. Nu a tras apa din parau, ci din put si pestilor nu le merge bine deloc. Acum nu stiu daca hotomana a vazut pestii, dar pe acolo da tarcoale si tipa.

In mica sera salata a inceput sa creasca si culorile i s-au schimbat,




Capsuneii Quattro Stagioni parca s-au dezmeticit si ei, dar cine stie cand o sa avem timp de migalit asa ceva.


Scama asta colorata a aparut ca sa-mi dea de lucru : nu stiu cine este, Hose sau Ion, dar imi amintesc ca anul trecut l-am vazut prin spate, pe la gulii si am zis ca e o ata purtata de vant, nu am crezut ca natura imbraca ganganiile in asemenea culori. Cred ca il atrag castravetii, dupa cum se vede treaba. Trebuie sa pregatesc compoturile si cenusariile. Stati, ca acum apar si afidele si sa vezi razboi.



Asa, DANI poti sa iei in primire domnisoarele acestea, te asteapta;)






Aici gasiti detalii despre cultivarea cartofilor in fan .
Si ne vedem si maine !

Pentru Dana - trandafirul si scortisoara:)

Mirelun

26 comments:

  1. Ce culoare are gangania.
    Am niste ardei vizitati de musculita de sera...dupa spalat, le-am aplicat si un parfum
    Sper sa nu se extinda
    Dar gangania imi este necunoscuta. Nu am mai vazut-o pana acum
    Gradina ta este avansata, ai deja floricele deschise in copaci si papadii :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Apa din vecinatate sau amplasarea catre sud, o fac mai vrednica. Poate si cortina padurii..

      Am avut la un trandafir japonez o musculita mica alba, care clocea ceva pe sub frunzele amaratului si am incercat cu amestecul de ulei,detergent si alcool. Nu s-a mai extins atacul si am indepartat frunzele infestate. Am presarat si niste scortisoara pe frunze si pe sol. Au fugit mangand nori.

      Delete
  2. Mare, mare grija cu musculita alba, ca nu e de gluma!!!
    La mine " nu se ezixta ", vorba unei maicute, flori in pomi la ora asta.
    Salata e frumoasa rau, si nu este soiul lolo rosa, nu? Sunt ochi si urechi pe capsunile tale (O_O)-->>
    Ieri am inceput experimentul cu compost in 18 zile:))
    Pup!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Trandafirul cu musculita alba este la serviciu si dupa ce l-am pudrat bine cu scortisoara, toata lumea care trecea pe langa el, pleca impomadata pe haine:)
      Salata o am de la Varul cel Bun, am pus-o in toamna, iti trimit rasad la toamna si niste usturoi care miroase altfel decat cel obisnuit. Compostul in 18 zile e de mare interes:) eu nu am apucat sa fac compostiera.

      Delete
  3. Ooo, ce frumos e bujorul !!! Zambiluta va iesi cu picatele, draga de ea :) Liliacul e pe baricade, gata de atac. Si mai ai acolo o planta agatatoare, care nu stiu ce e ... parca nu seamana a clematita ... Super frumoasa e gradina ta si imi place, ca pui de toate, si flori si legume :) Bravo !!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Stiam eu ca o sa-ti placa bujorul...Planta agatatoare este Passiflora, am primit-o recent si era un puisor fragil. Acum s-a mai intremat:)
      Tot agatator este si hameiul, se urca pana la cer. L-am dat jos din cires si de pe antena de pe casa. L-am lasat liber pe gard. Acum incercam sa mutam niste iedera, nu stiu daca nu trebuia in toamna sa facem asta.

      Delete
    2. Iedera o sa se adapteze bine, e foarte rezistenta nu-ti face probleme :)

      Delete
  4. Mirelun, de cate ori postezi ceva ma mananca degetele sa tastez repejor un comentariu, pentru ca dupa o plimbare in gradina, e imposibil sa nu imi atraga ceva (sau mai multe ceva-uri) atentia. Acum am vazut poza cu capsunelele. Si eu am pus seminte de capsuni...pentru ca imi doresc mult niste capsunele remontante (asa se spune, nu?). Dintr-un soi care se numeste Temptation mi-au iesit 7 fire, dintre care unul singur este mai crescut, asa ca la tine. Din al doilea plic (alt soi - "Ruegen" se numeste) au iesit multe fire, dar sunt minuscule...sa vedem ce va fi pana in final. Am mai cumparat si niste fragute galbene...si acolo alte fire minuscule. Te rog sa ne tii la curent cu evolutia lor. Salutari la albinuta harnicuta (nu ma refer la cea din cais :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Multumesc pentru salutari Proverbitta! Da, am lasat capsuneii in minisera, la o temperatura mai scazuta. Mi se pare ca au mai crescut, desi in comparatie cu restul rasadurilor par minusculi. Sa vedem ce se intampla cu ei. Merita incercat in minisere, nu in ghiveci. Eu nu am mai avut loc:)

      Delete
    2. Vroiam sa te intreb daca a reusit la tine experimentul cu capsuneii din seminte. Eu am pus rasadurile in pamant si s-au prins. Acum au inceput sa infloreasca. Au facut insa niste fragute - nu pot sa ii numesc capsuni :) La tine cum a mers?
      Cu drag.

      Delete
    3. Proverbitta, minusculele rasaduri de capsuni le-am trecut in ghivece de turba si le-am mai lasat pana s-au potrivit de plantare. Inca nu au inflorit, se dezvolta frumos sub gutui.

      Delete
  5. Buna, Mirelun, interesant cum pui tu cartofii; o sa-i acoperi cu paie, sau cu amestecul acela de pamant si paie ? Ce e praful alb din roaba cu pamant ? Juni

    ReplyDelete
    Replies
    1. I-am acoperit cu amestecul de paie, pamant si Delcamag. Pe acesta din urma l-am folosit si pentru un amestec pe care l-am dat pe scoarta copacilor batrani. Toate cele bune Juni!

      Delete
    2. Mirelun, ai adaugat Del-Ca-Mag ca sa neutralizezi aciditatea solului ? Se pare ca Del-Ca-Mag asta face (m-am uitat pe net) si-atunci, inseamna ca nu e bine sa fie adaugat si la rosii, de ex, carora le place solul un pic mai acid. Sau, ai facut un test de sol si stii ca ai nevoie sa amendezi aciditatea ? Intreb. pt. ca mie, personal, mi-e cam teama sa adaug amendamente, pt. ca nu le cunosc foarte bine filozofia (am citit pe softpedia, de ex, ca excesul de calciu perturba nutritia cu Bor, Fe, Mn, Zn, K, Mg.). Juni

      Delete
    3. Draga Juni, la pomii batrani am curatat trunchiul cu grija si am facut un amestec de cenusa din lemn curat si Delcamag si am spoit bine pana la ramuri. Mai ales la pruni, care au fost luati in primire asta vara de catre viespi. Schema de tratament pentru ei, m-a depasit si prunele au cazut secerate. Pentru cartofi am folosit amestecul de pamant si paie in parti egale, am adugat putina cenusa si Delcamag. :)Supliment de calciu, magneziu si potasiu. Un coleg a cumparat un saculet si mi-a dat o mica parte. Am incercat doar, o sa vad ce se intampla. Nu am folosit pe sol deocamdata.

      Delete
    4. Multumesc, Mirelun. Si eu tot de experiment, anul asta am sa plantez niste pomi si o sa folosesc ca ingrasamant terrafertil despre care am aflat de la Phlox, pe Hobby Gradina, sa vedem ce efect va avea. L-am ales pt. ca-i organic, nu modifica pH-ul solului, si pt. ca contine fosfor ptr. inradacinare. Ciuperci micorizate pt. plantarea pomilor n-am reusit sa iau de la Ciumbrud, pt. ca tocmai si-au inchis magazinul online. Fenomenal site-ul despre pasari pe care ni l-ai facut cadou. Multumim.
      Juni

      Delete
  6. Vad primavara in pozele tale, si cand vad termometrul, norii negri, vantul turbat, ma consolez ca macar s-a topit zapada. Imi place site-ul despre pasari, o sa-l mai vizitez. M-a incantat gradina ta primavarateca si am si invatat ceva nou: scortisoara in lupta cu musculita alba. Acum ma duc repejor sa-mi pudrez puii de Brugmansia. Toate cele bune si spor in toate! :)
    PS: nu stiu de ce nu pot posta commentul, am incercat de vreo 3 ori. Scimb acum pe anonymus, Dana.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Draga Dana, Azi noapte s-a intors iarna: a suierat vantul pe sosea si o lapovita marunta a zapacit orasul:) Despre musculita, nu am stiut daca este musculita alba sau o forma inaripata de afide si am incercat intai amestecul de ulei, detergent si alcool. Am desprins frunzele cu infestare masiva, care aveau deja pete galbui si erau intesate de larve, am aerisit bine si am vazut ca deja multe dintre ele si-au luat zborul. Am mai pus si niste infuzie de ceapa la treaba si apoi am dat cu scortisoara. Pana acum vad ca nu s-au intors, o sa postez o poza a sa in articol. Verific si ce se intampla la comentarii. Numai bine!

      Delete
    2. Vreau si eu site-ul despre pasari:)

      Delete
  7. OOOO ce frumuseti aveti in gradina! S a se faca cat mai frumoase si sa rodeasca din plin:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hei Brandusa! Tot citesc la tine povestirile despre gainuse, ca tare as vrea si eu una, dar nu ma pricep! Iar sotul vrea un catel. Are deja un puiut la serviciu pe care l-a ingrijit, a fost cu el la veterinar si acum vrea sa il aduca in curte.

      Delete
    2. Pai gainuselor le trebuie tarc apa si mancare :) Catel la curte e musai si nu e greu cu el dar cand e mic trebuie avut grija ca e sticator:)

      Delete
    3. Deocamdata ma uit prin gard, la gainile Vecinului Cumsecade. Le-am servit cu fimituri de paine sau mamaliga si acum ma cunosc, se inghesuie cand ma zaresc si daca mai aud si ceva fosnind, devin nerabdatoare. Cocosul e mai retras si ma priveste circumspect...

      Delete
  8. ce de lumină aici, și ce de flori...
    păpădia... e Luna în excursie pe pământ?
    Mie așa mi se pare că strigă țarca: e luna, e luna, priviți, e luna!
    Am tradus corect, pentru că... sunt atras de lucrurile străluciroare, frumoase!
    Seară frumoasă!

    ReplyDelete
    Replies
    1. maestre:D pai le si furi vaz, pleci cu ele si le faci laureate .
      Stralucitoarele cotofenei...

      Delete
    2. sunt curios cine rabdă să nu fure așa ceva! :)
      bună dimineața!

      Delete